Annons

Svenska CIA-bolaget tar in 210 miljoner – ska nyanställa i Göteborg

Foto: Pontus Höök
Det Göteborgsgrundade analysföretaget Recorded Future har tagit in 210 miljoner kronor. ”Vi har satt ett stort mål att vara den primära underrättelseorganisationen i privat regi”, säger grundaren Christopher Ahlberg. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenskgrundade analysföretaget Recorded Future, som arbetar med analys av digitala säkerhetshot, har bland annat den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s och sökjätten Googles respektive riskkapitalbolag som delägare. 

Hittills har bolaget som har huvudkontoret i Boston i USA tagit in 260 miljoner kronor i riskkapital. 

Nu tar bolaget in 210 miljoner kronor för att kunna glida vidare på IT-säkerhetsvågen och även bredda sina tjänster och mjukvara. Insight Venture Partners leder finansieringsrundan där även ett flertal säkerhetsbolag investerar. 

Läs även: Det svenska CIA-bolaget: "Det går löjligt bra nu"

Vad ska ni göra för pengarna?

”Man skulle kunna ha dem i en stor hög och bara titta på dem så att man inte gör något dumt. Steg två är att expandera vår säljorganisation i Europa och Asien och vände oss även till mindre amerikanska företag. Sedan har vi satt ett stort mål att vara den primära underrättelseorganisationen i privat regi. Då finns det alltid mer data att skaffa", säger Christopher Ahlberg, vd och medgrundare av Recorded Future, till Di Digital.

Var finns den datan?

”Det kan vara så enkelt som att det finns data som är viktig men inte så superhemlig. Då kan man gå till mindre företag för licensiering. Sedan kan man hitta data själv. Precis som Bloomberg har all information som en trader behöver på sina skärmar, vill vi se till att erbjuda all information som behövs för någon som jobbar med cybersäkerhet.”

Kommer ni att nyanställa?

”Ja, vi har redan aggressiva planer. Vi är 160 stycken och ska bli 180 i slutet av året. Nästa år lägger vi till 100. Men inte på något galet sätt.”

En del av nyanställningarna kommer att göras i Göteborg, där Recorded Future har ett utvecklingskontor, berättar Christopher Ahlberg.

”Vi är oerhört stolta över vår avdelning i Göteborg. Vi har haft fördelen att bygga vår utveckling där. Jakten efter talanger är lite mindre galen där än i Silicon Valley.”

Cybersäkerhet är extremt viktigt. Se bara på Sverige där myndigheter inte haft ordning på sin data.

Enligt vd:n växer Recorded Future med 100 procent på årsbasis.

”Den här investeringen görs inte för att vi behöver den, utan för att kunna göra mer aggressiva saker.”

Tillväxten beror enligt Christopher Ahlberg på att intresset för cybersäkerhet ökar. Inte minst i Europa och Asien. Dessutom har frågan börjat hamna på styrelseborden.

”Cybersäkerhet är extremt viktigt. Se bara på Sverige där myndigheter inte haft ordning på sin data. Det finns oändligt med saker man kan göra. Information är den nya oljan. Har man inte ordning på den så läcker den iväg.”

Läs även: ”Så upptäckte vi en rysk hackare i USA:s valsystem”

Vad Recorded Future värderas till i samband med den nya investeringen vill han inte berätta, mer än att det rör sig om ”hundratals miljoner dollar.”

Har ni några börsplaner?

”För 20 år sedan hade vi varit stora nog för en börsnotering. Men nuförtiden är ribban högre. Vi har ingen som helst brådska.”

Mike Triplett, vd för Insight Venture Partners skriver i ett pressmeddelande att han gillar Recorded Futures engagemang för kunderna och innovation.

”Lösningen är bäst i klassen. Vi är glada att välkomna företaget till vår växande portfölj, och ser fram emot vårt samarbete in nästa fas.”

Recorded Future har bland annat kunder som underrättelsetjänster och stora företag. Enligt Recorded Future använder 86 procent av Fortune 100-bolagen deras tjänster. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer