Hoppa till innehållet

Det här händer 2019 – enligt Di Digital-redaktionen

Klarna säljs eller börsnoteras, nya affärsänglar kliver in i rampljuset i spåren av Spotifys notering och användarna vänder techjättarna ryggen. Det är några av Di Digital-redaktionens spådomar för 2019. Gott nytt år!

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna och Sundar Pichai, vd för Google. I mitten Spotifys börsnotering i New York.
Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna och Sundar Pichai, vd för Google. I mitten Spotifys börsnotering i New York.

Jonas Leijonhufvud: Affärsänglar blir viktigare

Börsen är skakig. Världens riksbanker är på väg att höja räntorna. Många VC-bolag får svårare att ta in pengar. Nästa år får vi se ökad försiktighet inom techinvesteringar.

I gapet dyker nya affärsänglar upp. De nyblivna miljonärerna från noteringen av Spotify och försäljningen av Izettle börjar investera i små, svårbedömda techbolag. Vi har redan många exempel. Spotifys produktchef Gustav Söderström är sedan länge techinvesterare. Men det kommer mera...

Miriam Olsson Jeffery: Användarna tar ett steg tillbaka

Integritetsfrågorna har aldrig varit så heta som under 2018, och under 2019 får det effekt hos gemene man. Användarna kommer att reflektera både en eller två gånger innan de publicerar saker, se över sina inställningar och allt mer välja privata kanaler. En utveckling vi redan ser hända. 

I december 2018 vittnade Googles vd Sundar Pichai inför kongressen och sa då bland annat att 20 miljoner Google-användare varje dag har sett över sina personliga inställningar under den senaste tiden. Till exempel handlar det om hur data från inspelade konversationer hanteras. 

Användarnas förändrade beteenden får i sin tur effekt på bolagens affärer. Facebook håller till exempel på att lista ut hur de kan tjäna mer pengar på så kallade ”stories”, på Facebook och Instagram, och privata meddelanden i Messenger. Det i takt med att det råder en trötthet kring Facebooks nuvarande kassako som är nyhetsflödet på plattformen.

2019 blir ett år då användarna tar ett steg tillbaka och förtroendet för de stora techbolagen står inför en stor prövning.

Viktor Ström: Stripe köper Klarna (efter budstrid)

Under 2018 började lite lösa rykten cirkulera om en börsnotering av Klarna. Det är visserligen inte orimligt att en del av Klarnas större aktieägare snart vill kunna sälja av sina innehav men det är tveksamt om en börsnotering är det bästa sättet. För att få ut maximalt värde borde en industriell köpare vara det logiska. 

Klarna värderas i dag till 20 miljarder kronor vilket gör att många bolag har finansiella muskler nog för att lägga ett bud på Klarna. Det amerikanska betalbolaget Stripe har de senaste åren sprungit i kapp och om Klarna. De har nu både råd och anledning att köpa Klarna. 

Så gissningen för 2019 är att Stripe tar över Klarna efter en budstrid med Visa som trissar upp priset till över 30 miljarder. Kom ihåg var ni läste det först.

Fredrik Björkman: Jättarna fortsätter falla tungt

Hösten 2018 blev starten av en tung period för FAANG-bolagen på börsen. Under första halvåret kommer det att hålla i sig. Bolagen har mycket att bevisa och förväntningarna är skyhöga: Kommer de kunna leverera om marknaderna börjar skaka? 

Facebook har under 2018 skakats av flera skandaler och användarna börjar tveka på om de ska vara kvar på plattformen. Apple har en stor utmaning i att sälja allt dyrare telefoner i takt med att försäljningssiffrorna svajar. Netflix måste fortsätta sin användartillväxt och gärna mer därtill. 

Alphabet, som äger Google, kokar av intern ilska i hur ledningen hanterat sexuella trakasserier. Orosmolnen är många för den som sitter med FAANG-aktier i portföljen inför 2019.

Johannes Karlsson: Fler stora technoteringar på Stockholmsbörsen

Spotify valde New York och Izettles notering stoppades i sista stund. Inte heller under 2018 lyckades Stockholmsbörsen bli skådeplats för en större technotering, trots den rådande högkonjunkturen. Det finns däremot goda förutsättningar för flera intressanta noteringar under nästa år, om inte börsklimatet krackelerar fullständigt. 

Den snabbväxande poddplattformen Acast ACAST +0,78%Dagens utveckling är redan ett börsfähigt bolag, nu återstår det bara för den nya vd:n Ross Adams och ägare som Första AP-fonden, Swedbank Robur och Bonnier Ventures att trycka på knappen. Även hörlurs- och högtalarsuccén Zound Industries lär annonsera en börsnotering nästa år. Ett nytt avtal är på plats med Marshall och den infekterade ägarstriden är avstyrd. Nu ligger beslutet i storägaren Tommy Jacobsons händer.

Tvärtemot min kollega Viktor Ström tror jag att en börsnotering är mest aktuell när betalraketen Klarna oundvikligen snart måste ta nästa steg. Bolaget har under det senaste året kraftigt stärkt upp sin kommunikationsavdelning, samtidigt som ägaren Sebastian Siemiatkowski blivit allt mer tyst och svårtolkad. Det är dock långt ifrån säkert att en notering sker redan under 2019, eftersom Klarna fortsatt gör stora investeringar och faktiskt försämrar sina marginaler. Annars brukar ju börsaktuella bolag snarare putsa på sina nyckeltal in absurdum för att blidka marknaden.

Läs mer: Det här händer 2018 enligt Di Digital-redaktionen 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera