Annons

Digitala brevlådan Kivra fyller på kassan

Foto: Filip Erlind
Kivra tar in 25 miljoner från bland andra Wallenbergsfären och H&M-chefens privata ägarbolag. Just nu går bolaget back på en femtedel av sin post. ”Finansiering blir jobbigt när man har en våt filt över sig”, säger vd:n Stefan Krook.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kivra levererar allt fler brev till telefoner och läsplattor. I år väntar sig vd:n Stefan Krook att bolaget omsätter över 20 miljoner kronor, vilket är tre gånger högre än i fjol.

Men tillväxten kostar. Förlusten på 22 Mkr kommer att växa i år. Därför tar Kivra nu in 25 Mkr i kapital.

”Vi behövde fylla på kassan litegrann”, säger Stefan Krook.

Den största delen av pengarna kommer från Kivras befintliga ägare, med H&M-chefen Karl-Johan Persson och Stefan Krooks bolag 41:an invest i spetsen.

Även Wallenbergsfärens FAM och TAT-grundaren Ludvig Linges bolag Augmented Ideas är bland de större ägarna. Samtidigt har bolagets anställda nyligen köpt aktier för cirka 8 Mkr som en del av ett optionsprogram.

Läs mer: Zalando investerar i H&M:s startupbolag 

Kivras affärsmodell bygger på att ta betalt för varje brev bolaget levererar. Företagskunder som Ica-banken och Telenor betalar några kronor per brev men kan också få mängdrabatt.

Vi förlorar pengar på statliga kunder

Samtidigt går Kivra back på omkring 20 procent av posten bolaget hanterar. Detta eftersom den svenska staten inte betalar ett digitalt porto på samma sätt som för fysiska brev.

”Det är inte bara att vi inte tjänar pengar på våra statliga kunder, utan att vi förlorar pengar på dem”, säger Stefan Krook.

I mars tog regeringen emot en utredning som rekommenderar att staten tar fram en ersättningsmodell för digitala postleverantörer. Det har dock inte skett än. Frågan ligger på civilminister Ardalan Shekarabis (S) bord.

”Om inte han gör något åt detta före mars kommer det inte hända något förrän efter valet”, säger Stefan Krook.

Finansiering blir jobbigt när man har en våt filt över sig

Kivra har har hittills tagit in omrking 200 Mkr i kapital. Den här gången hade Kivra bett ägarna om mer kapital om man vetat om när myndigheterna tänker börja betala för brevhanteringen, säger Stefan Krook.

”Som tur är har vi uthålliga ägare som under lång tid har tänkt att förnuftet måste segra. Det är orimligt att myndigheterna inte betalar porto digitalt när den privata sektorn gör det.”

Hur länge Kivra ni leva med den ovissheten?

”Det är inte jätteviktigt att det sker en särskild dag men det vore en väldig trygghet att veta att det kommer att ske. Finansiering blir ju jobbigt när man har en våt filt över sig.”

När går Kivra med vinst?

”Med alla dessa osäkerheter tror vi att 2019 är rimligt. Men det bygger också på att vi vid det laget för ersättning från myndigheterna.”

Det var efter några års samägande i Kivra som FAM, Stefan Krook och Karl-Johan Persson nyligen bildade 82:an invest, som ska investera i unga digitala bolag.

H&M-chefens privata techportfölj är enligt Di Digitals uppskattning värd över en halv miljard kronor.

Läs mer: Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer