Hoppa till innehållet

Digitala vårdbolaget Kry tappar storkund till Visiba Care

Göteborgsbolaget Visiba Care snor storkunden Region Jönköpings län från konkurrenten Kry. Enligt uppgift ska Visiba Care även ersätta Kry i delar av Stockholms läns landsting.

Johan Gustafsson, vd och medgrundare på Visiba Care.
Johan Gustafsson, vd och medgrundare på Visiba Care.Foto: Amanda Lindgren

Läkarbesök via videolänk blir allt vanligare. Men nu hårdnar konkurrensen mellan de startupbolag som ska göra jobbet.

Striden såg länge ut att stå mellan Kry, med bas i Stockholm, och Min Doktor, med bas i Malmö. Båda är uppbackade av tunga riskkapitalbolag:

  • Kry (NTL) har tagit in 62 miljoner kronor från riskkapitalbolag som Creandum och Index Ventures.
  • Min Doktor (NTL) har tagit in 80 Mkr från EQT Ventures och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.
Om sjukvården gör sitt jobb behövs inte Min Doktor och Kry

Men nu seglar Göteborgsbolaget Visiba Care upp som en tung utmanare. Det unga bolaget omsatte endast 600 000 kronor under verksamhetsåret som slutade i augusti i år. Och man har endast tagit in cirka 14 miljoner kronor i riskkapital. Ändå är tillväxten imponerande.

”Vi räknar med att omsätta mer än fem miljoner kronor under detta verksamhetsår. Följande år spår vi en omsättning på cirka 30 miljoner kronor”, säger Johan Gustafsson, vd och medgrundare på Visiba Care.

Johan Gustafsson deltog härom veckan i Di Digitals tävling Startup Tour i Göteborg där han pitchade sitt bolag inför en jury med bland andra EQT Ventures och Moor.

”Om sjukvården gör sitt jobb behövs inte Min Doktor och Kry”, sade han från scenen.

Läs mer: Livräddare prisades vid Startup Tour i Göteborg

Visiba Care (NTL) är redan idag underleverantör till den offentliga sjukvården i Västra Götaland, Sörmland och Östergötland. Nu står det klart att landstinget i Jönköping avslutar sitt samarbete med Kry och väljer Visiba Care istället.

”Det är första gången som en kund byter från en annan leverantör till oss. Det bevisar vår tes om att vi har de lösningar som den riktiga vården behöver”, säger vd Johan Gustafsson.

Leverantörsbytet bekräftas av Ulf Österstad, verksamhetschef på Vårdcentralerna Bra Liv, som den offentliga primärvården i Jönköping heter. Verksamheten omsätter runt en miljard kronor om året.

”Kry är mycket duktiga och har levererat enligt avtalet. Men de vill vara en tjänsteleverantör. Vi vill ha en ren plattformsleverantör och har därför valt att gå vidare med Visiba Care i stället”, säger han.

Till skillnad från Kry har Visiba Care ingen ambition att bygga ett varumärke mot kund. I stället hjälper de sjukvården att bygga webbsidor och appar som kombinerar säker identifiering, betalning och videomöten med möjligheten att boka tid och skicka textmeddelanden till läkaren.

Krys operativa chef och medgrundare Josefin Landgård tonar ner förlusten av storkunden i Jönköping.

”Vi har bestämt att vi inte ska ägna oss åt white label-lösningar och vi är överens sedan länge att inte förlänga samarbetet med Jönköpings landsting. Vår vision är att tillhandahålla tillgänglig, kvalitativ vård till alla patienter i Sverige och vi fokuserar på det istället för att bygga och sköta driften av appar år andra”, säger hon.

Enligt uppgift till Di Digital riskerar Kry även att förlora delar av sin affär till Visiba Care i Stockholms läns landsting.

”Visiba Care har sålt sin lösning till 1177 (sjukvårdsrådgivning per telefon) i Stockholms läns landsting. Men vi ska fortsätta jobba med flera vårdcentraler inom Stockholms län”, säger Josefin Landgård på Kry.

Fotnot: Visiba Care var en av de tre bolag som kvalade sig till andra omgången i Di Digital Starup Tour i Göteborg. Vinnare blev dock ett annat hälsobolag, 1928 Diagnostics, som därmed gick vidare till finalen i Stockholm den 8 december.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera