Annons

Det här händer 2019 – enligt Di Digital-redaktionen

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna och Sundar Pichai, vd för Google. I mitten Spotifys börsnotering i New York.
Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna och Sundar Pichai, vd för Google. I mitten Spotifys börsnotering i New York.
Klarna säljs eller börsnoteras, nya affärsänglar kliver in i rampljuset i spåren av Spotifys notering och användarna vänder techjättarna ryggen. Det är några av Di Digital-redaktionens spådomar för 2019. Gott nytt år!
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jonas Leijonhufvud: Affärsänglar blir viktigare

Börsen är skakig. Världens riksbanker är på väg att höja räntorna. Många VC-bolag får svårare att ta in pengar. Nästa år får vi se ökad försiktighet inom techinvesteringar.

I gapet dyker nya affärsänglar upp. De nyblivna miljonärerna från noteringen av Spotify och försäljningen av Izettle börjar investera i små, svårbedömda techbolag. Vi har redan många exempel. Spotifys produktchef Gustav Söderström är sedan länge techinvesterare. Men det kommer mera...

Miriam Olsson Jeffery: Användarna tar ett steg tillbaka

Integritetsfrågorna har aldrig varit så heta som under 2018, och under 2019 får det effekt hos gemene man. Användarna kommer att reflektera både en eller två gånger innan de publicerar saker, se över sina inställningar och allt mer välja privata kanaler. En utveckling vi redan ser hända. 

I december 2018 vittnade Googles vd Sundar Pichai inför kongressen och sa då bland annat att 20 miljoner Google-användare varje dag har sett över sina personliga inställningar under den senaste tiden. Till exempel handlar det om hur data från inspelade konversationer hanteras. 

Användarnas förändrade beteenden får i sin tur effekt på bolagens affärer. Facebook håller till exempel på att lista ut hur de kan tjäna mer pengar på så kallade ”stories”, på Facebook och Instagram, och privata meddelanden i Messenger. Det i takt med att det råder en trötthet kring Facebooks nuvarande kassako som är nyhetsflödet på plattformen.

2019 blir ett år då användarna tar ett steg tillbaka och förtroendet för de stora techbolagen står inför en stor prövning.

Viktor Ström: Stripe köper Klarna (efter budstrid)

Under 2018 började lite lösa rykten cirkulera om en börsnotering av Klarna. Det är visserligen inte orimligt att en del av Klarnas större aktieägare snart vill kunna sälja av sina innehav men det är tveksamt om en börsnotering är det bästa sättet. För att få ut maximalt värde borde en industriell köpare vara det logiska. 

Klarna värderas i dag till 20 miljarder kronor vilket gör att många bolag har finansiella muskler nog för att lägga ett bud på Klarna. Det amerikanska betalbolaget Stripe har de senaste åren sprungit i kapp och om Klarna. De har nu både råd och anledning att köpa Klarna. 

Så gissningen för 2019 är att Stripe tar över Klarna efter en budstrid med Visa som trissar upp priset till över 30 miljarder. Kom ihåg var ni läste det först.

Fredrik Björkman: Jättarna fortsätter falla tungt

Hösten 2018 blev starten av en tung period för FAANG-bolagen på börsen. Under första halvåret kommer det att hålla i sig. Bolagen har mycket att bevisa och förväntningarna är skyhöga: Kommer de kunna leverera om marknaderna börjar skaka? 

Facebook har under 2018 skakats av flera skandaler och användarna börjar tveka på om de ska vara kvar på plattformen. Apple har en stor utmaning i att sälja allt dyrare telefoner i takt med att försäljningssiffrorna svajar. Netflix måste fortsätta sin användartillväxt och gärna mer därtill. 

Alphabet, som äger Google, kokar av intern ilska i hur ledningen hanterat sexuella trakasserier. Orosmolnen är många för den som sitter med FAANG-aktier i portföljen inför 2019.

Johannes Karlsson: Fler stora technoteringar på Stockholmsbörsen

Spotify valde New York och Izettles notering stoppades i sista stund. Inte heller under 2018 lyckades Stockholmsbörsen bli skådeplats för en större technotering, trots den rådande högkonjunkturen. Det finns däremot goda förutsättningar för flera intressanta noteringar under nästa år, om inte börsklimatet krackelerar fullständigt. 

Den snabbväxande poddplattformen Acast är redan ett börsfähigt bolag, nu återstår det bara för den nya vd:n Ross Adams och ägare som Första AP-fonden, Swedbank Robur och Bonnier Ventures att trycka på knappen. Även hörlurs- och högtalarsuccén Zound Industries lär annonsera en börsnotering nästa år. Ett nytt avtal är på plats med Marshall och den infekterade ägarstriden är avstyrd. Nu ligger beslutet i storägaren Tommy Jacobsons händer.

Tvärtemot min kollega Viktor Ström tror jag att en börsnotering är mest aktuell när betalraketen Klarna oundvikligen snart måste ta nästa steg. Bolaget har under det senaste året kraftigt stärkt upp sin kommunikationsavdelning, samtidigt som ägaren Sebastian Siemiatkowski blivit allt mer tyst och svårtolkad. Det är dock långt ifrån säkert att en notering sker redan under 2019, eftersom Klarna fortsatt gör stora investeringar och faktiskt försämrar sina marginaler. Annars brukar ju börsaktuella bolag snarare putsa på sina nyckeltal in absurdum för att blidka marknaden.

Läs mer: Det här händer 2018 enligt Di Digital-redaktionen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer