Hoppa till innehållet

Deras delningstjänst för prylar tar in miljoner från tunga investerare

Hygglo vill utmana marknadsplatsen Blocket med sin uthyrningstjänst för prylar. Nu tar de in 7,5 miljoner från Klarna-grundarens Norrsken tillsammans med mediehuset Schibsted.

Grundarna av Hygglo: Axel Hellström, Henrik Fräsén och Ola Degerfors.
Grundarna av Hygglo: Axel Hellström, Henrik Fräsén och Ola Degerfors.Foto: Amanda Lindgren

Delningsekonomi är för många synonymt med jättar som Airbnb. Men det finns även en stor grupp mindre bolag som kämpar för att växa med tjänster för ”Uber för småjobb” eller ”Airbnb för grannens prylar”. 

Ett av dessa bolag är Hygglo, som sedan sommaren 2016 har erbjudit en tjänst där användare kan hyra ut saker de äger men sällan använder. Det kan röra sig om en cykelvagn för barn, en husbil eller en stege. 

Bolaget har i dag närmare 6200 användare och förmedlar blygsamma 10 uthyrningar per dag. Men potentialen är stor, menar Ola Degerfors, en av bolagets tre grundare.

”Vi har så ofantligt mycket saker hemma som nästan aldrig används. Ett exempel är släpvagnar som det finns 1,1 miljoner registrerade av i Sverige. Borrmaskiner är ett annat exempel, de används i genomsnitt 13 minuter under sin livslängd. Vi vill få folk att använda sina saker mer genom att dela dem med andra”, säger han.

Läs även: Här är de hetaste trenderna och bolagen i Sveriges växande delningsekonomi

Hygglo har tidigare tagit in kapital från mediehuset Schibsted samt de privata investerarna Bo Mattsson, Jakob Tolleryd, Daniel Pilotti och Mikael Karlsson. 

Nu tar bolaget in ytterligare 7,5 miljoner kronor från stiftelsen Norrsken tillsammans med existerande ägare. En av de som ökar sitt ägande är Schibsted, vars investering delvis består av marknadsföringsutrymme i koncernens kanaler.

”Pengarna ska vi använda för marknadsföring och för att utöka vårt team, främst på produkt- och tekniksidan”, säger Hygglos Ola Degerfors.

Norrsken startades 2016 av Klarnas medgrundare Niklas Adalberth. Målet var att skapa en stiftelse som investerar i teknikbolag som erbjuder lösningar till stora världsproblem.

Läs även: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

Utöver Niklas Adalberth har Norrsken tagit in pengar från King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och klock-kungen Filip Tysander. Stiftelsens första fond stängdes i våras och förvaltar 300 Mkr. 

Våra efterforskningar visar att delningsekonomin har en enorm positiv påverkan på miljön.

 Agate Freimane är en av investerarna som ansvarar för Norrskens investeringar.

”Vi har som utgångspunkt att göra skillnad. Och våra efterforskningar visar att delningsekonomin har en enorm positiv påverkan på miljön. Till och med större än återvinning”, säger Agate Freimane och fortsätter: 

”Vi har tidigare sett att delningsekonomin fungerar bra inom områden som transport, med exempelvis Uber, och uthyrning med Airbnb. Vi är inte riktigt där med hushållsprodukter än. Det är en lång väg att gå men om någon kan göra det så är det teamet bakom Hygglo”, säger hon.

Marknaden för delningstjänster av Hygglos typ är ännu outvecklad, det visar inte minst bolagets blygsamma omsättning på. På den positiva sidan är hotet från konkurrenter dock liten, menar Hygglos grundare. 

”Det handlar mer om en match för vår egen överlevnad än ett race mot våra konkurrenter. Globalt finns det 1-2 aktörer som vi tycker gör ett bra jobb men det finns ingen som har en stark position på marknaden”, säger Ola Degerfors.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera