Annons

Di Digital ökar fokus på kvinnliga företagare – tar steget över till San Francisco

Miriam Olsson Jeffery är reporter och Di Digitals korrespondent i Silicon Valley.
Miriam Olsson Jeffery är reporter och Di Digitals korrespondent i Silicon Valley.
För fjärde året i rad arrangerar Di Digital eventet Female Founders och tar nu steget över till San Francisco. ”Vi fortsätter det viktiga arbetet med att lyfta fram fram kvinnliga techstjärnor som tar det digitala näringslivet framåt”, säger Miriam Olsson Jeffery, reporter på Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges techscen fortsätter att utvecklas i rask takt med flera lysande stjärnor som Spotify, Kry och Truecaller. Men fortfarande är det få kvinnor i förhållande till män som lyfts fram, trots att det har tagits många nya initiativ kring en mer jämställd bransch under de senaste åren. Därför fortsätter Di Digital för fjärde året i rad att anordna vårt pitchevent Female Founders.

”Det är fortfarande mycket snack och små förändringar. Därför vill vi fortsätta lyfta fram förebilder och bidra till diskussionen från vårt håll”, säger Miriam Olsson Jeffery, reporter på Di Digital, som under många år har bevakat området kring en mer jämställd techscen.

Di Digital startade Female Founders 2016, på initiativ av tidningens dåvarande reporter Mimi Billing, i syfte att stärka och lyfta fram kvinnliga grundare inom techindustrin. I vår bevakning blir det ständigt tydligt att många grundarteam består av två till fyra män, ofta också med liknande bakgrund. Ett steg i att uppmärksamma kvinnliga grundare och människor i branschen, som kan inspirera till att fler kvinnor vill jobba i techbranschen eller startar egna bolag, var att också ge dem en fysisk plattform på Female Founders.

Det finns flera studier som svart på vitt visar hur kvinnor och män behandlas när de till exempel söker riskkapital. En man beskrevs av investerarna som ”ung och lovande” medan en kvinna var ”ung och oerfaren”, enligt Malin Malmström, professor i entreprenörskap vid Luleå tekniska universitet, i en intervju med Di Digital.

Malin Malmström är professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå universitet.
Malin Malmström är professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå universitet. Foto: Tomas Bergman

”Det är skadligt för ett litet land som Sverige som behöver ta tillvara på all innovationspotential. Det handlar alltså inte bara om rättvisa utan det finns även ekonomiska skäl att åtgärda den här problematiken”, slår entreprenörsprofessorn Malin Malmström fast. 

Vi håller med och bilden av kvinnliga företagare behöver förändras i grunden. Kvinnor är en tillväxtfaktor i svenskt näringsliv och vi som tidning är med och supportar den framåtrörelsen. Det gör vi genom att belysa frågan från olika håll och lyfta fram förebilder både på Female Founders och i vår bevakning på Di Digital.

Eventet har varit slutsålt till sista plats sedan starten. Den här gången kommer vi att ge sex kvinnliga grundare möjlighet att presentera sina bolag på scenen i Stockholm den 28 april på Musikaliska och frågas ut av vår eminenta jury. Nu har ansökningen öppnat för de som vill pitcha på årets event.

Nytt för i år är att de tre bolag som går vidare till finalen får göra upp om segern i techmeckats centrum San Francisco, där vi anordnar ett Female Founders-event i samarbete med Svensk-amerikanska handelskammaren i San Francisco och Silicon Valley – SACC-SF/SV.

Vi har i tre år år utsett årets kvinnliga grundare på Female Founders och 2019 tittade vi också närmare på hur många svenska kvinnliga partners som finns i riskkapitalvärlden, vilket har visat sig betyda mycket för investeringarna i kvinnliga grundare. Därför instiftar vi den här gången också ett nytt pris till Årets viktigaste kvinnliga investerare 2020.

Läs mer: Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag

Vi gör även en granskning varje år där vi kartlägger vilken sammansättning av team som riskkapitalet i Sverige går till. Tyvärr har resultatet inte förändrats nämnvärt under de tre åren vi har kartlagt investeringarna, och förhållandet ser liknande ut om man tittar på till exempel Storbritannien och USA. 

Läs också: Bolag grundade av kvinnor får 1 procent av riskkapitalet

Under 2018 gick 1 procent av riskkapitalpengarna i Sverige till team med enbart kvinnliga grundare, 15 procent till mixade team och 84 procent till manliga grundarteam. Många av de aktörer inom branschen som Di Digital har pratat med säger att de jobbar med att förändra läget, men att det tar tid.

Vi hoppas kunna bidra till den förändringen och att du vill vara med.

Läs mer om Female Founders och anmäl dig här! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer