Annons

”Det kan vara mycket luft i Izettles drömvärdering”

Izettle tar stormkliv mot en unicorn-värdering. Men det kan vara mycket luft i siffrorna, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fintechbolaget Izettle, med en omsättning på drygt 600 miljoner kronor, siktar på en börsnotering under 2018.

Det senaste steget är en kapitalrunda där det förlusttyngda bolaget tar in upp till 400 miljoner kronor till en värdering på 8 miljarder kronor. Det uppger källor med insyn för Di Digital.

Det låter för bra för att vara sant - sannolikt är det också det

Izettle är därmed mycket nära att bli Sveriges nästa unicorn, med en värdering på 1 miljard dollar.

Det låter för bra för att vara sant – sannolikt är det också det.

Det som är helt avgörande här är vilka som har investerat – och till vilka villkor. För det är som Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski en gång sa till Di Digital: “Du kan få vilken värdering som helst bara du skruvar på villkoren.” 

Det är genom att skruva på aktievillkoren som investerare gör sig immuna mot bakslag. Om utvecklingen vänder neråt och bolaget säljs till vrakpris kan förgyllda villkor göra så att vissa ägare får sina pengar tillbaka långt innan någon annan har chans att rädda sin investering.

I ett sådant scenario spelar det i princip ingen roll huruvida Izettle faktiskt är värt 8 miljarder kronor eller inte.

Det är lite tidigt att fira Izettle som Sveriges nästa enhörning

Om Izettle lyckats övertala några nya externa ägare att gå med på denna drömvärdering luktar det kraftiga preferensvillkor lång väg. En viktig kvalitetsmarkör blir därför huruvida det har tillkommit ägare och hur stor del av investeringen de har valt att ta.

De befintliga ägarna, som säkerligen deltar i denna transaktion, har nog inget emot att blåsa upp värderingen på sitt eget portföljbolag. Deras aktier blir ju bara värda mer. Allt krattar för storslagen återbetalning efter noteringen.

Så det är lite tidigt att fira Izettle som Sveriges nästa enhörning.

Det kan vi göra först när vi vet vilka som investerat, vilka som avstått och vilka aktievillkor Izettle tvingats gå med på för att få till affären.

Läs mer: Izettle tar in upp till 400 miljoner – värderas till 8 miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies