Hoppa till innehållet

”Det svenska bitcoin-äventyret – som en parodi på riskkapitalbranschen”

Historien om bitcoinbrytaren KNC Miners uppgång, fall och återuppståndelse är som hämtad ur HBO:s komediserie Silicon Valley. Mindre kul är det för investerarna bakom riskkapitalfonderna, skriver Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.
Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

Till att börja med: Jag är inte heller en bitcoinexpert. Jag har länge imponerats av den underliggande tekniken blockchain. Men jag har haft svårt att förstå värdet i själva valutan. Hade du frågat mig om bitcoinkursen för ett år sedan hade jag inte gissat att kursen skulle stiga till skyarna.

Men jag har å andra sidan inte investerat hundratals miljoner kronor av andras pengar i KNC Miner. Bolaget, som byggde servrar för brytning av bitcoin i lador i Boden, har ju uppmärksammats åtskilliga gånger i Di Digitals spalter. I flera år rapporterades det om enorma vinster. Men för ett år sedan var konkursen plötsligt ett faktum.

En rad välrenommerade techinvesterare som Creandum, Accel, GP Bullhound, Gullspång Invest och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert brände sig ordentligt på bolaget. Totalt gick 220 miljoner kronor upp i rök.

Vi var ordentligt bakfulla.

Exakt hur det gick till kommer vi aldrig att veta. Men Avito-grundaren Jonas Nordlander kostar ofta på sig att beskriva sitt snabba investeringsbeslut i humoristiska termer.

“Vi var ordentligt bakfulla. Så ringde en kille, jag ska inte hänga ut honom med namn – Per Roman på GP Bullhound – och sa att det här var det bästa som hade hänt världen. Vi visste faktiskt inte riktigt vad bitcoin var, men vi satsade 6 miljoner”, sa han från en scen på Di Digitals Startup Tour i Linköping i oktober i fjol.

Läs mer: Avito-grundaren talar ut om bakfylle-satsningen på KNC Miner 

Är man techmiljardär kan man kosta på sig att skratta åt sånt. Är man ett riskkapitalbolag som i huvudsak investerar andras pengar är det mindre kul. Så här i efterhand måste det vara svårt för aktörer som Creandum och GP Bullhound att motivera sina beslut för investerarna.

Mycket tyder på att det hela gick lite för snabbt och gjordes på lösa grunder. Vidare tycks fokus ha legat på tillväxt och världsherravälde, istället för effektivitet och kvalitet. En strategi som i backspegeln ser missriktad ut. 

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

För er som inte följt Di Digitals rapportering den senaste veckan:

KNC Miners konkurs hade kunnat undvikas om någon av investerarna hade varit redo att ta på sig ledartröjan i ännu en kapitalrunda. Men trots att man tidigare storsatsat på bolaget valde man att låta dess chef Sam Cole skicka in en konkursansökan.

Utifrån ser det ut som en storyline för HBO:s Silicon Valley.

I samma stund inleddes ett prisrally som har femfaldigat bitcoinkursen på ett år. Knappt tre månader efter konkursen köpte Sten Oscarsson, en 50-årig företagare från Uppsala, ut KNC:s tillgångar. Med hjälp av en stigande bicoinkurs, fallande elpriser och lite kvalitetsmedvetet gnetande har han på kort tid gjort bolaget lönsamt. Plötsligt framstår han som Sveriges nya bitcoin-kung.

 Foto:
HBO:s serie Silicon Valley driver stenhårt med riskkapitalbranschen.

Läs min kollega Viktor Ströms beskrivning av denna osannolika historia här, eller hör den berättas om i senaste Digitalpodden.

Hade Creandum och de andra otur med bitcoinkursen? Ja. Men mycket tyder på att de även hade dålig koll på bitcoinsektorn. 

Sten Oscarssons vittnesmål tyder på att serverhallarna drevs på ett ineffektivt sätt på Sam Coles tid. Man hade kanske kunnat professionalisera ledningen. Vidare ser det ut som att riskkapitalbolagen eldade på med tanken att man måste bli störst i världen om man ska lyckas. Antagandet ser i efterhand ut att vara fel. Borde inte den turbulenta bitcoinkursen ha framstått som en enorm riskfaktor redan från början? Ett mer sobert fokus på långsiktighet hade uppenbarligen varit bättre. 

”Aldrig mer bitcoin” tänker nog många av de investerare som deltog. Kanske har de lärt sig en läxa. Ja, det här är en oerhört svårbedömd marknad. Men det ökar bara kraven på kunnighet och uthållighet. Det är ju dessa egenskaper riskkapitalbolag påstår sig vara bäst på. 

I många fall lever de upp till detta löfte. Men i fallet KNC Miner ser det mer ut som de ägnat sig åt en kombination av följa John och viskningsleken. Utifrån ser bitcoinbolagets uppgång, fall och återuppståndelse ut som en perfekt satirisk storyline för ett avsnitt av HBO:s skruvade och initierade komediserie Silicon Valley.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/saficksverigesinnyabitcoin-kung

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera