Annons

Deras teknik effektiviserar magnetkameror – tar in pengar från Spotify-veteranen

Erik Jacobsson är vd och medgrundare till Corsmed som har en simulator för magnetkameror.
Erik Jacobsson är vd och medgrundare till Corsmed som har en simulator för magnetkameror. Foto: Press.
Svenska Corsmeds plattform effektiviserar medicinska undersökningar med magnetkameror. ”Den bästa sjukvården är den som sätts in tidigt”, säger medgrundaren Erik Jacobsson, som just tagit in 26,4 miljoner kronor från bland andra Spotify-veteranen Andreas Ehn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Magnetresonanstomografi (så kallad MRT, MRI eller MR) används i dag i sjukvården för att hitta skador och sjukdomar. Maskinerna är dock kostsamma och kräver insatser av specialiserad sjukvårdspersonal.

Corsmeds teknik bygger på många års forskning vid Lunds universitet av medgrundarna Christos Xanthis och Anthony Aletras. 

Bolaget vill göra magnetkameraundersökningar mer tillgängliga och kvalitativa. I ett första steg har Corsmed byggt en simulator som levererar verklighetstrogna bilder. Simulatorn används främst av studenter på universitet men även på kliniker för träning och vidareutbildning av personal.

”Vi tog in kapital för att skala upp säljorganisationen i USA och i Europa som står i fokus. Men mycket intresse kommer från Asien som står på tur därefter”, säger vd:n och medgrundaren Eric Jacobsson.

Corsmed har i dag 15 anställda i Stockholm, i Lund och i Tessaloniki i Grekland. Efter den nya kapitalinjektionen värderas bolaget till 189 miljoner kronor. Bland investerarna finns affärsängeln Gerhard Dahl, Spotifys tidigare teknikchef Andreas Ehn och Göran Nordlunds investeringsbolag Fore C. Enligt Eric Jacobson är planen är att ta in ytterligare 100 miljoner kronor om två år till en fyra gånger högre värdering.

”Bolaget lanserade MR-simulatorn förra året. Den rönte stor uppmärksamhet – försäljningssiffrorna slutade på nära åtta miljoner kronor. Den fortsatta planen är att Corsmed med hjälp av kapitaltillskottet från nyemissionen ska växa och utveckla produkter mot de framtida målen. Vi är väldigt glada att nu ha fått fler mycket erfarna entreprenörer som nya delägare”, säger Mårten Öbrink, styrelseordförande för Corsmed, i ett uttalande.

Simulatorn byggdes för att ge bolaget ett intäktsflöde samtidigt som man fortsätter bygga den tekniska plattformen för annat bruk. Målet på längre sikt är att göra kamerorna mer effektiva så att de kan nyttjas mer och då till lägre kostnader. 

”I dag tar du en stack med bilder på ett område, till exempel en axel, vilket brukar ta över en halvtimme. Vårt mål är att du ska kunna ta hela kroppen med 2 000 bilder på fem minuter”, säger Eric Jacobsson.

Till exempel skulle magnetkamerorna då kunna användas till preventiv vård för att förebygga sjukdomar.

”Om en person gör en undersökning varje halvår kan man sedan jämföra förändringar på varje punkt i kroppen. Istället för att komma till vården med långt gången cancer skulle man kunna hitta det på mycket tidig nivå. Det här är en långsiktig vision, men vi bygger redan nu teamet och tekniken i den här riktningen”, säger Eric Jacobsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer