Annons

Deras delningstjänst för prylar tar in miljoner från tunga investerare

Grundarna av Hygglo: Axel Hellström, Henrik Fräsén och Ola Degerfors.
Grundarna av Hygglo: Axel Hellström, Henrik Fräsén och Ola Degerfors. Foto: Amanda Lindgren
Hygglo vill utmana marknadsplatsen Blocket med sin uthyrningstjänst för prylar. Nu tar de in 7,5 miljoner från Klarna-grundarens Norrsken tillsammans med mediehuset Schibsted.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Delningsekonomi är för många synonymt med jättar som Airbnb. Men det finns även en stor grupp mindre bolag som kämpar för att växa med tjänster för ”Uber för småjobb” eller ”Airbnb för grannens prylar”. 

Ett av dessa bolag är Hygglo, som sedan sommaren 2016 har erbjudit en tjänst där användare kan hyra ut saker de äger men sällan använder. Det kan röra sig om en cykelvagn för barn, en husbil eller en stege. 

Bolaget har i dag närmare 6200 användare och förmedlar blygsamma 10 uthyrningar per dag. Men potentialen är stor, menar Ola Degerfors, en av bolagets tre grundare.

”Vi har så ofantligt mycket saker hemma som nästan aldrig används. Ett exempel är släpvagnar som det finns 1,1 miljoner registrerade av i Sverige. Borrmaskiner är ett annat exempel, de används i genomsnitt 13 minuter under sin livslängd. Vi vill få folk att använda sina saker mer genom att dela dem med andra”, säger han.

Läs även: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi

Hygglo har tidigare tagit in kapital från mediehuset Schibsted samt de privata investerarna Bo Mattsson, Jakob Tolleryd, Daniel Pilotti och Mikael Karlsson. 

Nu tar bolaget in ytterligare 7,5 miljoner kronor från stiftelsen Norrsken tillsammans med existerande ägare. En av de som ökar sitt ägande är Schibsted, vars investering delvis består av marknadsföringsutrymme i koncernens kanaler.

”Pengarna ska vi använda för marknadsföring och för att utöka vårt team, främst på produkt- och tekniksidan”, säger Hygglos Ola Degerfors.

Norrsken startades 2016 av Klarnas medgrundare Niklas Adalberth. Målet var att skapa en stiftelse som investerar i teknikbolag som erbjuder lösningar till stora världsproblem.

Läs även: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

Utöver Niklas Adalberth har Norrsken tagit in pengar från King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och klock-kungen Filip Tysander. Stiftelsens första fond stängdes i våras och förvaltar 300 Mkr. 

Våra efterforskningar visar att delningsekonomin har en enorm positiv påverkan på miljön.

 Agate Freimane är en av investerarna som ansvarar för Norrskens investeringar.

”Vi har som utgångspunkt att göra skillnad. Och våra efterforskningar visar att delningsekonomin har en enorm positiv påverkan på miljön. Till och med större än återvinning”, säger Agate Freimane och fortsätter: 

”Vi har tidigare sett att delningsekonomin fungerar bra inom områden som transport, med exempelvis Uber, och uthyrning med Airbnb. Vi är inte riktigt där med hushållsprodukter än. Det är en lång väg att gå men om någon kan göra det så är det teamet bakom Hygglo”, säger hon.

Marknaden för delningstjänster av Hygglos typ är ännu outvecklad, det visar inte minst bolagets blygsamma omsättning på. På den positiva sidan är hotet från konkurrenter dock liten, menar Hygglos grundare. 

”Det handlar mer om en match för vår egen överlevnad än ett race mot våra konkurrenter. Globalt finns det 1-2 aktörer som vi tycker gör ett bra jobb men det finns ingen som har en stark position på marknaden”, säger Ola Degerfors.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer