Hoppa till innehållet

Deras app kan ge miljarder människor en adress: ”Medborgerlig rättighet”

Karoline Beronius och Maria Cheadle har utvecklat en app som kan ge fyra miljarder människor en fysisk adress. Nu tar de in kapital som värderar bolaget till 20,8 miljoner kronor.

”Vi tycker det är en medborglig rättighet att ha en adress och att det ska vara gratis. Med de här pengarna kan vi släppa den här appen som gör det möjligt för alla att skapa sig en adress”, säger Karoline Beronius (t h) och Maria Cheadle i Map Project.
”Vi tycker det är en medborglig rättighet att ha en adress och att det ska vara gratis. Med de här pengarna kan vi släppa den här appen som gör det möjligt för alla att skapa sig en adress”, säger Karoline Beronius (t h) och Maria Cheadle i Map Project.Foto: Banfa Jawla

”Vi är så glada. Pengarna ger oss en språngbräda att komma ut på marknaden i Rwanda och Uganda och att fortsätta bygga solida partnerskap för framtiden”, säger Karoline Beronius, som är huvudägare och vd i bolaget.

Map Projects app kombinerar gps-data, existerande adressinformation med traditionella vägbeskrivningar som bilder och landmärken.

Användarna kan få en adress även på de mest oväntade platser, både i snabbväxande städers slumområden och på väglös landsbygd.

”Vi tycker det är en medborglig rättighet att ha en adress och att det ska vara gratis”, säger Karoline Beronius.

Bolaget startades i augusti i fjol, men arbetet har varit i gång sedan 2016. De första betatesterna gjordes i våras i Uganda och Rwanda. Nu kan hastigheten skruvas upp i utrullningen av appen.

Map Project har tidigare fått 600 000 kronor från Vinnova, Almi och innovationstävlingar, bland annat SAS Scholarship, samt stöttats av KTH Innovation.

Bolaget tar nu in 2,5 Mkr vilket är en välbehövlig kapitalinjektion. Bakom investeringen står Mats Berglund på Mercator International Group, som får 12 procent av bolaget. Han har tidigare bland annat investerat i fintechbolaget Limina.

Foto: Banfa Jawla

”Det är speciellt roligt att investera i ett kvinnligt grundarteam med så hög kompetens och stora förutsättningar för att lyckas skapa en lösning som är världsomspännande”, säger han.

Map project knöt redan i somras till sig flera tunga namn. Ordförande är Sidas tidigare generaldirektör Bo Göransson, som även varit ambassadör i Nairobi, Kenya.

I styrelsen satte sig Lidia Oshlyansky, design lead – growth opportunities på Spotify, som har haft toppjobb på Schibsted och Google samt it-säkerhetsexperten Babak Sadighi, som är chef på för Blockchain Innovation Centre vid forskningsinstitutet Rise och medgrundare till Axiomatics.

”Appen är gratis. Vår affärsmodell är att företagen står för kostnaden att ge människor en exakt adress. Vi utvecklar lösningar för att integrera tekniken i större företags affärssystem, det är där vi kan ta betalt”, säger Karoline Beronius.

Hon har tidigare arbetat med informations- och kommunikationsteknik och samhällsutveckling i Uganda, Kenya och Honduras samt jobbat med innovation och entreprenörskap i ett stort EU-program.

Nu prövas de egna startup-vingarna tillsammans med datalingvisten Maria Cheadle, som har titeln teknikchef.

Grundarduon sneglar redan på att från Uganda och Rwanda gå vidare till Kenya och Tanzania. Därmed skulle de kunna nå totalt 150 miljoner invånare.

Även om det än så länge endast finns runt 300 miljoner smarta mobiler i Afrika väntas 75 procent av kontinentens befolkning på 1,2 miljarder ha det 2021.

”När vi bevisat att det fungerar kommer man att kunna se affärsnyttan, särskilt i takt med att e-handeln växer. Utan en exakt adress är det svårt att leverera och få tillgång till exempelvis bank- och försäkringstjänster. Behovet växer hela tiden och vi kan göra ganska stor skillnad”, säger Karoline Beronius.

”En trevlig bieffekt är att räddningstjänsten kan hitta rätt i en nödsituation”, säger Maria Chedle.

Fakta: Maria Cheadle

Ålder: 44 år.

Familj: Man och fyra barn.

Bor: Hammarby sjöstad.

Utbildning: Datalingvist.

Fritid: Ashtangayoga, odling.

Den som registrerar sig i appen får ett användarnamn som är själva adresskontot och kan sedan dela sin adress via appen eller sociala medier.

Baksidan är att adresslistor kopplade till personuppgifter är känslig data, särskilt i länder som saknar lagstiftning som skyddar individer liknande EU:s GDPR-regler.

”Vi löser de här integritetskänsliga frågorna genom att vår applikation ligger i framkant gällande inbyggd integritet. Användaren äger själv sina data och bestämmer över vem som får se den och hur länge”, säger Maria Cheadle.

Hon har redan kunnat rekrytera tre personer, utvecklare, databassystemtekniker och UX-tekniker.

”Vi kommer att växa fort och räknar med att ta in mer pengar nästa år. Vi ser oss inte som ett enproduktsföretag. Det vi gör nu är bara basen. Först bygger vi plattformen sedan kan tredjepartslösningar läggas till”, säger Maria Cheadle.

Fakta: Karoline Beronius

Ålder: 45 år.

Familj: Stor familj och många brorsbarn.

Bor: Lilla Essingen, Stockholm.

Utbildning: MA Area Studies (Latin America) vid University of London, BA Moderna språk och International Business.

Fritid: Djur och natur, ridning.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera