Hoppa till innehållet

Deras ”quiz” hjälper storbolagen att bli hållbara

Edtech-startupen Quizrr ger fabriksarbetare större makt genom utbildning. Nu backas bolaget av Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Founders Fund med 11 nya miljoner.

Sofie Nordström grundade edtech-bolaget Quizrr tillsammans med Jens Helmersson.
Sofie Nordström grundade edtech-bolaget Quizrr tillsammans med Jens Helmersson.Foto: Jesper Frisk

Kunskap är makt brukar det heta. Det är även grundprincipen för edtech-bolaget Quizrrs affärsidé. Genom filmsnuttar följt av frågor om arbetsrätt och säkerhet skapar bolaget kunskap bland fabriksarbetare å storbolag som H&M och Clas Ohlsons vägnar.

”Det blir ett win-win-win. Att stärka arbetaren är vårt huvudfokus, men även fabriken vinner på situationen genom att de får en bättre relation med kunden, samtidigt som varumärket får ett kvitto på att leverantören lever upp till kraven”, säger Sofie Nordström, medgrundare till Quizrr.

Sofie Nordström arbetade tidigare som frilansjournalist och fick uppdraget av H&M att göra fallstudier på fabriker för att se hur klädjättens hållbarhetspolicys implementerades hos leverantörerna. Uppdraget resulterade även i utbildningslösningar i form av korta filmer riktade direkt till fabrikerna. 

”Det var en ögonöppnare för mig att se vad som händer när varumärkena sätter press på leverantörerna – fabriker i Bangladesh som börjar ge sina arbetare betald föräldraledighet och ser hur de anställda mår bättre och är lojala mot arbetsplatsen, samtidigt som varumärkena är nöjdare. ”Business” kan driva positiv förändring”, säger Sofie Nordström.

Läs mer: Klarna-grundarens stiftelse investerar i sms-tjänst för bönder 

Erfarenheterna väckte idéer om en utbildningsplattform. Tillsammans med den tidigare H&M-kollegan och ekonomen Jens Helmersson växte tankarna om att utbilda fabriksarbetare genom integrerad inlärning som även samlar in data – eftertraktad kunskap att kunna mäta för varumärkenas hållbarhetsrapporter.

”Vi insåg att om vi sätter ihop filmer på ett interaktivt och roligt sätt med frågor på en digital plattform, så kan vi även få till en mätbarhet som ofta saknas inom CSR-världen”, säger Sofie Nordström.

Läs mer: Efter 13 år – Niklas Adalberth lämnar Klarna 

Quizrr drog igång 2013 och Axfoundation var tidiga att backa bolaget – lika så Antonia Axson Johnson investeringsbolag Perlavita, Stefan Bengtssons CSB Capital och grundarna bakom Benifys bolag Kompisarna Kapital, i två tidigare investeringsrundor. Men framför allt har Quizrr etablerat sig genom finansiering direkt kopplat till kunduppdrag. Quizrr är i dag implementerat i runt 140 fabriker i Kina, Bangladesh och Mauritius där plattformen har nått omkring 45 000 arbetare. Nya utbildningar är även på gång för fabriker i Thailand och intresse finns att utveckla Quizrr för fabriksarbetare i bland annat Pakistan, Indien och Myanmar.

”Vi fick med oss kunder i en kundfinansierad utveckling i ett tidigt skede. Clas Ohlson var först att gå ombord med oss och betalade för en idé. Vi åkte med dem till Kina och testade vad som funkade. Utifrån det började vi utveckla plattformen”, säger Sofie Nordström.

Idag samarbetar Quizrr med ett 40-tal varumärken och är nu redo att skala upp. Till 2020 är målet att nå 2 miljoner arbetare och som en del i det tar bolaget in 11 miljoner kronor i en investeringsrunda ledd av Norrsken Founders Fund tillsammans med den amerikanska investeringsfonden Working Capital Fund. Med pengarna ska Quizrr ha råd med en större kostym och växa på sälj- och marknadssidan för att nå ut till fler – både varumärken och fabriker.

Läs mer: ”Det är absurt att vi importerar mat och slänger den” 

”Vi ser otroliga fördelar med att få med oss Norrsken i bolaget med den tech-kompetens och det nätverk som de har. Målet med rundan är att vi ska kunna bygga organisationen för att ta oss vidare till en ordentlig skalning och skapa en betydande förändring för fler arbetare runt om i världen” säger Sofie Nordström.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera