Hoppa till innehållet

Det här händer 2017 – enligt Di Digital

Många startupbolag går i graven, hälsotrenden förstärks och blockchain går från en framtidsidé till verklighet. Här är Di Digitals spådomar för 2017. Gott Nytt År!

Di Digitals redaktion från vänster topp: Johan Wendel, Josefin Jakobsson, Sven Carlsson, Fredrik Norrlid, Viktor Ström, Miriam Olsson Jeffery, Mimi Billing och Jonas Leijonhufvud.
Di Digitals redaktion från vänster topp: Johan Wendel, Josefin Jakobsson, Sven Carlsson, Fredrik Norrlid, Viktor Ström, Miriam Olsson Jeffery, Mimi Billing och Jonas Leijonhufvud.

Viktor Ström: Trängsel hos riskkapitalisterna

Nära 200 svenska startupföretag har tagit in såddkapital under 2016. Under nästa år kommer en majoritet av dem försöka ta in en första finansieringsrunda från riskapitalbolagen. Åtminstone 8 av 10 kommer att misslyckas. I Silicon Valley talar man om ”Series A Crunch”. Under 2017 kommer det att vara verklighet i Sverige när den stora mängden såddfinansierade företag får nej i dörren till nästa finansieringsrunda. Åtminstone en gång i veckan kommer man därför sannolikt att kunna läsa om ett startupbolag som slår igen, tyvärr. 

Josefin Jakobsson: Då exploderar hälsosektorn

Ett ökat intresse hos människor av att övervaka sin egen hälsa i kombination med ett sug efter mer kostnadseffektiva lösningar inom den offentliga vården har kickstartat utvecklingen. När vi blickar in i techåret 2017 råder det ingen tvekan om att en av de absolut hetaste sektorerna är hälsa.

Med vår starka startupsektor och kompetens inom life science borde Sverige stå sig väl rustat.

Under 2016 har en rad större sammanslagningar skett på området, då jättar som Google och Samsung köpt upp e-hälsoaktörer, och investeringarna har flödat till de digitala vårdbolagen. På den svenska marknaden fortsätter bolag som Kry och Min Doktor att vinna mark, samtidigt som en ny generation hälsobolag tar sikte på innovationstunga områden som artificiell intelligens.

Min spådom är att sektorn kommer att växa ytterligare under nästa år och med vår starka startupsektor och kompetens inom life science borde Sverige stå sig väl rustat.

Läs även: ”Frisk konkurrens behövs i vården”

Jonas Leijonhufvud: Amazon rullar in i Sverige på riktigt

I mitten av december lanserade Amazon sin ”Netflixdödare” Prime Video i 200 länder, inklusive Sverige. Det var på tiden, med tanke på hur mogen den svenska marknaden är.

Under 2017 rullar Amazon ut fler tjänster i Sverige. De kan utmana Storytel med en nordisk version av sin ljudbokstjänst Audible. Och även utmana Spotify med Amazon Music Unlimited.

De kanske även:

– Utmanar Adlibris och Zalando med en nordisk Amazon.com.

– Köper Mathem och gör om bolaget till ett Amazon Fresh.

– Lanserar den röststyrda, uppkopplade AI-högtalaren Amazon Echo i Sverige.

Läs även: Amazons plan: flygande lagerskepp

Johan Wendel: Noteringsyran tar slut

2015 var ett rekordår på Stockholmsbörsen vad gäller börsnoteringar och rekordet slogs nästan under 2016. Bolagen rusar till börsen och flera av de bolag som har noterats är techbolag. Nyligen gjorde Di Digital en genomgång som visade att fler än hälften av 23 de techbolag som noterats under 2016 går med förlust.

Börsen används som en sista utväg av bolag i tidiga skeden då riskkapitalbolag nekat dem finansiering, sa Pinmetos grundare Daniel Melkersson till Di Digital.

Det gynnsamma noteringsklimatet för techbolag kan förändras fort.

Även om det fortfarande kommer kvalitetsbolag till börsen går det inte att förneka att det är sent i noteringscykeln. Samtidigt kan makroläget förändras väldigt fort. Minns att 2016 började med en riktig käftsmäll då börserna i Kina rasade vilket utlöste börsfall världen över.

Vad gäller det politiska läget finns det nu mer osäkerhet än på länge i världen. Det finns också tecken på att räntorna bottnat och vänt uppåt, om än från väldigt låga nivåer. Det gynnsamma noteringsklimatet för techbolag kan förändras fort.

Mimi Billing: Myndigheter närmar sig startupvärlden

Det är svårt för startupbolag att vinna kontrakt med myndigheter trots att deras lösningar på många sätt skulle kunna vara den perfekta. Ofta beror det på att myndigheternas upphandlingar inte bara handlar om att lösa ett men flera olika problem, vilket gynnar de stora drakarna.

Det finns redan vissa myndigheter som har sett detta problem och försökt att anpassa sina upphandlingar och samarbeten med nya techbolag. Ett exempel på detta är samarbetet mellan startupbolaget Chromaway och Lantmäteriet för att bygga en blockkedja för bostadsköp.

Min förhoppning är att myndigheter, som Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Lantmäteriet och Skolverket, kommer att fortsätta det här arbetet under nästa år så att vi kan se fler smarta samarbeten vilket vårt samhälle kan dra nytta av.

Läs även: Här ska Klarna-miljardärens samhällsförbättrare sitta

Sven Carlsson: Blockchain går från hype till verklighet

Det har pratats så mycket om blockkedjan att jag har börjat anta att den inte kommer att nå sin potential. Och det är ju krångligt när till exempel en massa konkurrerande storbanker ska enas om något.

Men det rör på sig. I höstas släppte till exempel startupbolaget Chain sin kod så att vem som helst kan modifiera den. Under 2017 får vi se mer torra men viktiga applikationer som pengaöverföringar och smarta kontrakt. Och ett pilotprojekt i västra Australien visar under våren att blockchain är tekniken som kommer att ge oss säkra digitala folkomröstningar.

Miriam Olsson Jeffery: Politisering av techvärlden

Den 14 december samlade USA:s tillträdande president Donald Trump ett antal techhöjdare för ett rundabordssamtal. 15 personer deltog, däribland Microsofts vd Satya Nadella, Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg och Apples vd Tim Cook.

Tim Cook förklarade sin närvaro på mötet till Apples anställda med att säga att man måste vara där för att ha något att säga till om.

”Vi engagerar oss när vi håller med, och när vi inte håller med”, sa han.

Det här öppnar upp för ett nytt segment för techbolagen – demtech.

Efter det amerikanska presidentvalet har flera techprofiler efterfrågat en politisering av techvärlden. Visst lägger techjättarna stora pengar på lobbying av frågor som berör deras verksamheter, men det handlar också bland annat om informationsspridning till allmänheten och elektroniska röstsystem.

Som Di Digitals bloggare Fredrik Wass skrev i ett inlägg efter valet, kan det finnas lösningar i techvärlden på många av vår tids politiska utmaningar och hot. Vilket öppnar upp ett nytt segment för techbolagen – demtech. Det tror jag att vi får se mer av under 2017.

Läs också: Trumps seger öppnar upp för ett nytt tekniksegment: Demtech


Vill du veta vad redaktionen trodde om året 2016? Läs mer här.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera