Hoppa till innehållet

Deras index tar tempen på megatrenden robotisering

Robotarna är på väg in i våra hem och kontor – och marknaden spås bli enorm. Nu har det amerikanska bolaget Robo Global tagit fram ett index som tar temperaturen på trenden.

Richard Lightbound är vd i Europa för Robo Global.
Richard Lightbound är vd i Europa för Robo Global.

Robotisering och automatisering är en megatrend i vardande. Konsultfirman McKinsey har uppskattat att avancerade robotar, 3d-skrivare och förarlösa bilar kan ha en ekonomisk påverkan på motsvarande över 50 biljoner kronor år 2025. Idag är marknaden värd den mer modesta summan 64 miljarder dollar, eller motsvarande omkring 560 miljarder kronor.

Ett av bolagen som vill fånga trenden – ur ett finansiellt perspektiv – är amerikanska Robo Global.

De har tagit fram ett index med 81 robot- och automatiseringsbolag som enligt Europa-vd:n Richard Lightbound kan ses som en sorts termometer över utvecklingen på robotmarknaden. Förra året steg indexet 18 procent.

Läs mer: Nu börjar debatten om robotskatt

Även utanför börsen växer intresset för robotar, enligt Robo Global-vd:n. Förra året steg de globala investeringarna i robotstartups med 50 procent till 2 miljarder dollar.

”Om man tror på trenden handlar det om att framtidsskydda portföljen genom att exponera mot robotar och automatisering", säger Richard Lightbound till Di Digital.

Hans tes är att robotar och automatisering allt mer kommer att röra sig ut från industrin till bredare applikationer som påverkar fler branscher och människors vardag.

”Robotar påverkar alla områden av samhället och de finns inte bara i fabriker, utan i sjukvården, i jordbruken, det finns drönare i luften och 3d-skrivarbolag växer fram.”

Två trender som driver utvecklingen är den demografiska situationen i västvärlden och de senaste årens teknologiska framsteg. När befolkningen blir äldre finns det incitament att automatisera produktion.

 ”Tekniken är redo, den har fallit i pris och går att överföra mellan olika branscher. Dessutom har nya algoritmer inom bland annat navigering kommit fram.”

Dammsugarrobotarna brukade studsa runt slumpmässigt. Men nu har de massor av teknik.

Ett jordnära – eller golvnära – exempel på hur tekniken har utvecklats ser Richard Lightbound i dammsugarrobotarna.

"De brukade studsade runt slumpmässigt och fastnade i hörn. Men nu har de massor av teknik som ständigt tar 3d-dimensionella bilder för att fatta var de befinner sig och lär sig det bästa sättat att dammsuga golvet.

Läs mer: 9 robotar som vill in i ditt hem

Det stora hindret för utvecklingen som han ser är byråkratin.

”Policys, regelverk, försäkringsfrågor och regeringsbeslut kommer att hålla tillbaka vissa områden och flytta framåt andra. Förarlösa bilar är ett bra exempel. Tekniken finns och funkar. Men frågan är hur den tas emot av samhället.”

Kina vill köpa både stort och smått.

Tillväxten drivs också av Kina som trots sin stora tillverkande industri har en låg grad robotar per industriarbetare jämfört med andra industriella länder.

Kina var inblandad i nästan hälften av de över 50 uppköp som Robo Global identifierade på robotmarknaden under 2016. Den trenden kommer att fortsätta.

”Staten understöder med pengar. Kina vill köpa både stort och smått."

Indexet överlappar bara med 1,8 procent med det breda indexet MSCI World Index. Totalt är 81 bolag med. Merparten är små eller medelstora, en del större bolag är med som balans.

Ungefär hälften av bolagen i indexet gör tekniken som är under huven på robotarna och hälften gör applikationer. En del av bolagen är renodlade robotbolag, medan andra har det som en del av verksamheten.

Robo Globals affärsmodell är att licensiera ut indexet till så skallade börshandlade fonder. I Europa är samarbetspartnern ETF Securities.

Tillvägagångssättet som de har använt är att hitta 13 tillväxtsektorer inom robotar och automatisering, så som 3d-printing, tillverkning och konsumentprodukter, och bolag som tillverkar hård- och mjukvaran som används av andra robotbolag. Sedan har de lagt ett filter på bolagen i branschen och valt ut de som bedöms som ledande eller ha tillväxtmöjligheter.

Till exempel är ABB, Hexagon, Elekta och finska Cargotec med. Israeliska Mobileye, som utvecklar teknik för självkörande bilar och nyligen köptes av Intel i en storaffär, är ett annat bolag som inkluderas i indexet.

Läs mer: Jättebud på förarlösa bil-bolaget Mobileye

Men vad en robot egentligen är för något är en knivig fråga. Robo Global vill att tre kriterier ska vara uppfyllda:

1. Maskinerna ska kunna uppfatta och ta in information från världen genom maskinsyn eller sensorer.
2. De ska ha någon sorts ”hjärna” eller AI som bearbetar informationen.
3. De ska utföra någon sorts fysisk uppgift.

Kortsiktigt är det svårt att veta vilka branscher som gynnas av trenden. Ännu svårare är att peka ut enskilda bolag.

Automatisering är det viktigaste i din affärsmodell om du sysslar med näthandel.

Men Richard Lightbound menar att e-handeln just nu upplever en stark automatiseringsvåg.

”Vi handlar mer än någonsin online. Vare sig om du är en tillverkare, en distributör eller ett lagerbolag så måste du automatisera för att vara kvar. Det är det viktigaste i din affärsmodell.”

Läs mer: Blogg: Så ska robotar förändra handeln

Han lyfter även fram bolag som gör hårdvaran, exempelvis sensorer, som andra robotbolag i sin tur använder till applikationer. Efterfrågan på deras produkter är lättare att sia om än de som exempelvis riktar sig direkt mot konsumenter.

”De har en intressant period framför sig den närmaste tiden.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera