Hoppa till innehållet

Di Digitals supervecka i Almedalen

Digitalisering och innovation genomsyrar så gott som allt i årets upplaga av Almedalen. Di Digital var på plats för att moderera flera välbesökta events och rapportera om techhändelserna när näringslivets uppstickare och jättar möts.

Från vänster: Di Digitals reportrar Jonas Leijonhufvud och Mimi Billing, Collector-grundaren Lena Apler, Gullspång Invests Gustaf Brandberg, Krys vd Johannes Schildt med Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy och Jonas Leijonhufvud, Transfer Galaxys grundare Khalid Qassim och Yosef Mohamed samt 1928 Diagnostics vd Kristina Lagerstedt. Foto: Jesper Frisk/Jack Mikrut.
Från vänster: Di Digitals reportrar Jonas Leijonhufvud och Mimi Billing, Collector-grundaren Lena Apler, Gullspång Invests Gustaf Brandberg, Krys vd Johannes Schildt med Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy och Jonas Leijonhufvud, Transfer Galaxys grundare Khalid Qassim och Yosef Mohamed samt 1928 Diagnostics vd Kristina Lagerstedt. Foto: Jesper Frisk/Jack Mikrut.

Startupbolag, techinvesterare och andra framtidsförändrare har växt i betydelse i Almedalen. Under årets upplaga av politikerveckan samlades ett stort antal, både små och stora, startupbolag för att nå ut med sitt budskap. 

Di Digital hade tre reportrar på plats som rivstartade veckan med sitt första frukostmöte med inriktning på healthtech. Tillsammans med Dagens Medicin höll Di Digital i ett fullpackat #Healthtechhub, vars måndagens evenemang hade den digitala vårdcentralen Krys vd Johannes Schildt som gäst. Se sändningen här.

Läs även: Krys vd: ”Det är en barnsjukdom” 
Foto: Jack Mikrut

Direkt efter gästade Di Digitals Jonas Leijonhufvud Swedbanks panel där dagens fintechstartups var ämnet för timmen. Det uppmärksammade EU-direktivet PSD2 fortsätter att skapa turbulens i fintechvärlden.

Läs även: Swedbank: ”EU ökar risken för hackarattacker i fintech-sektorn” 
Foto:

Även delningsekonomin var ett ämne för diskussion under Almedalen. Di Digital träffade uppstickaren Yepstr, som organiserade ett runda-bords-samtal på måndagen. Bolaget som förmedlar småjobb till ungdomar mellan 15-21 har sett en tillväxt på 40 procent per månad det senaste året.

Läs även: Snabb tillväxt för småjobbsappen Yepstr
Foto:

Tisdagen bjöd på diskussioner om framtidens offentliga vård där vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) gästade Di Digitals och Dagens Medicins frukostmöte. Hon fick både svara på frågor av Visibas vd Johan Gustafsson och diskutera framtidens digitala vård med Liberalernas innovationsråd Daniel Forslund. Se hela sändningen här.

Läs även: Annika Strandhäll: ”Det sätter käppar i hjulet för oss”
 Foto: Jack Mikrut.

Även energi och hållbarhet är heta ämnen under de första dagarna i Almedalen och den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson var på plats för att delta i ett antal paneler. Under tisdagen gick Northvolt-grundaren, som planerar att bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige, ut med att han har kommit ett steg närmare var han "gigafactory" ska ligga. Di Digital var en av de första att intervjua Peter Carlsson om planerna.

Läs även: Northvolt-grundaren: "Vi har momentum nu" 
Foto: Jack Mikrut

En annan välbesökt scen var Dagens industris. Under tisdagen gästade Anders Borg, numera rådgivare på Citi och vice ordförande i Kinnevik, scenen och förklarade varför Amazons köp av Whole Foods kan påverka inflationen. Di Digitals reporter Sven Carlsson var självklart på plats.

Läs mer: Anders Borg: Amazons storköp ställer till det för Fed 
Foto: Amanda Lindgren

Collector-grundaren och techinvesteraren Lena Apler var på plats i Almedalen. Hennes planer att släppa en bankapp var något som Di Digital kunde avslöja på onsdagsmorgonen. I appen ska de flesta av de elva fintechbolag som Collector Ventures investerat i, samlas. 

Läs även: Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp 
Foto:

Även onsdagen började med ett frukostmöte på Healthtechhub. Dagens vårdämne fokuserade på investeringarna i sektorn. Gullspång Invests partner Gustaf Brandberg gästade scenen och gick ut i techentreprenörernas försvar. Se hela sändningen här. 

Läs även: Gullspång Invest: ”Entreprenörer lär sig vård snabbare än vården lär sig tech”
Foto: Jack Mikrut

Onsdagen var en dag då startupbolag fick glänsa på Googles scen under hashtaggen #Googleopenmic. Di Digital och designbyrån Doberman höll i dagens presentationer där både internationella stjärnor och svenska startups fick möjligheten att berätta om lösningar på stora samhällsproblem. 

Bland de första som fick ta plats på scen var Kyla Fullenwider som var en av techstjärnorna som ingick i innovationsprogrammet för att digitalisera myndigheterna under Barack Obamas administration.

Läs mer: Techstjärnans uppdrag: Digitalisera USA åt Obama
Foto: Jesper Frisk.

Även Norrskensbolaget Welcome Apps medgrundare Emma Rosman fick en halvtimme på scen. Där berättade hon bland annat om betydelsen att bygga värde som en startup och även om de problem som de stötte på i början av startupresan.

Läs mer: Lärdomen från #GoogleOpenMic: ”Det går att göra mycket utan kapital”
 Foto:

Under eftermiddagen när Di Digitals reportrar Mimi Billing och Jonas Leijonhufvud höll i stafettpinnen så gästade bland annat 1928 Diagnostics scenen. Bolaget, som tidigare tagit in drygt 20 miljoner kronor genom crowdfundingbolaget Pepins, varnade för att antibiotika-resistenta bakterier kommer att döda fler än cancer om drygt 30 år. 

Läs mer: Så vill hon rädda antibiotikan: ”Tekniken är billig i dag” 
Foto:

Två startupbolag som gästade Google Open Mic under onsdagen hade ett gemensamt fokus på Afrika. Först upp var Trine, som med sin investeringsplattform förbättrar möjligheterna för solenergiprojekt i utvecklingsländer. Bolaget som är sin bas i Göteborg tog nyligen in 60 miljoner kronor för att kunna skala upp och få en större lokal förankring i Nairobi i Kenya. 

Trine följdes av Vivallas Transfer Galaxys grundare Khalid Qassim och Yosef Mohamed. Bolaget kan beskrivas som ett Swish för utlandsbetalningar och gjorde succé på scen genom att berätta om resan från idéstadiet till där de befinner sig i dag.

Lyssna på Di Digitals Digitalpodden Special från Almedalen för att höra mer om bolagen på #googleopenmic och händelserna under politikerveckan.

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddentraffarkry-lenaaplerochgoogleialmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Googles välbesökta scen gästades även av två mer okända startupbolag. Det lilla Stockholmsbolaget Deeds, som kommer att släppa sin app i vinter med syfte att hjälpa konsumenter att mäta sitt klimatavtryck, samt Signal Signal som gör poddar, Youtube och andra ljudmaterial sökbara.

Läs mer: Hennes Deeds ska göra det kul att leva klimatsmart 

Läs mer: Så vill Signal Signal kvantifiera det vi pratar om 

Se alla bilder från #GoogleOpenMic här.
Foto:

Följ även Di Digital på Instagram, Facebook och Twitter

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera