Annons

Digitaliserat dna Evolution Gaming-grundarens nya satsning: ”Höga marginaler”

En kvinna på ett lab håller i provrör med dna (illustrationen har inget med bolaget att göra), Evolution Gaming-grundaren Jens von Bahr.
En kvinna på ett lab håller i provrör med dna (illustrationen har inget med bolaget att göra), Evolution Gaming-grundaren Jens von Bahr. Foto: Fredrik Sandberg, press
Bioteknikbolaget Single Technologies lockar kända namn. Evolution Gaming-grundaren Jens von Bahr och Carl-Henric Svanbergs stiftelse är med på tekniken som kan lösa ”en stor del av energikrisen”. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Single Technologies meddelar idag att de slutfört en nyemission som överträffat förväntningarna.  

”Vi hade en ambition att göra en runda på 40 miljoner kronor. Istället fick vi in en bit över 50. Det har varit ett större intresse än vad vi väntade oss”, säger vd:n Johan Strömqvist.

Investerarna uppges både vara befintliga, men också nya aktieägare. Några av de kändare namnen som återfinns bland de nya ägarna är Evolution Gamings medgrundare Jens von Bahr, Ulf Landegren, professor i molekylärbiologi vid Uppsala Universitet, Andreas Ehn, Spotifys första teknikchef, samt Cygnus Montanus Stiftelse, som är finansierad av företagsledaren Carl-Henric Svanberg.

”Det är en miljardär, som vi inte namnger, som stöttat oss hela vägen och sett till att vi haft en fin utveckling. Han fortsätter att göra det tillsammans med ett gäng nya investerare nu. Det är en bred skara men de vill alla att vi ska bli ett stort bolag”, säger Johan Strömqvist.

Företaget har tagit fram egen teknologi för dna-sekvensering, något som går ut på att försöka konvertera fysisk dna till digital data.

Jens von Bahr, som är en av investerarna, tror att Single technologies med sin teknologi lyckats förenkla en väldigt svår process. 

”Single Technologies är ett bolag som har potentialen att effektivisera sekvensering av dna på ett sätt som inte bara skulle leda till att man kan ta stora marknadsandelar på en marknad i hög tillväxt, utan i sig skapa förutsättningar för att tillämpa dna-sekvensering i mycket större skala”, säger Jens von Bahr.

Han pekar ut ett vad för typ av genombrott företaget kan få igenom.

”Det finns en lång rad initiativ inom bland annat läkemedelsindustri, diagnostik och annan forskning som kräver storskalig sekvensering och som med dagens kostnadsnivå är praktiskt omöjliga att genomföra – lyckas Single, skapas praktiska förutsättningar för detta.”

Johan Strömqvist hävdar däremot att dna-teknologi inte bara är till för medicinsk applicering, utan att det kan få genomslag inom flera olika områden framöver.

”Den här tekniken har ett så brett användningsområde. Det kan användas inom kriminalteknik, stöldmärkning och jordbruk. Man kan även använda det till att på ett effektivt sätt lagra data. Du kan få plats med all världens information i ett rum och lösa en stor del av energikrisen”, säger Johan Strömqvist.

Ett praktiskt exempel han uppger är med grödmodifiering. Där sker ofta slumpmässiga modifieringar som man sedan testar för att se om de exempelvis tål ett visst klimat bättre. Med Single Technologies teknologi, menar Johan Strömqvist, att man kan se vad som modifierades i dna:t för att sedan kunna styra processen bättre.

Men för att göra det på större skala behöver de satsa på teknologin och möjliggöra för att använda den på ett effektivt sätt. 

”Finansieringen kommer att göra det möjligt för oss att slutföra automatiseringen av vår 3d-sekvenseringsprocess. Vi behöver göra den mer robust och få den i skick så vi kan kicka igång en produktionsanläggning till 2022. Det handlar egentligen bara om att produktifiera den teknik vi har”, säger Johan Strömqvist. 

Jens von Bahr anser att det borgar för god lönsamhet inom en snar framtid att det nya kapitalet används till kommersialisering.

”Bolaget planerar att ha en produkt som är redo att användas kommersiellt om ett år som kommer att vara ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till det som finns på marknaden idag. Det skapar goda förutsättningar för god tillväxt i kombination med en affärsmodell som genererar höga marginaler”, säger Jens von Bahr.

Företaget siktar även på börsnotering någon gång i framtiden, men enligt Johan Strömqvist är det inget de tänker stressa fram till. 

”I det skedet vi är i nu kommer dröja några år innan vi börsnoteras. Vi anser att det är bäst att vara privatfinansierade ett tag till. Vi som entreprenörer vill driva det här till att bli ett stort svenskt exportbolag. Vi har så pass bra teknik i grunden att vi siktar högt”, säger Johan Strömqvist.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer