Annons

Digitala utmanaren får banktillstånd – men missar målet i Sverige

Revoluts app, där användaren kan få en överblick av sina transaktioner, och bolagets vd och medgrundare Nikolaj Storonskij.
Revoluts app, där användaren kan få en överblick av sina transaktioner, och bolagets vd och medgrundare Nikolaj Storonskij. Foto: Press.
Den mobila utmanaren Revolut har nu säkrat ett eftertraktat banktillstånd i EU. Samtidigt missar bolaget målsättningen att nå 50 000 kunder i Sverige före slutet på 2018, men snart lanserar bolaget en börsfunktion för att öka tillväxten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den digitala bankutmanaren Revolut har på kort tid lockat till sig drygt 3,5 miljoner användare i Europa, en tillväxt på 25 procent bara sedan september. 

Revoluts stora konkurrensfördel har hittills varit att kunden nästan helt avgiftsfritt kan spendera, överföra eller ta ut pengar i över 150 olika valutor. Bolaget tillhandahåller ett fysiskt betalkort som laddas med pengar från användarens vanliga bankkonto genom en app. 

Nu har den brittiska fintechstartupen säkrat ett banktillstånd inom hela EU och följer därmed i svenska Klarnas fotspår. Processen har pågått under hela 2018 och licensen är formellt säkrad genom Litauen.

”Vi öppnar redan 10 000 nya konton varje dag, ingen traditionell bank i Europa kommer i närheten av det. De lägger miljoner på att locka till sig nya kunder medan vi saknar en marknadsföringsbudget. Med banktillståndet kan vi lansera nya funktioner som borgar för ytterligare tillväxt och skapar fler intäktskällor”, säger Chad West, global marknadschef på Revolut.

Banktillståndet innebär att Revolut kan erbjuda egna sparkonton som skyddas av EU:s insättningsgaranti, vilket innebär att summor upp till 100 000 euro betalas tillbaka av lokala myndigheter om bolaget går i konkurs. 

Läs mer: Utmanaren vill sätta press på svenska storbanker – ökar intäkterna kraftigt 

Samtidigt får Revolut nu också börja låna ut pengar från sin egen balansräkning.

”Vi ska slå oss in på lånemarknaden för både privatpersoner och företag. Det är ett stort steg för oss, utlåning är det mest lönsamma affärsområdet för bankerna”, säger han. 

Men det återstår fortfarande en del arbete innan Revolut är en bank i hela EU. Tillståndet måste nämligen anpassas på alla marknader och godkännas av lokala myndigheter. Till en början kommer Revolut inleda sådana processer i Frankrike, Polen och Storbritannien.

”Vi kommer att försöka föra över banktillståndet till Sverige under andra halvan av 2019, men saken är komplicerad så jag vill inte lova något”, säger Chad West.

Redan i början på nästa år ska Revolut däremot lansera aktiehandel på den svenska marknaden. Därmed utmanar bolaget populära mäklare som Avanza och Nordnet.

Enligt Chad West kommer Revolut inte att ta ut någon provision på transaktionerna. I stället kommer börsfunktionen bli tillänglig för de som tecknar en månatlig prenumeration hos Revolut, som just nu kostar 76,99 eller 139,99 kronor i Sverige beroende hur många tjänster man vill åt.

Kommer ni tvingas höja priserna när ni lanserar fler tjänster och blir mer av en heltäckande bank?

”Nej, det tror jag inte. Om kostnaderna ökar kommer vi först försöka göra besparingar inom vår operativa verksamhet. Vi har heller inga problem med att tillhandahålla funktioner som inte är lönsamma, så länge de är viktiga för kunderna och stödjer vår totala tillväxt”, säger Chad West.

Test: Så bra är bankutmanaren Revolut 

Under 2017 omsatte bolaget 148 miljoner kronor, med en förlust på 171 Mkr. Revolut har hittills varit kraftigt subventionerat av riskkapital. I april i år fyrdubblade bolaget sin värdering till 1,7 miljarder dollar, eller cirka 15 miljarder kronor, i samband med en stor finansieringsrunda. En av bolagets största ägare är Index Ventures, som tidigare investerat i svenska bolag som Izettle och King.

Revolut hade som målsättning att nå 50 000 kunder i Sverige före årets slut, vilket Di Digital tidigare rapporterat om. Nu står det dock klart att planerna var för ambitiösa.

”Vi har just nu 26 500 användare i Sverige, men jag tycker inte att vi har varit för kaxiga”, säger Chad West.

Han uppger att bolaget nu ska ut på en anställningsoffensiv i Sverige och Norden, samt öka marknadsföringen i regionen, för att i stället nå målet i början av 2019.

Men det måste vara svårare att utmana storbankerna i Sverige, som har en mycket stark ställning på marknaden, jämfört med i andra europeiska länder?

”Du har rätt, bankerna i Norden är mindre dåliga än i Frankrike och Storbritannien. Det krävs lite mer från oss för att övertyga kunderna, men svenskarna är samtidigt väldigt mottagliga för ny teknik. Om något år eller två är jag säker på att Revolut kommer ha satt stora avtryck på marknaden”, säger Chad West.

Bolaget har också ansökt om ett banktillstånd på den jättelika amerikanska marknaden. Revolut vill inte svara på några frågor om den pågående regulatoriska processen i USA, men visionen är att ha 100 miljoner kunder globalt vid 2023.

Läs mer: Miljardvärderade utmanaren tar upp kampen om bankernas kunder: ”Vill nå 50 000 i Sverige i år” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer