Hoppa till innehållet

Di Digital stärker bevakningen med ny techreporter

Dagens industri fortsätter att slipa på bevakningen av det digitala näringslivet. Nästa år börjar Henrik Ek som reporter på Di Digital.

Henrik Ek börjar på Di Digital i början på nästa år.
Henrik Ek börjar på Di Digital i början på nästa år.Foto: Jesper Frisk

Dagens industri fortsätter att satsa på sin bevakning inom tech, startups och digitaliseringen i näringslivet. I början av nästa år förstärker Henrik Ek redaktionen på Di Digital. 

Rekryteringen är strategisk för Di som fortsätter att vässa bevakningen av en av de mest aktiva delarna av näringslivet just nu. 

Henrik Ek har en lång bakgrund som tidningsmakare. Han började sin journalistiska bana tidigt på Gefle Dagblad där han främst bevakade sport och nöje. Under många år bodde han i New York där han verkade som stringer för Expressen med fokus på nyheter, men skrev även återkommande om tech. Efter det klev han in som redaktionschef på Realtid en kortare period innan han rekryterades till ställföreträdande chefredaktör för tidningen Metro.

Varför har du valt att börja på Di Digital?

”Hur roligt och givande det än varit att leda redaktionellt arbete så är det minst lika roligt att vara på fältet och faktiskt producera nyheter. När chansen dök upp att få göra det på Di Digital, ledaren på området, var det ett lätt beslut.”

Och hans intresse för det digitala området syntes även i spalterna under hans tidigare chefsuppdrag. Bland annat landade han en exklusiv intervju med Apples vd Tim Cook när han besökte Iggesund häromåret.

Varför är just tech-området så intressant?

”Tekniska framsteg är grunden i nästan all samhällsutveckling — i stort som smått. Förändringen sker snabbare än någonsin. Och det finns inget annat område där det händer så mycket och rapporteringen är så intressant”, säger Henrik Ek. 

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.Foto: Jeff Chiu
Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera