Hoppa till innehållet

Det svenska CIA-bolaget: "Det går löjligt bra nu"

IT-attacker får allt mer uppmärksamhet. Det krattar manegen för svenska Recorded Futures snabba tillväxt. "Cybersäkerhet som bransch kokar", säger medgrundaren och vd:n Christopher Ahlberg till Di Digital.

Recorded Futures huvudkontor ligger bakom en tvättomat i Boston. Christopher Ahlberg är en av grundarna. Kollage. Foto: Pontus Höök
Recorded Futures huvudkontor ligger bakom en tvättomat i Boston. Christopher Ahlberg är en av grundarna. Kollage. Foto: Pontus Höök

Det svenskgrundade analysföretaget Recorded Future har ingredienser som kan sätta fantasin i spinn.

I ägarledet finns både den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s och sökjätten Googles respektive riskkapitalbolag.

I kundregistret finns underrättelsetjänster och stora företag som betalar Recorded Future för att de indexerar över 1 miljon källor på nätet och infiltrerar ljusskygga forum på nätet för att försöka förutsäga potentiella säkerhetshot och hitta virus.

Abonnemang hos oss kostar miljontals kronor per år

Bolaget är en av de stora vinnarna på att IT-säkerhet har seglat upp som en allt viktigare fråga efter ett antal uppmärksammade virusattacker mot företag och inte minst Rysslands påstådda cyberattacker mot det amerikanska valet.

Uppmärksamheten har lyft upp frågan på dagordningen hos fler företag än tidigare.

”Det går löjligt bra nu. Anledningen är att cybersäkerhet som bransch kokar. Tyvärr gör den det för att det händer dåliga saker i omvärlden, men det är bra för den här branschen, både för startupbolag och för etablerade företag”, säger Christopher Ahlberg, som är vd och medgrundare av Recorded Future, till Di Digital.

Han fortsätter:

”Tidigare var det de största amerikanska bankerna och oljebolagen som ville ha våra tjänster. Men nu sprids det och även mindre företag och företag i Europa och Asien har fått upp ögonen. Det handlar inte om Nisses pizzeria, men ändå mindre företag. Abonnemang hos oss kostar miljontals kronor per år.”

Läs även: Det svenska CIA-bolaget från insidan

Under året fördubblades antalet kunder till 175. Exakt hur bra det går för Recorded Future är dock svårt att reda ut.

Di Digital har tagit del av årsredovisningen för 2016 för det svenska dotterbolaget som genom ett kontor i Göteborg främst sysslar med produktveckling, men även viss försäljning i Europa. Omsättningen hamnade på 44 miljoner kronor, upp från 29 miljoner kronor året innan, och vinsten blev 0,6 miljoner kronor. 

Enligt Recorded Future-grundaren är antalet svenska kunder "färre än ena handens fingrar".

De verkligt intressanta siffrorna finns i moderbolaget Recorded Future Inc. Men eftersom bolaget är registrerat i den amerikanska delstaten Delaware är insynen ytterst begränsad.

Christopher Ahlberg vill inte heller dela med sig av några finansiella detaljer, utan nöjer sig med att säga att omsättningen har fördubblats flera år i rad.

”Det kan verka töntigt, men det är fördelen med att vara ett privat bolag", säger han.

Det är mer meningsfullt att jaga bovar och göra internet säkrare än att hjälpa hedgefond-chefer att tjäna pengar.

Recorded Future är inte grundarnas första bolag. Christopher Ahlberg och Staffan Truvé som båda har doktorerat på Chalmers Tekniska Högskola samt Erik Wistrand, sålde redan 2007 Spotfire för ungefär 1,7 miljarder kronor. Även i det bolaget, som visualiserade datamängder, hade CIA köpt in sig.

Recorded Future drog de igång 2009. Men inriktningen på bolaget har ändrats en del genom åren. I några år experimenterade man med att förutsäga aktiekurser parallellt med arbetet med cybersäkerhet.

Läs även: Insiderhandel hett ämne på skumraskwebben

”Men sen fick vi välja spår, för det var för förvirrande att hålla på med båda grejerna. Vi valde cybersäkerhet för att det är roligare. Det är mer meningsfullt att jaga bovar och göra internet säkrare än att hjälpa hedgefond-chefer att tjäna pengar.”

Sedan förra året skriver bolaget egna analyser med hjälp av det sitt analyssystem.

”Vi har team med analytiker som är experter på olika områden, till exempel Ryssland, Kina och Nordkorea. Sen överlagrar vi deras analys på produkten.”

Nyligen tröskade man till exempel igenom data över internetanvändningen i Nordkorea. Spåren efter cyberbrottslighet var få, istället blev slutsatsen att eliten i det slutna landet har surfvanor som inte skiljer sig särskilt mycket från de i västvärlden.

Läs mer: Så använder Nordkorea nätet: Gillar Facebook och krigsspel

Bolagets analys visade att nordkoreaner använder smarta telefoner, har Facebook-konton, kollar nyhetssajter (kinesiska) och söker upp varor på Amazon och Alibaba.

”Nordkorea framstår ofta som väldigt isolerat och omöjligt att påverka utifrån. Vi ville skapa insyn i hur Nordkoreas elit inte alls är isolerad, visa vilka media de följer och vilka internettjänster använder och om hur detta potentiellt kan användas för att påverka Nordkorea”, berättade Christopher Ahlberg för Di Digital i samband med att rapporten släpptes.

Recorded Future-grundaren tror inte att antalet rubriker om nätintrång kommer minska de närmaste åren.

”När verktyg som byggs av olika underrättelsetjänster hamnar i händerna på kriminella är det inte bra.”

Det han syftar på är de så kallade Wannacry-attackerna som i våras uppskattas ha infekterat 230 000 datorer i 150 länder. I den attacken har Nordkorea anklagats för att använda verktyg som från börjat utvecklats av amerikanska NSA, men stulits och spridits.

Läs även: Säkerhetslegendaren: Ditt företag måste in på dark web

Men allt är inte mörkt, enligt Christopher Ahlberg.

”Visst ska man vara lite orolig, men jag är alltid optimistisk. Det finns många positiva krafter också. De senaste veckorna har till exempel Alphabay och Hansa, två av de värsta marknadsplatserna för droger på nätet stängts ned.”

Lyssna på mer om Recorded Future i senaste Digitalpodden: Försäljningen av Frankenstein-Bambora och Spotifys dollar-trubbel


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera