Annons

Deras ”Swish för utlandsbetalningar” spräcker miljardvallen

Gänget på Transfer Galaxy: Mustafa Osman, community manager, Abdirahman Ahmed, designer, Ali Mohamed, medgrundare och CTO, Yosef Mohamed vd och medgrundare och Khalid Qassim, medgrundare och chef för support.
Gänget på Transfer Galaxy: Mustafa Osman, community manager, Abdirahman Ahmed, designer, Ali Mohamed, medgrundare och CTO, Yosef Mohamed vd och medgrundare och Khalid Qassim, medgrundare och chef för support. Foto: Pressbild
På ett år har Transfer Galaxy trefaldigat omsättningen och femfaldigat sin transaktionsvolym till en miljard kronor. Bolaget är ett slags ”Swish för utlandsbetalningar” och har delägare som riskkapitalfonden Backing Minds.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Transfer Galaxy grundades 2014 i Vivalla, utanför Örebro, av Khalid Qassim, Yosef Mohamed och Ali Mohamed. Alla tre har rötterna i Somalia och skickade under uppväxten ofta pengar till släktingar i hemlandet genom det lokala ombudet. 

Upprörda över de höga avgifterna beslutade de sig för att starta en egen tjänst - ett slags ”Swish för utlandsbetalningar”. Tjänsten kan även ses som en mobil utmanare till mer traditionella aktörer som Western Union.

Transfer Galaxy har uppmärksammats för sin snabba tillväxt och för att man tagit in kapital från riskkapitalfonden Backing Minds och Alfvén & Didriksson.

Nu står det klart att bolagets omsättning med än trefaldigats under 2018, från 7,7 miljoner kronor 2017 till 24,7 Mkr i fjol. Förlusterna ökade under samma period med ett par miljoner kronor till 5,5 Mkr. Detta enligt preliminära siffror som Di Digital fått ta del av.

”Det har varit ett fantastiskt år med stark tillväxt. Vi är fortfarande störst i Sverige, men växer snabbt i Storbritannien och Tyskland. Totalt sett växer vi med en tvåsiffrig procentsiffra varje månad”, säger vd:n och medgrundaren Yosef Mohamed.

Han uppger även att man under midsommarhelgen passerat en transaktionsvolym på en miljard kronor. Det kan jämföras med 200 Mkr i slutet av juli i fjol. På knappt ett år har alltså den totala transaktionsvolymen femfaldigats.

”Det känns fantastiskt kul, vi ska fira i veckan”, säger vd:n.

Än så länge bygger Transfer Galaxys teknik på överföringar till människor i utvecklingsländer som saknar både smartphones, bra uppkoppling och traditionella bankkonton. Yosef Mohamed är därför inte oroad av överföringar som görs med kryptovalutor, som den Facebook nyligen gått ut med.

”Jag är inte jätteorolig över Facebooks satsning. Vi har en stark förankring i våra målgrupper”, säger han.

Enligt Facebook ska den nya kryptovalutan Libra bli tillgänglig för upp till 1,7 miljarder människor. Inget bankkonto krävs, och tanken är att man genom mobilen ska kunna skicka direkta betalningar till en avgift – också internationellt. 

Läs mer: Spotify investerar i Facebooks kryptovaluta 

Vad tror du om möjligheterna med kryptovalutor på lite längre sikt?

”Självklart är det en fascinerande teknik och det ska bli spännande att följa på nära håll. Men vi riktar oss till användare i länder där man tar emot betalningar med gsm-telefoner. Än så länge har jag svårt att se hur de ska använda kryptovalutor.” 

Det finns alltid en viss risk att tjänster för pengaöverföringar används för penningtvätt. Hur motverkar Transfer Galaxy sånt?

”Vi följer regelverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Vi har en erfaren chefsjurist som jobbar med detta och vi har anlitat ett externt bolag som gör oberoende kontroller av vår regelefterlevnad och risk.”

Transfer Galaxy har räknat ut att bolagets tjänst sparat sina kunder 40 miljoner kronor i transaktionsavgifter sedan starten. Kalkylen är baserad på en genomsnittskostnad för transaktioner till utvecklingsländer, enligt Världsbanken.

”När vi frågar våra kunder varför de skickar pengar så svarar majoriteten att det är stöd till nära och kära. Det handlar om pengar som går till utbildning, sjukvård och mat,” säger vd Yosef Mohamed.

I dag har Transfer Galaxy 30 medarbetare. Tjänsten är etablerad i 25 europeiska länder. 

Podd: Transfer Galaxys grundare: Vi utmanar de stora drakarna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer