Hoppa till innehållet

Deras träningsapp galopperar mot nya mål – tar in miljoner från techprofilens bolag

Appen Ridesum kopplar samman ryttare och tränare och har lockat till sig flera tusen användare sedan årsskiftet. Nu väljer techprofilen Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith att investera i bolaget.

Från vänster: Ridesums delägare Fredric Gunnarson, bolagets två grundare Jenny Stråhle och Karin Lindell, hästen Doris, teknikchefen Mateusz Dziurla och Caroline Nylund från Zenith.
Från vänster: Ridesums delägare Fredric Gunnarson, bolagets två grundare Jenny Stråhle och Karin Lindell, hästen Doris, teknikchefen Mateusz Dziurla och Caroline Nylund från Zenith.Foto: Emilia Öije Bergqvist

Hästsporten är en av Sveriges största idrotter med över en halv miljon utövare. Under de senaste åren har ett antal bolag gett sig in på den lukrativa marknaden med målet att digitalisera sporten.

En av dessa aktörer är Ridesum, som grundats av Jenny Stråhle och Karin Lindell. Deras digitala träningsinstrument möjliggör för ryttare att bli coachade av sin tränare på distans.

Nu tar bolaget in 5,3 miljoner kronor i nytt kapital, visar handlingar från Bolagsverket. 

”Pengarna ska gå till att skala upp bolaget. Vi ska framför allt investera i produktutveckling för att ta appen till nästa nivå. Men vi vill också göra nyrekryteringar och öka vår marknadsföring”, säger vd:n Jenny Stråhle.

En av de huvudsakliga investerarna är techprofilen Tommy Jacobssons riskkapitalbolag Zenith. 

”Vi tror starkt på teamet bakom Ridesum. Hästsporten har alltid intresserat mig och vi ser fram emot att vara med och ta bolaget till nästa nivå”, säger Tommy Jacobson i en kommentar.

Bland övriga delägare märks Fredric Gunnarsson, tidigare vd för spelutvecklaren Star Stable, och inkubatorn Stings riskkapitalbolag Propel Capital. Även Lisen Bratt Fredricson, tidigare OS-ryttare och numera entreprenör inom hästsporten, investerar i bolaget. Hon ska även agera som ambassadör och rådgivare åt Ridesum.

Tommy Jacobson och Lisen Bratt Fredricson.
Tommy Jacobson och Lisen Bratt Fredricson.Foto: Di och TT.

Ridesum lanserade sin app i januari 2019. Den innehåller en sökbar bank av tränare och experter, som kan bokas direkt på plattformen. Träningen sker på distans via streaming eller genom feedback på ett filmat pass. 

”Mottagandet har varit väldigt bra hittills. Vi har omkring 400 tränare och experter anslutna till plattformen, och flera tusen ryttare som är aktiva från basnivå till olympisk nivå”, säger Jenny Stråhle.

Den huvudsakliga målgruppen för Ridesum är ryttare som har tränare som inte bor i samma stad. Även om appen hittills bara finns på svenska har bolaget lockat ett antal användare i utlandet, enligt Jenny Stråhle. Målsättningen är att släppa en version på engelska nästa år.

Hittills är Ridesum gratis att använda för både tränare och ryttare, vilket innebär att bolaget bakom tjänsten inte dragit in några nämnvärda intäkter. Under 2020 planerar Jenny Stråhle att lansera en premiumversion av appen med mer avancerat material. 

Läs mer: Deras träningsapp för ridsport fyller på kassan – vill expandera utomlands 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera