Annons

Di erfar: Hemnet står vid ett vägskäl – börs eller försäljning

Till höger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis.
Till höger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis.
Det finns flera tydliga tecken på att Hemnet ska till börsen – och det redan i vår. Det säger en källa till Di Digital, efter nyhetssajten Breakits avslöjande. Men även investmentbolagen rycker i handtaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett tydligt tecken på en kommande börsnotering är att Hemnet gjort tagit in två tunga namn med erfarenhet av börsbolag till styrelsen, något det varit dåligt med tidigare. 

I maj klev Nick McKittrick, som varit vd för brittiska Rightmove under 10 år, in i styrelserummet och så sent som i dag torsdag meddelades att fastighetsveteranen Tracey Fellows valts in. Tracey Fellows är chef för Global Digital Real Estate på News Corp och är även styrelseledamot i REA Group, Australiens största bostadsportal och noterat på australiensiska börsen.

Hemnet har under en lång tid strävat efter att bli ”börsfähigt”. Man har även hittat flera sätt att bli mer lönsamt, som nya produkter för mäklare och en kraftigt förstärkt försäljning av bannerannonser.

Enligt Di:s källa har ett antal investmentbanker blivit kontaktade kring att sköta börsintroduktionen, och önskemålet är att ta in en svensk bank och en internationell.

Enligt Breakits uppgifter hoppas Hemnets ägare på en värdering på upp mot 6 miljarder kronor. Det är tre gånger så mycket som duon Henrik Persson och Pierre Siri tillsammans med det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic betalade i 2016.

Men det finns en annan möjlighet. Analysbyrån Merger Market skriver i en rapport från september i år att Hemnets storägare General Atlantic kan inspireras av EQT:s köp av bostadsförmedlaren Idealista. ett spanskt bolag med verksamhet i Spanien, Italien och Portugal.

Idealistas höga värdering på 13,5 miljarder kronor kan fresta storägaren till att lägga ut Hemnet till försäljning, menar Merger Markets källa. 

I andra vågskålen ligger enligt Merger Market börsnoteringarna av norska Adevinta, som Schibsted knoppade av på Oslobörsen i fjol, och sydafrikanska Naspers börsnotering av nederländska Prosus. 

Enligt rapporten står det gott om friare i farstun och storägaren General Atlantic har välkomnat dialogerna. En potentiell intressent är nyss nämna EQT med sitt nya mäklarförvärv Idealista, men även de brittiska riskkapitalbolagen Permira, Cinven och Apax har visat intresse enligt uppgift.

Schibsted och Blocket nämns också som en kandidat. Schibsted skulle egentligen köpt Hemnet i december 2015, men fick avslag från Konkurrensverket då även Blocket hade bostadsannonser. Sedan dess har Blocket Bostad gjort sig av med mäklarannonser, och kan därför åter vara med i leken.

Det finns frågetecken kring Hemnets tillväxt framöver och det kan bli svårt för en ny ägare att ta bolaget till en ny nivå, menar en uppgiftslämnare till Merger Market. Två andra källor tillägger att det kan bli svårt att lansera Hemnet utomlands då marknaden är för konsoliderad.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer