Annons

Digitalt vårdbolag tar in 60 miljoner – övervakar covidsjuka på distans

Annette Brodin Rampe är vd på Lifecare X, som utvecklar digitala tjänster för sjukvård i hemmet.
Annette Brodin Rampe är vd på Lifecare X, som utvecklar digitala tjänster för sjukvård i hemmet. Foto: Di och press.
Med 60 nya miljoner i kassan ska den digitala hälsoplattformen Imaginecare underlätta behandling i hemmet och få svenskarna att bli mer digitala. ”Vården behöver ta till sig och ställa om”, säger vd:n Annette Brodin Rampe.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tisdagen avslutade Lifecare X en nyemission på 60 miljoner kronor för utveckling av sin digitala hälsoplattform Imaginecare efter ett ökat behov av digital vård under coronakrisen och regeringens beslut att Sverige ska vara ledande på digital hälsa 2025. 

Personer med kroniska sjukdomar, uppkopplade till Imaginecares plattform, har möjlighet att få hjälp direkt i hemmet utan att behöva besöka sjukvården för rutinkontroller. Med hjälp av olika mätverktyg kan patienten själv hålla koll på sina värden och samtidigt kan läkare och sjuksköterskor följa sina patienters kurvor. Systemet noterar också om patientens mätvärden försämras och skickar då ut en signal till vårdpersonal. 

”Den här plattformen ska avlasta den befintliga vården och stötta människor i hemmet. Man ska kunna få samma stöd och medicinska trygghet i hemmet som när man är på sjukhus”, säger Annette Brodin Rampe, vd för Lifecare X som äger plattformen Imaginecare. 

Hittills har bolaget utvecklat flöden för personer med kol, hjärtsvikt, högt blodtryck, diabetes och covid-19. 

”Om du blivit konstaterad med covid kan du alltså tryggt stanna hemma och bli övervakad av sjukvården som talar om för dig om du måste komma in.”

Under 2016 beslutade regeringen och Sveriges kommuner och regioner, att Sverige ska vara ledande i världen på digital hälsa 2025.

”Vi hade redan påbörjat resan i Sverige mot bakgrunden av den visionen, men väldigt lite hade hänt innan covid-19, förutom att närläkarna hade börjat växa.” 

Men med den överbelastade vård som coronapandemin skapade har också en större insikt om att vården behöver digitaliseras ökat, säger Annette Brodin Rampe. 

”Den har ökat dramatiskt under våren och tekniken finns ju. Det är vården som behöver ta till sig och ställa om.” 

Hittills har det skett två kommersiella upphandlingar i Sverige med bakgrund i de nationella målen om digital hälsa – i region Östergötland och region Jämtland/Härjedalen, vilka Imaginecare vunnit. 

Under drygt ett år har Imaginecare genomfört en pilotstudie i region Jämtland/Härjedalen med 400 patienter. 

”Resultaten har varit väldigt positiva, vårdpersonalen har varit nöjda och kan hålla koll på sina patienter kontinuerligt och därmed undvika att de behöver åka in akut. Det minskar risken för överbeläggning eftersom att de kan hjälpa patienten i hemmet.”

Studien visade på en kostnadssänkning om 16 procent, en siffra som Annette Brodin Rampe tror kommer att öka när fler patienter omfattas. 

”Vi tror att den kommer att öka när vårdpersonalen blir van att jobba på det sättet. Det finns skalfördelar när man får igång det här på riktigt.”

I veckan avslutas den nyemission som bolaget genomfört, om totalt 60 miljoner kronor. Bland investerarna finns bland annat techprofilen Konrad Bergström, familjen Ljungbergs Tagehus och entreprenören Per Båtelson. 

”Anledningen till att vi tar in pengar är att vi vill accelerera tillväxten och kunna ta en ordentlig position i den här marknaden som nu öppnas upp”, säger Anette Brodin Rampe. 

Annette Brodin Rampe tog över rollen som vd för Imaginecare för snart ett år sedan. Hon var tidigare vd för Internationella Engelska Skolan, men lämnade efter ett år tjänsten på skolkoncernen med omedelbar verkan efter skilda åsikter om ledarskap. 

”Över tid har jag blivit mer intresserad av svensk välfärd. Det var en av anledningarna till att jag först hoppade på skolan. Parallellt med det började jag investera i vård och strax därefter investerade jag tidigt i Lifecare X och Imaginecare. När jag blev tillfrågad att gå in som vd såg jag en möjlighet att göra en ny resa, nu också som delägare i bolaget.”

Läs mer: Miljoner vill ha svenskarnas mask: ”Vi ska bli Apple inom luft och hälsa” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer