Hoppa till innehållet

Det vet vi om Teslas nya lastbil

På torsdag kväll amerikansk tid avtäcks elbilsföretaget Teslas nya lastbil Tesla Semi. Enligt bolagets vd Elon Musk kommer den få oss att "baxna". 

Teslas ellastbil Semi ska visas upp under torsdagen.
Teslas ellastbil Semi ska visas upp under torsdagen.Foto: Tesla

Det var ett år sedan som Teslas ellastbil för första gången dök upp i internationella medier. På torsdag kväll klockan 20 lokal tid är det dags för avtäckningen av ellastbilen Semi. För att följa det live i Sverige betyder det en tidig start på fredagsmorgonen - kl 05:00. 

Det är få detaljer av elbilstillverkarens lastbil som har läckt ut inför uppvisningen av prototypen, men enligt bolagets vd Elon Musk kommer den bildligt talat få våra huvuden att sprängas: 

Uppvisningen av lastbilen har redan skjutits upp två gånger. Från början var det meningen att prototypen skulle vara klar redan i september men uppvisningen sköts upp till 26 oktober. 

På grund av förseningar i tillverkningen av Teslas "budgetmodell" Model 3 och orkanen Marias förödelse av Puerto Rico, då Tesla bistod ö-nationen med ellösningar, sköts ellastbilen upp igen till den 16 november.

Läs även: Tesla undsätter stormplågade Puerto Rico

I och med att ellastbilen nu är redo kan branschen för frakttransporten plötsligt stå vid ett viktigt vägskäl. 

En viktig punkt att hålla ögonen på vid lanseringen är hur långt batteriet i Teslas ellastbil räcker. Enligt uppgifter till Reuters kommer lastbilen Semi kunna köra i 32 till 48 mil med en standardlast. Senare uppgifter till Wall Street Journal ökar körsträckan till drygt 70 mil. En dieseldriven lastbil kan vid jämförelse köra uppemot 160 mil på en tank.

Elon Musk påstod själv i juni att räckvidden inte kommer att vara ett problem för industrin. 

”De vet redan att det kommer att uppfylla deras behov, eftersom de har berättat för oss vad de behöver. Så det kommer verkligen bara att vara en fråga om att skala för att göra så många som vi kan”, sade vd:n i ett konferenssamtal tidigare i höstas rapporterar the Verge.

På lite längre sikt är det däremot den självkörande aspekten av lastbilen som är mest banbrytande, vilket Reuters skrev om redan i augusti. I ett mejl mellan bilbolaget och Nevada Department of Motor Vehicles framgår det att Tesla utvecklar automativa egenskaper för lastbilen, som exempelvis köra i karavan och följa en ledar-lastbil.

Därmed är det förmodligen inte en fråga om ”om” utan om ”när” Teslas ellastbils självkörande system blir tillgängligt.

I jämförelse med privattransporter är det just inom industrin som den här typen av automation har visat sig haft störst effekt. Tesla är dock inte först ut med en lösning för självkörande lastbilar. Även Uber-ägda Otto jobbar på tekniken.

Att Elon Musk haussar sina egna produkter får få att lyfta på ögonbrynen men däremot har han med både Tesla och rymdbolaget SpaceX slagit förväntningarna ett flertal gånger. 

Läs även: Elon Musk: Mina skepp ska landa på Mars 2022

Ett sätt att ”få oss att baxna” skulle möjligen vara att byta ut en standardiserad förarhytt mot en som istället påminner om insidan av ett rymdskepp. Det finns det däremot inga läckor om. 

Men varför ha en utstickande ratt om framtidens lastbil är helt självstyrande? Möjligen finns det bara skärmar i hytten så att medpassageraren kan hålla koll på lastbilens alla system. Även om en sådan lösning låter lite väl futuristisk skulle Teslas lastbil utan några futuristiska egenskaper bli en besvikelse för många Elon Musk-fans.  

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera