Annons

”Det är så mycket kompetens vi aldrig får se skymten av”

Anna Urombi, vd för Addtruly, som hon också var med och grundade, vill se fler kvinnor bland de som beslutar om riskkapital. ”De som sitter på riskkapitalet är ofta män som är stöpta i samma form och har gått i samma skolor”, säger hon.
Anna Urombi, vd för Addtruly, som hon också var med och grundade, vill se fler kvinnor bland de som beslutar om riskkapital. ”De som sitter på riskkapitalet är ofta män som är stöpta i samma form och har gått i samma skolor”, säger hon. Foto: Jack Mikrut.
Förra året investerades över 11 miljarder kronor i svenska startupbolag. Men bara en bråkdel av pengarna gick till bolag grundade av kvinnliga entreprenörer. ”Det är väldiga möjligheter som går förlorade”, säger entreprenören Anna Urombi som på söndagen deltog i Di Digitals Techsöndag i Visby.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”De som sitter på riskkapitalet är ofta män som är stöpta i samma form och har gått i samma skolor. Vi skulle behöva få in fler kvinnor som kan bryta det mönstret”, säger Anna Urombi, som i våras röstades fram som årets viktigaste kvinnliga grundare 2018 av Di Digitals läsare.

Hon är medgrundare av och vd för Addtruly som kopplar samman företag som vill jobba med socialt ansvar med ideella organisationer.

Mindre än 1 procent av riskkapitalet i Sverige går till bolag med enbart kvinnliga grundare, visar en granskning som Di Digital gjorde i början av året.

”Tänk vilka lösningar på både samhälls- och vardagsproblem vi hade kunnat få se om det var jämställt. Det är så mycket kompetens vi aldrig får se skymten av”, säger Anna Urombi.

Läs även: Ny studie: Riskkapitalets felaktiga stereotyper missgynnar kvinnor 

Hon har själv erfarenhet av att hämta in kapital. 2016 tog Addtruly in två miljoner kronor.

”Vi har pratat med väldigt, väldigt många investerare. Många har inte riktigt förståelse för att det kan ta lång tid att få avkastning. Det är lätt att anpassa sig mer och mer efter kraven. Men då är man osann mot sin idé.”

Klimatet för sociala entreprenörer i Sverige är bättre i dag än när Addtruly drog igång för fyra år sedan, tycker hon. Fler ser i dag affärsmöjligheter där de förut bara såg en välgörenhetsfråga.

De entreprenörer jag såg var kompisars farsor som hade pizzerior och slet och kämpade. För mig var det inget alternativ

”Vi är på väg i rätt riktning. Trycket kommer från unga talanger som söker jobb hos företagen. De ställer andra krav jämfört med för 10–15 år sedan.”

Under uppväxten i en förort till Uppsala var entreprenör inget hon siktade på att bli.

”De entreprenörer jag såg var kompisars farsor som hade pizzerior och slet och kämpade. För mig var det inget alternativ. Jag ville ta en akademisk examen och skaffa ett tryggt jobb. Det var min livsplan.”

Läs även: Anna Urombi är årets Female Founder

Ända fram till det att idén bakom Addtruly dök upp. Tidigare i karriären har hon jobbat på FN:s huvudkontor i New York med att stötta gräsrotsorganisationer.

”Då förstod jag att mycket av samhällsutvecklingen inte drivs av de riktigt stora aktörerna utan av gräsrotsorganisationer”, säger hon och berättar att hon samtidigt slogs av hur svårt de hade att få in finansiering.

Addtruly har i dag drygt 30 organisationer kopplade till sig och ett tjugotal kunder. Bolaget har exempelvis kopplat samman en Västeråsbaserad researrangör med en organisation på som bygger skolor och utbildar lärare på landsbygden i Tanzania.

Hur har det gått? 

”I de här byarna är det fler som stannar kvar och färre som flyttar till storstäderna. Fler familjer skickar sina barn till skolan. För resebyrån har det inneburit ett stärkt varumärke och det är definitivt den största konkurrensfördelen som företag har i dag.”

Addtruly

Verksamhet: Tanken bakom Addtruly är att göra det enklare för företag att jobba med socialt ansvar genom att samarbeta med ideella organisationer. Addtrulys plattform kopplar ihop de båda sidorna, ger överblick och möjlighet att kommunicera resultaten internt och externt.
Grundades: 2014.
Omsättning 2016: 783 000 kronor.
Investerare (urval): Affärsängeln Bo Mattsson, statliga Almi Invest och riskkapitalbolaget Wellstreet.

Läs även: Techsöndag i Almedalen: ”Det är lite mer Vilda västern i Kina”


Mer på detta ämne i Digitalpoddens specialavsnitt från Almedalen:

https://embed.acast.com/digitalpodden/andersborgbliraffarsangeliettalltmertech-inriktatalmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer