Annons

Deras vårdplattform når 350.000 svenskar – Laurent Leksell investerar

Vården.ses vd och medgrundare Staffan Gustavsson, bolagets plattform, och den nya investeraren Laurent Leksell.
Vården.ses vd och medgrundare Staffan Gustavsson, bolagets plattform, och den nya investeraren Laurent Leksell. Foto: Press och Di.
Vården.se vill samla alla kliniker i Sverige på en och samma plattform. Antalet besök har ökat med 15 procent under coronapandemin – och nu tar bolaget in kapital från bland andra Laurent Leksell. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan 2012 har det företaget Vården.se drivit en digital plattform där privatpersoner kan söka bland olika vårdaktörer. Besökarna kan också jämföra de olika klinikerna utifrån bland annat geografi, tillgänglighet och omdömen från tidigare patienter. 

Nu tar Vården.se in ungefär 8 miljoner kronor genom en nyemission, i vad som blir företagets första kapitalanskaffning någonsin.

”Stora delar av pengarna ska investeras i vår tekniska plattform, men också i marknadsföring så att vi kan nå ut till ännu fler”, säger Staffan Gustavsson, vd och medgrundare.

Huvudinvesterare i rundan är Bonit Capital, som drivs av familjen till Elektas grundare Laurent Leksell, med stöd av riskkapitalbolaget Luminar Ventures. 

”Det är klart att coronapandemin drog ut på processen, men vi landade till slut i två bra partners med ovärderlig kunskap som kan hjälpa oss att växa”, säger han. 

Affärsänglarna Richard Båge och Per Eriksson är också nya på ägarlistan.

Under de senaste månaderna har intresset för Vården.se ökat bland svenskarna. Patienter har både sökt vårdinformation för allmänna krämpor och symtom specifikt relaterade till coronaviruset. 

I dag har Vården.se ungefär 350 000 unika besökare i månaden, enligt Staffan Gustavsson. Den summan har ökat med 10-15 procent bara under de senaste månaderna.

”Intresset har så klart ökat och vi ser att användarna numera klickar på fler sidor under sina sessioner, i snitt fem stycken. Efterfrågan bland vårdgivare som vill synas på vår plattform för att nå ut till fler patienter har också växt”, säger han.

Läs mer: De vill fungera som en karta och kompass för vården 

För patienternas del kostar söktjänsten ingenting att använda, utan Vården.se har haft som affärsmodell att ta betalt av de vårdgivare som vill skapa mervärde på sin profilsida.

Det ger till exempel möjligheter för kliniken att lägga upp behandlingar och bilder direkt på Vården.se, och betalning har skett genom en löpande abonnemangsavgift. 

Ungefär 1 000 kliniker finns i dagsläget på kundlistan, medan totalt 18 000 vårdgivare finns samlade i databasen. 

Men intäktsmodellen är under förändring. 

Med hjälp av det nya kapitalet ska Vården.se börja integrera klinikernas egna boknings- och journalsystem direkt på sin plattform. Då skulle potentiella patienter till exempel kunna se lediga besökstider direkt hos Vården.se.

”När det är utrullat kommer vi i stället att ta betalt per patient vi slussar vidare till vårdgivaren. Det blir helt enkelt mer resultatbaserat”, säger han.

Under 2019 omsatte Vården.se knappt 6,2 Mkr, i linje med året före, och gjorde en förlust på 1,1 Mkr.

”Vi har ett mål att växa intäkterna med runt 20-30 procent under 2020. Där ligger vi i fas, kanske till och med något före”, säger han.

Vården.se har i dagsläget åtta anställda, men planen är att göra en handfull nyrekryteringar under året med stöd av det nya kapitalet.

Det finns inga direkta konkurrenter till Vården.se på den svenska marknaden. Men liknande bolag som Docplanner och Zocdoc har rönt framgångar i andra delar av Europa respektive USA.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKL, har tidigare uppgett för Di Digital att de inte har några särskilda synpunkter på privata jämförelsetjänster som Vården.se. Men de framhöll samtidigt att 1177 Vårdguiden innehåller icke-sponsrad information om den offentliga hälso- och sjukvården. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer