Hoppa till innehållet

Deras "Teslabåt" ska göra havet fossilfritt – tar in nya miljoner

Candela Speed Boat vill göra för båtar vad Tesla gjorde för bilar. Nu tar man in nytt kapital och startar serietillverkningen av bolagets första elbåt.

Candelas första modell Seven. Båten körs av bolagets grundare och vd Gustav Hasselskog (till vänster).
Candelas första modell Seven. Båten körs av bolagets grundare och vd Gustav Hasselskog (till vänster).Foto: Pressfoto.

Genom att kunna erbjuda snabbare hastigheter och längre räckvidd ska Candela Speed Boat (NTL) göra havet fossilfritt.

Nu tar bolaget in mer kapital för att kunna växla upp och starta produktionen på allvar. 10 miljoner kronor tillförs kassan genom befintliga ägare.

”Serietillverkningen är igång och vi har tio båtar som ska ut redan till våren. Nu rekryterar vi och har flyttat till nya lokaler för att kunna skala upp ordentligt”, säger bolagets grundare och vd Gustav Hasselskog.

Redan i dag har bolaget omkring 150 båtar förbeställda. Just nu är en handfull båtar på väg till bolaget, med säte på Lidingö i Stockholm, för montering. Själva tillverkningen görs i Tyskland.

”Vi har inte spenderat en krona på marknadsföring än. Vi har en tro på att det kommer vara överskott på efterfrågan en tid framöver. Kanske främst för att vi inte har några konkurrenter just nu”, säger Gustav Hasselskog.

Läs även: Efter Tesla: Här är nästa generations elfordon 

Med sin första modell, Seven, utlovar bolaget en räckvidd på 50 sjömil, motsvarande knappt 93 kilometer, vid en hastighet på mellan 20 och 25 knop. Topphastigheten är 30 knop för båten, som är 7,7 meter lång och 2,4 meter bred. Seven byggs i kolfiber och är designad med bärplan som gör att skrovet ligger ovanför vattenytan.

Candelas första modell Seven.
Candelas första modell Seven.Foto: Pressfoto.

”Vi sänker energiförbrukningen med 75 procent i jämförelse med en planande båt. Det gör att du kan nå en räckvidd som är nära en bensinbåt. Man kommer till Möja från Slussen och tillbaka”, säger Gustav Hasselskog.

Prislappen ligger på drygt 2,2 miljoner kronor. Enligt Gustav Hasselskog kommer man framöver satsa på fler modeller, kanske också till ett lägre pris. I dag har kunderna dock inga större problem med att lägga ut över 2 miljoner kronor för en elbåt, menar Gustav Hasselskog.

”Den är inte gratis, men vi ser att det finns en enorm efterfrågan. Så vi kan sälja med viss marginal från dag ett och få igen en del av en stor utvecklingskostnad. Men i framtiden ska vi försöka satsa på volym för att få ner priset”, säger han.

Och Candelas kunder har ett visst annat elfordon som har vissa likheter med Seven, inte minst när det kommer till att bryta ny mark.

”De flesta verkar vara entreprenörer, vilket speglas av att man är beredd att ta lite risker med nya grejer och har ett teknikintresse. 90 procent av dem har en Tesla”, säger Gustav Hasselskog.

Läs även: Här är världens första hyperloop-kapsel för passagerare 

Candela grundades 2014 av Gustav Hasselskog och fick 2015 in sin första investering av privatinvesteraren Christer von der Burg. Hittills i år har bolaget tagit in 17,5 Mkr och nu är man 14 anställda.

Tidigare har bolaget också backats av finansiering från bland andra Vinnova och Energimyndigheten, något som gjorde det möjligt för Gustav Hasselskog att utveckla konceptet till vad det är i dag.

”Det finns inga vettiga elbåtar på marknaden i dag. Antingen går de jättelångsamt eller så har de ingen räckvidd. Därför kommer kunderna till oss”, säger Gustav Hasselskog.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera