Hoppa till innehållet

Di Digital ökar fokus på kvinnliga företagare – tar steget över till San Francisco

För fjärde året i rad arrangerar Di Digital eventet Female Founders och tar nu steget över till San Francisco. ”Vi fortsätter det viktiga arbetet med att lyfta fram fram kvinnliga techstjärnor som tar det digitala näringslivet framåt”, säger Miriam Olsson Jeffery, reporter på Di Digital.

Miriam Olsson Jeffery är reporter och Di Digitals korrespondent i Silicon Valley.
Miriam Olsson Jeffery är reporter och Di Digitals korrespondent i Silicon Valley.

Sveriges techscen fortsätter att utvecklas i rask takt med flera lysande stjärnor som Spotify, Kry och Truecaller. Men fortfarande är det få kvinnor i förhållande till män som lyfts fram, trots att det har tagits många nya initiativ kring en mer jämställd bransch under de senaste åren. Därför fortsätter Di Digital för fjärde året i rad att anordna vårt pitchevent Female Founders.

”Det är fortfarande mycket snack och små förändringar. Därför vill vi fortsätta lyfta fram förebilder och bidra till diskussionen från vårt håll”, säger Miriam Olsson Jeffery, reporter på Di Digital, som under många år har bevakat området kring en mer jämställd techscen.

Di Digital startade Female Founders 2016, på initiativ av tidningens dåvarande reporter Mimi Billing, i syfte att stärka och lyfta fram kvinnliga grundare inom techindustrin. I vår bevakning blir det ständigt tydligt att många grundarteam består av två till fyra män, ofta också med liknande bakgrund. Ett steg i att uppmärksamma kvinnliga grundare och människor i branschen, som kan inspirera till att fler kvinnor vill jobba i techbranschen eller startar egna bolag, var att också ge dem en fysisk plattform på Female Founders.

Det finns flera studier som svart på vitt visar hur kvinnor och män behandlas när de till exempel söker riskkapital. En man beskrevs av investerarna som ”ung och lovande” medan en kvinna var ”ung och oerfaren”, enligt Malin Malmström, professor i entreprenörskap vid Luleå tekniska universitet, i en intervju med Di Digital.

Malin Malmström är professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå universitet.
Malin Malmström är professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå universitet.Foto: Tomas Bergman

”Det är skadligt för ett litet land som Sverige som behöver ta tillvara på all innovationspotential. Det handlar alltså inte bara om rättvisa utan det finns även ekonomiska skäl att åtgärda den här problematiken”, slår entreprenörsprofessorn Malin Malmström fast. 

Vi håller med och bilden av kvinnliga företagare behöver förändras i grunden. Kvinnor är en tillväxtfaktor i svenskt näringsliv och vi som tidning är med och supportar den framåtrörelsen. Det gör vi genom att belysa frågan från olika håll och lyfta fram förebilder både på Female Founders och i vår bevakning på Di Digital.

Eventet har varit slutsålt till sista plats sedan starten. Den här gången kommer vi att ge sex kvinnliga grundare möjlighet att presentera sina bolag på scenen i Stockholm den 28 april på Musikaliska och frågas ut av vår eminenta jury. Nu har ansökningen öppnat för de som vill pitcha på årets event.

Nytt för i år är att de tre bolag som går vidare till finalen får göra upp om segern i techmeckats centrum San Francisco, där vi anordnar ett Female Founders-event i samarbete med Svensk-amerikanska handelskammaren i San Francisco och Silicon Valley – SACC-SF/SV.

Vi har i tre år år utsett årets kvinnliga grundare på Female Founders och 2019 tittade vi också närmare på hur många svenska kvinnliga partners som finns i riskkapitalvärlden, vilket har visat sig betyda mycket för investeringarna i kvinnliga grundare. Därför instiftar vi den här gången också ett nytt pris till Årets viktigaste kvinnliga investerare 2020.

Läs mer: Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag

Vi gör även en granskning varje år där vi kartlägger vilken sammansättning av team som riskkapitalet i Sverige går till. Tyvärr har resultatet inte förändrats nämnvärt under de tre åren vi har kartlagt investeringarna, och förhållandet ser liknande ut om man tittar på till exempel Storbritannien och USA. 

Läs också: Bolag grundade av kvinnor får 1 procent av riskkapitalet

Under 2018 gick 1 procent av riskkapitalpengarna i Sverige till team med enbart kvinnliga grundare, 15 procent till mixade team och 84 procent till manliga grundarteam. Många av de aktörer inom branschen som Di Digital har pratat med säger att de jobbar med att förändra läget, men att det tar tid.

Vi hoppas kunna bidra till den förändringen och att du vill vara med.

Läs mer om Female Founders och anmäl dig här! 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera