Annons

Di avslöjar: Poddbolaget förstärker kassan med halv miljard - starka tillväxten fortsätter

Acast vd Ross Adams
Acast vd Ross Adams
Efter de misslyckade försöken att ta in pengar från amerikanska investerare har podcastbolaget Acast nu säkrat en halv miljard kronor från sina svenska storägare och Europeiska investeringsbanken. Enligt bolaget handlar de skrotade planerna i USA snarare om dålig tajming än svagt intresse. ”Att få in en amerikansk investerare är något vi vill lyckas med – och något som vi enkelt kunde ha lyckats med”, säger vd:n Ross Adams till Di.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det snabbväxande svenska podcastbolaget Acast fyller på kassan ytterligare. Bolaget har nyligen tagit in 250 miljoner kronor från sina befintliga ägare, bekräftar vd:n Ross Adams för Di. Emissionen har letts av de fem största ägarna Alfvén & Didrikson, Moor Capital, Bonnier Ventures, Första AP Fonden och Swedbank Robur.

I nyemissionen värderades bolaget, enligt uppgifter till Di, till 260 miljoner dollar, motsvarande nära 2,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med att värderingen låg på 180 miljoner dollar i den senaste kapitalanskaffningen som gjordes för cirka ett och ett halvt år sedan.

På årsstämman förra veckan beslöt ägarna dessutom att lyfta den kreditfacilitet på 25 miljoner euro, motsvarande 263 miljoner kronor, som Europeiska investeringsbanken, EIB, beviljade i augusti ifjol och som ska användas till investeringar i Europa.

Pengarna ska användas till att fortsätta bolagets globala strategi och expandera till nya marknader samt till investeringar i infrastruktur.

”Vi tittar också på den amerikanska marknaden som som kräver resurser att vinna, men vi presterar mycket bra där för tillfället”, säger Ross Adams.

Att bli större i USA har varit i siktet för Acast länge. I vintras planerade bolaget en nyemission till amerikanska investerare, vilket Di rapporterade om i november. I samband med coronaoron och börsraset i mars tvingades dock bolaget ge upp planerna på att ta in nya amerikanska ägare. Enligt uppgift till Di ska orsaken ha varit att investerare ställde krav på att värderingen av Acast skulle sänkas signifikant. 

”Gapet mellan de befintliga och de nya ägarnas syn på Acasts värdering blev för stor. Bolaget såg sig tvunget att avsluta diskussionen”, säger en källa till Di.

Att Acast inte lyckades knyta till sig några amerikanska investerare är dock inget misslyckande, enligt Ross Adams. Enligt honom handlar det snarare om dålig tajming.

”Inte alls. Att få in en amerikansk investerare är något vi vill lyckas med – och något som vi enkelt kunde ha lyckats med. Med volatiliteten i marknaden kom vi överens med våra ägare om att pausa den processen, men vi var i framskjutna samtal med ledande och välrenommerade amerikanska investerare. Med tanke på den osäkra marknaden var tajmingen inte den bästa, men det betyder inte att intresset från dessa aktörer svalnat”, säger han.

Med den nya finansieringen från ägarna och EIB har Acast alltså drygat ut kassan med drygt en halv miljard kronor de senaste dagarna. Men att det råder en likviditetsbrist i bolaget tillbakavisar Ross Adams.

”Sedan corona slog till har vi varit tvungna att fokusera på det viktiga i vår affär. När processen i USA avbröts valde vi att ta in pengar från våra ägare och aktivera lånet från EIB i stället, vilket ger oss en god möjlighet att fortsätta våra fokusera på våra affärer de kommande 18-24 månaderna.”

Förra året ökade Acast intäkterna med 100 procent till att omsätta 361 miljoner kronor under helåret. Verksamheten är fortsatt förlusttyngt och fjolåret slutade med en rörelseförlust på 121 miljoner kronor. Trots coronakrisen har bolaget behållit sin tillväxt under det första kvartalet, även om annonsintäkterna troligtvis är lägre än vad de hade varit utan pandemin. 

”Våra intäkter är så klart påverkade av covid-19, men vi presterar väldigt bra och den här branschen är lyckligt lottad till skillnad från andra. Även i covidtider växer intäkterna, till exempel i USA har de hittills ökat med 80 procent jämfört med samma period förra året. Jag kan inte kommentera hur mycket vi påverkas, men det är en mindre påverkan”, säger Ross Adams och tillägger att lyssningen har ökat avsevärt under våren.

Spekulationerna om en potentiell börsnotering är ständigt närvarande i diskussionen kring Acast. Ross Adams vill dock inte ge några uppdateringar på den fronten, utan meddelar som tidigare att planen är att vara så förberedd man kan för en eventuell notering i framtiden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer