Annons

Di Digital listar: Svenska teknikfloppar vi minns

Spelkonsolen Gizmondo, Narratives tidigare vd Martin Källström och Marshalls mobiltelefon.
Spelkonsolen Gizmondo, Narratives tidigare vd Martin Källström och Marshalls mobiltelefon.
Uppkopplade klockor, lifelogging-kameror, barntelefoner och ”Tjock-Steffes” spelkonsol. Di Digital listar elva av Sveriges mest färgstarka hårdvarufloppar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att som startup bygga hårdvara är bland det svåraste som finns. Om detta vittnar både investerare och många entreprenörer.

”Startupbolag underskattar ofta hur mycket kapital man måste binda när man producerar hårdvara. Det tar ofta längre tid att nå kunderna än man tror”, säger affärsängeln Stefan Lindeberg (NTL).

Han jobbar just nu febrilt med att få ihop en grupp investerare som kan rädda det krisdrabbade skånska hårdvarubolaget Mionix, känt för sina färgglada tangentbord och möss för gamers. 

Startupbolag underskattar ofta hur mycket kapital man måste binda när man producerar hårdvara.

Stefan Lindeberg varnar startupgrundare för att underskatta utmaningarna med produktion, logistik och lager. Ofta tar det längre tid än man tror att hitta en massmarknad. Att ha osålda produkter stående i ett lager är en mardröm många hårdvarubolag bör räkna med.

Läs mer: Skånska Mionix riskerar samma öde som Kronaby 

Även Creandum har fått en inblick i de utmaningar som många unga hårdvarubolag ställs inför. Riskkapitalbolaget har bland annat investerat i den uppkopplade minikameran Narrative Clip (NTL), som gick i konkurs 2017, och i det problemtyngda hörlursbolaget Jays, som nu försöker göra comeback på börsen. 

”Investeringar i bolag med långa 'feedback cycles' är ofta extra utmanande. Det kan röra sig om tiden det tar att få fram en ny version av produkten, eller om försäljning med långa säljcykler till stora kunder eller återleverantörer. Ofta är det svårt att någorlunda snabbt utvärdera om försäljningen eller go-to-market-strategin fungerar”, säger Fredrik Cassel, partner på Creandum.

Att hårdvara är en tuff marknad kan även techmiljardären Henrik Persson Ekdahl intyga. Hans riskkapitalbolag Optimizer Invest gjorde sin första och hittills enda hårdvaruinvestering i barnmobilen Tinitell, som gick i konkurs 2018.

”Det var en emotionell investering för oss. Vi alla hade barn i precis rätt målgrupp och såg problemet som den här produkten skulle lösa. Jag tror fortfarande att den är behövlig på marknaden, men teknologin fungerade sådär och det var svårt med distributionen”, säger han i efterhand.

Här är elva hårdvarumissar att lära av:

1. Anima (klockmärket Kronaby)

Pål Borge medgrundare till bolaget Amina, med den uppkopplade klockan Kronaby.
Pål Borge medgrundare till bolaget Amina, med den uppkopplade klockan Kronaby. Foto: Jack Mikrut

Produkt? Eleganta uppkopplade klockor som såldes under varumärket Kronaby. 2017 landade omsättningen på drygt 37 miljoner kronor, men Anima gjorde en rörelseförlust på nära 127 miljoner samma år. Försäljningen under 2018 ökade med mer än 40 procent, samtidigt som de löpande kostnaderna sänktes.

Var gick det fel? Malmöbolaget finansierades med riskkapital från den kinesiska elektroniktillverkaren Goertek. Strax före jul 2018 stod det plötsligt klart att de kinesiska ägarna inte tänkte skjuta till redan utlovade pengar för att täcka 2019 års kostnader. Konkursen var ett faktum. 

Hur mycket pengar gick upp i rök? Mellan 35 och 40 miljoner dollar (motsvarande 320-365 miljoner svenska kronor) i externt kapital. 

Läs mer: Hajpat klockbolag tror på ny chans efter konkursen 

2. Tinitell

Mats Horn, vd och medgrundare på Tinitell.
Mats Horn, vd och medgrundare på Tinitell. Foto: Tinitell

Produkt? Bolaget utvecklade en röststyrd armbandsmobil för barn. Intresset för produkten var tidvis stort och grundaren Mats Horn lyckades sälja 20 000 enheter för drygt 15 miljoner kronor.

Var gick det fel? Tinitells öde pendlade mellan hopp och förtvivlan ända sedan starten 2013. Många kunder klagade på att det var svårt att få tag på produkterna och intäkterna täckte till slut inte produktutvecklingen.

Hur mycket pengar gick upp i rök? Under resans gång lyckades Tinitell bränna 45 miljoner kronor i riskkapital. Men aktieägarna gick lottlösa efter att bolaget under våren 2018 ansökte om konkurs. Tillgångarna köptes senare upp av den norska konkurrenten Xplora för 725 000 kronor.

Läs mer: Konkursen kom av sig för barnmobilen Tinitell - nu övertas bolaget av norsk konkurrent 

3. KNC Miner

KNC Miners medgrundare och vd Sam Cole.
KNC Miners medgrundare och vd Sam Cole.

Produkt? KNC Miner tillverkade datorchip som användes till att bryta kryptovalutan bitcoin, vilket är motsvarigheten till att trycka nya sedlar. Bolaget drev även tre stora datorhallar i Boden och var på väg att färdigställa ett fjärde.

Var gick det fel? Bolaget nådde en imponerande omsättning på över en halv miljard kronor under sitt första verksamhetsår 2014. Två år senare tog dock den låga bitcoinkursen knäcken på KNC Miner.

Hur mycket pengar gick upp i rök? Investeringsförslag hade skickats runt under rubriken ”Project Klondike” som en blinkning till guldruschens dagar. Sammantaget tog KNC Miner in över 220 miljoner kronor i riskkapital från aktörer som Creandum, GP Bullhound och Accel.

Läs mer: Bitcoinkursen knäckte KNC Miner – ansöker om konkurs

4. Narrative Clip

Narratives tidigare vd Martin Källström.
Narratives tidigare vd Martin Källström.

Produkt? Narratives självgående minikamera ”Clip” skulle användas för något bolaget kallade ”life logging”. Kameran fästes på skjortan och tog automatiskt bilder vid fasta tidsintervaller under hela dagen. 

Var gick det fel? Hajpen kom av sig och pengarna tog slut. Linköpingsbolaget ansökte om konkurs 2016. Dessförinnan ska man ha fört samtal med Snapchat om ett uppköp, enligt grundaren Martin Källström, men dessa diskussioner rann ut i sanden.

Hur mycket pengar gick upp i rök? Minst 90 miljoner kronor i riskkapital. 

Läs mer: Narrative om Googles nya minikamera: Smickrande att de kopierar oss

5. Nyx Security 

Tidigare finansminister Pär Nuder (S) satt med i Nyx Securitys styrelse.
Tidigare finansminister Pär Nuder (S) satt med i Nyx Securitys styrelse. Foto: Joey Abrait

Produkt? Nyx Security hade tagit fram ett egenutvecklat kameraövervakningssystem. Bolaget hade fyra år efter starten växt till en omsättning på 50 miljoner kronor under 2011, när den tidigare finansministern Pär Nuder också klev in i styrelsen.   

Var gick det fel? Den tidigare storkunden Securitas övergav Nyx och blev en konkurrent man inte kunde hantera. I juni 2013 likviderades bolaget och Securitas köpte senare tillgångarna i konkursboet.

Hur mycket pengar gick upp i rök? Nyx hade tagit in över 100 miljoner kronor i finansiering från riskkapitalbolagen Amadeus och Northzone.

Läs mer: Pär Nuders spännande resa i Nyx Security 

6. Zounds Marshall-telefon

Zound Industries telefon som såldes under varumärket Marshall.
Zound Industries telefon som såldes under varumärket Marshall. Foto: Press.

Produkt? Det snabbväxande hörlurs- och högtalarbolaget Zound Industries beslutade sig under 2014 för att ta fram en egen smartphone, som såldes under varumärket Marshall. Enligt medgrundaren Konrad Bergström höjde telefonen bolagets tekniska kompetens.

Var gick det fel? Konkurrensen på marknaden var för hård och Zound lyckades inte sätta tillräckliga avtryck för att utmana jättar som Apple och Samsung. Under 2015 sålde bolaget knappt 17 00 telefoner, långt ifrån målet på 50 000. I början av 2017 skrotades mobiltelefonsatsningen. Strategiskiftet var början på den ägarkonflikt som blossade upp mellan Konrad Bergström och ordförande Tommy Jacobson.

Hur mycket pengar gick upp i rök? Det finns ingen exakt siffra över hur stor förlustaffären blev för bolaget, men storägaren Telia var operatörspartner när bolaget utvecklade sin telefon och hade nyligen investerat 30 miljoner kronor i Zound. Mobiltelefonen blev dock enbart ett hack i kurvan för Zound Industries, som i skrivande stund stormar mot en börsnotering med en omsättning på nästan 1,9 miljarder kronor.

Läs mer: Zound skrotar sin Marshall-telefon

Läs mer: Zounds miljardnotering rycker närmare – så högt värderas bolaget 

7. Pacemaker

Portabel dj-utrustningen Pacemaker av det svenska företaget Tonium.
Portabel dj-utrustningen Pacemaker av det svenska företaget Tonium. Foto: Petter Cohen

Produkt? 2008 lanserade startupbolaget Tonium det portabla dj-bordet Pacemaker.

Var gick det fel? Produkten fick fina recensioner men konkurrerades ut av Apples Iphone. Bolaget delades upp i ett hårdvarubolag och en musiktjänst vid namn Letsmix. Hårdvarubolaget gick i konkurs, men musiktjänsten utvecklades och blev sedermera uppköpt. 

Hur mycket pengar gick upp i rök? Tiotals miljoner kronor.

Läs mer: Pacemaker tar in kapital – vill skapa musikmixar till Spotify 

Vad hände sen? Pacemakers medgrundare Jonas Norberg gick vidare till att bygga  dj-appen med samma namn för Iphone och Android. Medgrundaren Ola Sars gick vidare med Letsmix, drev en tid Beats Music (som köptes av Apple 2014) och startade Soundtrack Your Brand, med streamad musik för butiker, restauranger och företag.

Läs mer:
Apple utmanar Soundtrack Your Brand: ”Sena på bollen” 

8. Neonodes mobil

Produkt? Neonode N2, en tidig mobil med tryckskärm.

Vad gick fel? Pengarna tog slut och den svenska mobiltillverkaren gick i konkurs i december 2008. Detta efter sju år med instabila mobiler, produktionsproblem, vd-karusell och bråk med leverantörer. Enligt årsredovisningen för 2007 såldes endast 31 000 N2:or under året.

Hur mycket pengar gick upp i rök? Hundratals miljoner kronor. Bolaget hade tagit in 67 Mkr föregående höst, som bland annat skulle användas för att öka leveranser av modellen N2. 

Vad hände sen? Det amerikanska moderbolaget Neonode Inc fortsatte att drivas med fokus på utlicensiering av teknik för tryckkänsliga skärmar. Bolaget är idag noterat på Nasdaq med ett börsvärde på knappt 150 Mkr. 

9-10. Jens of Sweden och Jays

Jens Nylander på Jens of Sweden när det begav sig.
Jens Nylander på Jens of Sweden när det begav sig. Foto: Mats Erlandsson e-best

Produkt? När nedladdning av musik på Itunes och piratsajter fortfarande var stort i början av 00-talet gjorde en ung Jens Nylander succé med sin stilrena mp3-spelare ”Jens of Sweden”. Mellan 2003 och 2005 sålde han hundratusentals enheter. Men allt fick ett abrupt slut med en konkurs 2005.

Allt kan gå åt helvete i en startup.

Var gick det fel?
”Allt kan gå åt helvete i en startup. Det som hände mig var att man klassificerade om mp3-spelare från en kategori med en tullavgift på 2 procent till en kategori med en tullavgift på 10 procent. Det suddade ut all min vinst. Och det gällde dessutom retroaktivt, så på all min historiska import”, minns Jens Nylander.

Läs mer: Jens Nylander: ”Investerare uppskattar entreprenörer som misslyckats”

Hur mycket pengar gick upp i rök? Enligt Jens Nylander gick bara några miljoner upp i rök. Men konkursen blev starten på många år av juridiska problem för honom personligen. Så sent som 2007 rapporterade branschpressen att Jens Nylander var misstänkt för smuggling och riskerade upp till sex års fängelse.

Hårdvara kräver omfattande eget kapital.

Vad hände med Jays? 2006 grundade Jens Nylander hörlursbolaget Jays, även det ett sorgebarn. Han lämnade redan efter två år efter meningsskiljaktigheter med storägaren Creandum. Jays är idag noterat på Stockholmsbörsen.

”Hårdvara kräver omfattande eget kapital som man kan använda för att investera i flera produktgrenar tidigt under utvecklingen. Många bolag självdör eftersom de tror allt för mycket på en produkt. Man behöver tidigt har en aggressiv plan för att ta fram flera produkter. Jays hade väldigt lite kapital tidigt och kunde inte riktigt bygga alla produkter som behövdes för att snabbt etablera en stor omsättningsbas”, säger Jens Nylander idag. 

Idag driver han Automile, ett snabbväxande fleet management-bolag som tagit in pengar från Skypegrundaren Niklas Zennström.

Läs mer: Gasen i botten för Automile 

11. Gizmondo

Spelkonsolen Gizmondo.
Spelkonsolen Gizmondo. Foto: Martina Huber e best

Produkt? Stefan Eriksson och Carl Freer låg bakom företaget som tog fram spelkonsolen Gizmondo.

Hur mycket pengar gick upp i rök? Gizmondo kom ut i en mycket begränsad upplaga och hela affären slutade i en miljardkonkurs i januari 2006.

Var gick det fel? Stefan Eriksson blev känd som ”Tjock-Steffe” efter sin tid som ledare för Uppsalamaffian. Innan miljardförlusten var ett faktum hann grundarna, Carl Freer och Stefan Eriksson bränna pengarna på marknadsföring och höga arvoden till sig själva. Ett liv i sus och dus fick ett tvärt slut för ”Tjock-Steffe” när han blev känd i medier över hela världen för att i vansinnesfart krascha med en Ferrari Enzo.

Läs mer: ”Tjock-Steffes” Ferrari såld för 14,7 miljoner 

Ferrarin som skandalkungen Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson kraschade 2008.
Ferrarin som skandalkungen Stefan "Tjock-Steffe" Eriksson kraschade 2008.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer