Annons

Digitala vårdcentralen Kry tar in 60 miljoner – vill ut i Europa

Krys grundarteam, från vänster: Joachim Hedenius, Johannes Schildt, Josefin Landgård och Fredrik Jung Abbou.
Krys grundarteam, från vänster: Joachim Hedenius, Johannes Schildt, Josefin Landgård och Fredrik Jung Abbou. Foto: Kry
Startupföretaget Kry vill få dig att träffa läkaren över webben istället. Nu tar man in 60 Mkr från bland andra Creandum och Index Ventures för att bekosta expansion ut i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kry (NTL) lanserade sin tjänst år 2015 och har som affärsidé att koppla ihop patienter med läkare genom videosamtal. Bolaget vill i praktiken fungera som ett webbaserat alternativ till den lokala vårdcentralen.

Om man ska tro bolagets egen statistik har verksamheten nu börjat få upp farten. Sedan starten i fjol har över 30 000 svenskar börjat använda plattformen, enligt uppgift från Kry. Över 96 procent av dem säger sig vara nöjda med tjänsten.

Nu fyller företaget på kassan med 60 Mkr i finansiering. Bakom investeringen står riskkapitalbolagen Creandum (NTL) och Index Ventures (NTL) samt Berlin-baserade Project A Ventures (NTL).

Foto:

Den “digitala vårdcentralen” Kry tar in 60 Mkr i finansiering från bland andra Creandum och Index Ventures. Foto: Kry

Pengarna ska användas för expansion ut i Europa, säger Krys medgrundare och vd Johannes Schildt.

“I grunden är det givet att fler läkarmöten kommer ske digitalt. Vi vill ligga i framkant av den utvecklingen. Vi har långa köer och stora kostnader i vården idag. Delar av de problemen kan vi vara med och lösa”, säger han. 

Kry tar idag 299 kronor för ett 15 minuter långt videomöte med en läkare. Användarens identitet bekräftas via Bank-id och läkarna som jobbar för tjänsten arbetar även deltid på fysiska vårdcentraler och kliniker.

Priset är “jämförbart” med vad ett motsvarande besök på en fysisk vårdcentral kostar, enligt Johannes Schildt.

“Vår flaskhals idag är att det finns väldigt många svenskar som inte vet att man kan få vård på det här sättet. Utmaningen är att få folk att förstå att detta är tryggt och säkert och framförallt att det är möjligt”, säger han.

Utmaningen är att få folk att förstå att detta är tryggt och säkert och framförallt att det är möjligt.

I fjol omsatte Kry blott 191 000 kronor, med en förlust på drygt 5 Mkr. Bolaget går idag back på varje genomfört kundmöte, säger Johannes Schildt.

Förklaringen, enligt Johannes Schildt, är att digitala vårdgivare ännu inte subventioneras av landstingen på samma vis som fysiska vårdcentraler.

Att samma subventioner börjar gälla även för digitala tjänster är, av allt att döma, avgörande för Krys lönsamhet på den svenska marknaden.

Johannes Schildt räknar med en förändring inom en snar framtid.

“För oss är det självklart att det här ska vara en del av det offentliga erbjudandet. Det förstår man från offentligt håll också, men det finns inga färdiga ersättningsmodeller för det ännu”, säger han.

“Vi vet att det kommer hända. Nu upplever vi att politikerna är trygga med att detta är bra och något man vill skynda på. I övrigt ligger det inte riktigt på vårt bord”, fortsätter han.

Vilka länder i Europa som står närmast på tur för expansion vill han inte avslöja.

“Det finns regulatoriska problem och möjligheter på alla marknader. Sen är det ganska lokalt hur man konsumerar eller upplever vård. I Sverige har vi problem med tillgängligheten, till exempel. På andra europeiska marknader är tillgängligheten i vården väldigt god. Där finns det andra problem man behöver lösa istället”, säger han.

Krys främsta konkurrent på den svenska marknaden är Malmöbaserade Min Doktor (NTL), ett bolag med snarlika tjänster och som backas upp av riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Enligt siffror från analysföretaget CB Insights investerades 2 miljarder dollar i digitala hälsostartups under det första kvartalet 2016. Det motsvarar en rejäl ökning jämfört med i fjol, då det investerades totalt 3,5 miljarder dollar i sektorn under hela året. År 2011 var motsvarande siffra ungefär 1 miljard dollar, enligt CB Insights.

Läs även: Genombrott för Min Doktor – nytt avtal med landstinget


Mer om storinvesteringen i Kry i veckans Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/digitaladoktorerochvr-pepp

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies