Annons

Di Digitals supervecka i Almedalen

Från vänster: Di Digitals reportrar Jonas Leijonhufvud och Mimi Billing, Collector-grundaren Lena Apler, Gullspång Invests Gustaf Brandberg, Krys vd Johannes Schildt med Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy och Jonas Leijonhufvud, Transfer Galaxys grundare Khalid Qassim och Yosef Mohamed samt 1928 Diagnostics vd Kristina Lagerstedt. Foto: Jesper Frisk/Jack Mikrut.
Från vänster: Di Digitals reportrar Jonas Leijonhufvud och Mimi Billing, Collector-grundaren Lena Apler, Gullspång Invests Gustaf Brandberg, Krys vd Johannes Schildt med Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy och Jonas Leijonhufvud, Transfer Galaxys grundare Khalid Qassim och Yosef Mohamed samt 1928 Diagnostics vd Kristina Lagerstedt. Foto: Jesper Frisk/Jack Mikrut.
Digitalisering och innovation genomsyrar så gott som allt i årets upplaga av Almedalen. Di Digital var på plats för att moderera flera välbesökta events och rapportera om techhändelserna när näringslivets uppstickare och jättar möts.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolag, techinvesterare och andra framtidsförändrare har växt i betydelse i Almedalen. Under årets upplaga av politikerveckan samlades ett stort antal, både små och stora, startupbolag för att nå ut med sitt budskap. 

Di Digital hade tre reportrar på plats som rivstartade veckan med sitt första frukostmöte med inriktning på healthtech. Tillsammans med Dagens Medicin höll Di Digital i ett fullpackat #Healthtechhub, vars måndagens evenemang hade den digitala vårdcentralen Krys vd Johannes Schildt som gäst. Se sändningen här.

Läs även: Krys vd: ”Det är en barnsjukdom” 
Foto: Jack Mikrut

Direkt efter gästade Di Digitals Jonas Leijonhufvud Swedbanks panel där dagens fintechstartups var ämnet för timmen. Det uppmärksammade EU-direktivet PSD2 fortsätter att skapa turbulens i fintechvärlden.

Läs även: Swedbank: ”EU ökar risken för hackarattacker i fintech-sektorn” 
Foto:

Även delningsekonomin var ett ämne för diskussion under Almedalen. Di Digital träffade uppstickaren Yepstr, som organiserade ett runda-bords-samtal på måndagen. Bolaget som förmedlar småjobb till ungdomar mellan 15-21 har sett en tillväxt på 40 procent per månad det senaste året.

Läs även: Snabb tillväxt för småjobbsappen Yepstr
Foto:

Tisdagen bjöd på diskussioner om framtidens offentliga vård där vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) gästade Di Digitals och Dagens Medicins frukostmöte. Hon fick både svara på frågor av Visibas vd Johan Gustafsson och diskutera framtidens digitala vård med Liberalernas innovationsråd Daniel Forslund. Se hela sändningen här.

Läs även: Annika Strandhäll: ”Det sätter käppar i hjulet för oss”
 Foto: Jack Mikrut.

Även energi och hållbarhet är heta ämnen under de första dagarna i Almedalen och den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson var på plats för att delta i ett antal paneler. Under tisdagen gick Northvolt-grundaren, som planerar att bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige, ut med att han har kommit ett steg närmare var han "gigafactory" ska ligga. Di Digital var en av de första att intervjua Peter Carlsson om planerna.

Läs även: Northvolt-grundaren: "Vi har momentum nu" 
Foto: Jack Mikrut

En annan välbesökt scen var Dagens industris. Under tisdagen gästade Anders Borg, numera rådgivare på Citi och vice ordförande i Kinnevik, scenen och förklarade varför Amazons köp av Whole Foods kan påverka inflationen. Di Digitals reporter Sven Carlsson var självklart på plats.

Läs mer: Anders Borg: Amazons storköp ställer till det för Fed 
Foto: Amanda Lindgren

Collector-grundaren och techinvesteraren Lena Apler var på plats i Almedalen. Hennes planer att släppa en bankapp var något som Di Digital kunde avslöja på onsdagsmorgonen. I appen ska de flesta av de elva fintechbolag som Collector Ventures investerat i, samlas. 

Läs även: Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp 
Foto:

Även onsdagen började med ett frukostmöte på Healthtechhub. Dagens vårdämne fokuserade på investeringarna i sektorn. Gullspång Invests partner Gustaf Brandberg gästade scenen och gick ut i techentreprenörernas försvar. Se hela sändningen här. 

Läs även: Gullspång Invest: ”Entreprenörer lär sig vård snabbare än vården lär sig tech”
Foto: Jack Mikrut

Onsdagen var en dag då startupbolag fick glänsa på Googles scen under hashtaggen #Googleopenmic. Di Digital och designbyrån Doberman höll i dagens presentationer där både internationella stjärnor och svenska startups fick möjligheten att berätta om lösningar på stora samhällsproblem. 

Bland de första som fick ta plats på scen var Kyla Fullenwider som var en av techstjärnorna som ingick i innovationsprogrammet för att digitalisera myndigheterna under Barack Obamas administration.

Läs mer: Techstjärnans uppdrag: Digitalisera USA åt Obama
Foto: Jesper Frisk.

Även Norrskensbolaget Welcome Apps medgrundare Emma Rosman fick en halvtimme på scen. Där berättade hon bland annat om betydelsen att bygga värde som en startup och även om de problem som de stötte på i början av startupresan.

Läs mer: Lärdomen från #GoogleOpenMic: ”Det går att göra mycket utan kapital”
 Foto:

Under eftermiddagen när Di Digitals reportrar Mimi Billing och Jonas Leijonhufvud höll i stafettpinnen så gästade bland annat 1928 Diagnostics scenen. Bolaget, som tidigare tagit in drygt 20 miljoner kronor genom crowdfundingbolaget Pepins, varnade för att antibiotika-resistenta bakterier kommer att döda fler än cancer om drygt 30 år. 

Läs mer: Så vill hon rädda antibiotikan: ”Tekniken är billig i dag” 
Foto:

Två startupbolag som gästade Google Open Mic under onsdagen hade ett gemensamt fokus på Afrika. Först upp var Trine, som med sin investeringsplattform förbättrar möjligheterna för solenergiprojekt i utvecklingsländer. Bolaget som är sin bas i Göteborg tog nyligen in 60 miljoner kronor för att kunna skala upp och få en större lokal förankring i Nairobi i Kenya. 

Trine följdes av Vivallas Transfer Galaxys grundare Khalid Qassim och Yosef Mohamed. Bolaget kan beskrivas som ett Swish för utlandsbetalningar och gjorde succé på scen genom att berätta om resan från idéstadiet till där de befinner sig i dag.

Lyssna på Di Digitals Digitalpodden Special från Almedalen för att höra mer om bolagen på #googleopenmic och händelserna under politikerveckan.

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddentraffarkry-lenaaplerochgoogleialmedalen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Googles välbesökta scen gästades även av två mer okända startupbolag. Det lilla Stockholmsbolaget Deeds, som kommer att släppa sin app i vinter med syfte att hjälpa konsumenter att mäta sitt klimatavtryck, samt Signal Signal som gör poddar, Youtube och andra ljudmaterial sökbara.

Läs mer: Hennes Deeds ska göra det kul att leva klimatsmart 

Läs mer: Så vill Signal Signal kvantifiera det vi pratar om 

Se alla bilder från #GoogleOpenMic här.
Foto:

Följ även Di Digital på Instagram, Facebook och Twitter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies