Annons

Warren Buffetts trotjänare fick gå i pension efter tolv år

Di Digitals nyhetschef, Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef, Ida Hansson Brusewitz.
Inte många förskonas från coronafrossan, men det hindrade inte investerarna att frossa i en jättesemla. Investerargurun Warren Buffett lever enkelt men har äntligen bytt ut sin 12 år gamla mobil, noterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På redaktionen i veckan har mest fokus legat på oron kring corona-viruset och de breda fallen på börserna. När jag gjorde tillfällig comeback som nyhetschef igår på vanliga desken hoppades jag på en spännande dag med stora rörelser. Och när OMXSPI-index ett tag låg på minus 5,2 procent var det faktiskt lite svettigt. Jag får många frågor om det är dags att sälja sina aktier. Men jag lyssnar helst på en av våra mest begåvade analytiker, Mikael Vilenius, som säger att det snarare är köpläge.

Techjättarna har inte heller de förskonats från frossan och vinstvarningarna duggar tätt. Dels handlar det om utsikterna för konjunkturen och dels om direkt påverkan på arbetskraft och tillverkning.

Noterar dock att diverse techprofiler inte har ställt in sportlovsresorna för det. Det är allt ifrån fastekurer på Bali till skidor i alperna, men frågan är om de kommer tillbaka med ovälkomna souvenirer? 

Slut på gratislunchen

Techbranschen är känd för att vilja skämma bort sin personal på olika sätt. Kampen om talangerna är lika hård som kraven på att leverera. På Google, Facebook och andra jättar brukar det finnas välfyllda läskkylar och bufféer med mat. Det anordnas också ”roliga aktiviteter” på kontoren, som att lära sig mixa den bästa mojiton eller plantera örter. 

Di avslöjade för ett tag sedan avslöjade att Handelshögskolan i Stockholm skulle anordna en kvinnokurs med ”med utgångspunkt i juvelen, det vill säga könsorganet”. Det var lätt att tänka att inspirationen kom från Burning Man-tendenserna inom startupvärlden. Jag har själv blivit inbjuden till den kursen fast då på ett välkänt startup-kollektiv.

Nu har vi dock nåtts av rykten att Spotify slutar med gratisluncherna på det lyxiga kontoret i Urban Escape i centrala Stockholm. Istället för gratis portionsförpackningar får de anställda nu betala 50 kronor av sin bruttolön för en buffé. Skälet ska vara miljön och för att minska matsvinnet. Men vi undrar om det ändå inte kan vara en kostnadsbesparing eller av skatteskäl?

Rättelse: Efter publicering har Spotify inkommit med ett förtydligande kring detta. Enligt bolaget stämmer inte ryktet som vi fått från insidan. Det ska aldrig ha förekommit gratisluncher på Spotify utan mer ha bjudits på snacks. Dessutom är kostnaden på 50 kronor en förmånsbeskattning.

Som plåster på såren så ska dock streamingjätten ha anställt ett gäng baristas istället.

Warren Buffett sägs njuta av enkla saker som burgare, glass och Coca-Cola.
Warren Buffett sägs njuta av enkla saker som burgare, glass och Coca-Cola. Foto: Nati Harnik

Dags för en uppgradering

89-årige Warren Buffett anses vara en av historiens mest framgångsrika investerare. Hans förmögenhet är värd drygt 830 miljarder kronor. Hans Berkshire Hathaway slår index med hästlängder och har stora innehav i kända bolag som Coca-Cola och Bank of America. Hans investerarhjärta har dock på senare år klappat extra för Apple med ett innehav på omkring 5 procent. ”Det är troligen det bästa bolaget jag känner till”, har Warren Buffett sagt om Apple. 

Trots sina framgångar har han ändå en del enkla levnadsvanor. Hans hem ska vara samma hus som han köpte för 31.400 dollar 1958 i Omaha, Nebraska. Han ska ha gått till samma frisör i över 20 år och som kostar 18 dollar per klippning. En vana som fastnat är hur mycket han läser. Det sägs att han ägnar 5-6 timmar varje dag till att ta in information från tidningar och rapporter.

Nyligen ska han dock ha gett upp sin gamla mobiltelefon. Tidigare har han använt en viktelefon av modell Samsung SCH-U320 från 2008, värd omkring 20 dollar. Han ska ha fått flera Iphones genom åren, bland annat från vd:n Tim Cook, men tydligen var det nu dags för ett byte och valet föll på en Iphone 11. Oklart om vi kommer se Buffet börja ta selfies och lägga upp på Instagram, han verkar mest vilja använda telefonen till dess basfunktion – att ringa. 

Det hade ju annars kunnat bli en av Samsungs nya viktelefoner, men att det blev Apple kanske inte är så konstigt. Buffett är såklart trogen sitt älskade Apple. 

Vi gör just nu försök med att testa prylar och skriva mer om teknik. Ni får gärna tipsa oss om hur vi bör bevaka det området.

Läs mer: Samsung rivstartar nya mobilåret – nu måste Apple jaga på riktigt

Simon och jättesemlan

En rubrik som låter lite som en titel till en barnbok. I tisdags var det fettisdagen om någon missat det. Häromveckan slogs ett nytt rekord med världens största semla på 300 kilo på Sergels torg i Stockholm. Någon som inte ville vara sämre var Simon Strand, ”pr-konsulten som klev ut genom fönstret och försvann”. Han blev tidigt känd som en ung spinndoktor. Som 18-åring klev han in på pr-byrån Prime, grundade sedan 500 tillsammans med Love Bonnier för att kliva av och bli en fri själ för ett år sedan. Simon Strand gjorde även avtryck i kommunikationsbranschen genom att samla unga talanger i sitt 26 club. Kanske det var så han lärde känna Bodil Sidén som var medlem där. 

Idag har Bodil Sidén gått från jobb på bland annat Uber till att vara med och leda den nya investeringslådan Blq invest tillsammans med Serendipity-profilerna Kamjar Hajabdolahi och Erik Halvord. Riskkapitalfonden backas av bland annat SEB och Lena Apler. I veckan ska de ha samlats till ett Blq Box dygn på The Steam Hotel i Västerås. Simon Strand bestämde sig då att överraska med att flyga från Berlin till bageriet Bakery and Spice för att hämta upp en semla på 10 kilo. Med på upptåget ska även Baldertons vc-profil Magda Lukaszewicz ha varit – kanske idén kom från henne? Magda ska ha en känsla för sötsaker och har till och med ett Instagram-konto med fokus på choklad.

Länk till instagram
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer