Annons

Stor guide till effektivt hemmajobb: ”Största hotet är den mentala hälsan”

Entreprenören Jonatan Littke har grundat två företag och jobbat med ett distribuerat team sedan 2002.
Entreprenören Jonatan Littke har grundat två företag och jobbat med ett distribuerat team sedan 2002. Foto: Privat.
I takt med att oron för coronaviruset ökar har många företag runtom i Sverige och i världen uppmanat sina anställda att jobba hemma. Entreprenören Jonatan Littke har drivit ett par bolag med utspridda team sedan 2002. Här är hans åtta bästa tips för ett framgångsrikt hemmajobb.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jonatan Littke har börjat dagen med att äta frukost, duscha och ta en morgonpromenad. Med den starten kan han dra igång jobbet utifrån sin egen målbild för dagen.

”Det är lätt att vakna, kolla mejlen och bli fast i två timmar. Men då tappar du helt förmågan att prioritera”, säger han.

Han gör intervjun på telefon i sitt garage i Palo Alto, Kalifornien, som han har inrett som kontor. Därifrån har han jobbat med teamet på Lookback, som han medgrundade 2013 och som har anställda både i Kalifornien, Sverige och på några platser till.

Förutom Lookback har Jonatan Littke även grundat spelsajten Gosugamers 2002, där han under ett antal år skrev om spelnyheter tillsammans med ett team som till slut var 50 personer runtom i världen. Han har i princip sedan dess jobbat med sina kollegor på distans och har under åren samlat på sig en rad tips för ett framgångsrikt hemmajobb:

* En bra start på dagen
Undvik att läsa mejl det första du gör. Ät istället frukost, ta en dusch och gärna en promenad alternativt använd en mindfulness-app för en guidad genomgång av kroppen eller en andningsövning innan jobbet.

* Disciplin och målbild
På hemmakontoret är det svårt att få en känsla för vad som är prioritet för bolaget. Det finns inga kollegor eller en chef som lägger ut riktningen när du kommer in på morgonen. Den målbilden måste du skapa själv.

”När du är redo för att dra igång jobbet och känner att ’nu är jag i mitt centrum’, så går du till datorn och gör det som behövs göras. Inte det som är roligast eller det du har fått ett mejl om”, säger Jonatan Littke.

Hur dagen går ligger mycket i de subtila handlingarna, menar han. Själv känner han in behovet varje dag, tar tid och pausar med till exempel en promenad för att tänka på om han jobbar med det viktigaste just för tillfället.

Läs också: Spotify skickar hem anställda – uppmanar svenska företag följa efter

* Distraktionshantering
Vad gör du egentligen när du sitter framför datorn? Surfar runt på olika sajter och i sociala medier, eller jobbar? Ett tips är att använda en tjänst för att dela upp arbetsdagen i sjok – den så kallade ”pomodoro-tekniken” då man jobbar koncentrerat i 25 minuter och sedan tar fem minuters paus. Det finns flera verktyg för det. Antingen en pomodoro-app på mobilen eller på datorn. Själv använder Jonatan Littke tjänsten Heyfocus på datorn, som blockerar ut webbsidor som kan distrahera.

”Pomodoro-tekniken är också ett bra sätt att lära sig hur lång tid det tar att göra saker, och då kan du strukturera upp dagen utifrån det”, säger han.

Fokustjänsterna går även att kombinera med ”stör inte”-funktioner på datorn, för att slippa oviktiga notifieringar.

Jonatan Littke har också skaffat en skylt till garagedörren där det står ”Knacka tack”, som han har fått sin familj att respektera.

Ett annat tips är att använda hörlurar som filtrerar bort ljud, för att slippa höra på när grannarna renoverar lägenheten eller huset.

* ”Att tänka är också att jobba”
När du jobbar hemma är det lätt att glömma bort att det inte bara handlar om att sitta framför en skärm. Du tar inte bussen eller cyklar till jobbet, går inte iväg och äter lunch och reser sig inte för att gå till ett mötesrum. Då försvinner också stunderna för tankar och tid till reflektion.

”Vi har någon slags sjuklig tanke om att sitter man inte framför en skärm så jobbar man inte. Därför tänker vi att jobba hemma innebär att sitta åtta timmar framför datorn”, säger Jonatan Littke.

”Tillåt dig själv att ta pauser där du inte är nåbar på en timme. För de flesta jobb behöver man inte bli nådd så snabbt. Det största hotet mot att jobba hemma under en längre tid är den mentala hälsan. Det äter på en över tid och då är det viktigt att stänga av och ge utrymme för annat än Slack, mejl och andra tjänster”, säger han.

Läs också: Fler svenska techbolag skickar hem personalen

* Kommunikation
En viktig aspekt av hemarbete är att ändå dela med sig av känslor och tankar till sina kollegor, som inte syns eller märks när man inte ses fysiskt. Börja varje möte med en ”incheckning” där alla får berätta om läget. Ring varandra utan anledning för att få prata av sig lite. Det är viktigt att socialisera, bygga förtroende, dela kunskap och reflektera tillsammans, vilket det inte alltid finns utrymme för när man jobbar hemma.

* Verktyg
Med ett hemmajobbande team är det ännu viktigare att ha ordning på de kollektiva verktygen. Man tar dels med sig de system och verktyg som redan finns på företaget, men Jonatan Littke har fler tips.

”I chattverktyg som Slack samlas konversationer, men det ska gärna vara sånt man inte behöver läsa i efterhand. Har man en vecka ledigt läser man inte igenom hela diskussionstrådar Slack. Det är därför bra att ha något forum där man samlar material informationen kring de viktigaste sakerna att känna till”, säger han.

Ett tips på det är internetforumet Discourse eller wiki-tjänsten Notion, där man kan skapa en ”kollektiv hjärna”. Det gäller också särskilt om några jobbar hemma och andra på kontoret.

”Skriv ner saker och dela dem i interna forum som alla kan komma åt och se vad det är som sägs”, säger Jonatan Littke.

Han menar även att det krävs gemensamma förhållningssätt till var och när man kontaktar varandra. 

”På Lookback har vi till exempel skapat regeln att man inte sms:ar till kollegor om det inte är akut”.

Läs också: Bredbandstrafiken rusar när personal skickas hem: ”Coronakrisen en blick in i framtiden”

* Mötestips
Har man ett möte med en person är ett tips att ta det under en promenad, för att slå två flugor i en smäll. Handlar det om ett möte med flera är det viktigt att ha en stabil videotjänst, hörlurar på för bra ljud och micken av när man inte pratar. 

”En sak som är svårt för ett distribuerat team är att man inte har en whiteboard på möten. Det märks inte först, men efter ett tag blir det inte lika effektivt att förklara saker. Man kan inte förankra idéer och mentala modeller på samma sätt som när man är tillsammans i rummet”, säger Jonatan Littke.

Därför kan det vara bra med ett gemensamt verktyg man kan logga in på samtidigt. Ett exempel är Scribbletogether.com, men det finns fler och även Google och Microsoft har whiteboard-verktyg i sina företagstjänster.

På Lookback har man också VR-möten, men det kräver att alla i teamet har ett headset.

”Möten i VR är 5-6 gånger bättre än i till exempel Zoom, men det är få som har headset. Begränsningen tidigare var att man behövde en bra speldator, men Oculus Quest som släpptes i somras löste det”, säger Jonatan Littke.

Han tror att alla produktivitetsappar, som Gmail och Slack, kommer att ha en VR-klient på sikt. 

”Om jag var investerare skulle jag köpa en tropisk ö och etablera en VR-distansjobb-plats. Då skulle jag ge alla ett stort hus, en gemensam pool och restaurang och svinbra internet”, säger han. 

* Fördelar med hemmajobb
Jonatan Littkes lista över fördelarna med att jobba hemma:

- Livspusslet är enklare, och du kan anpassa ditt schema efter din kropp, familj och barn, humör och fritid.

- Fokuserat arbete utan massa störningsmoment från oviktiga saker på jobbet.

- Ingen pendling är lika med mindre stress.

- Det kan vara lättare att slappna av och vara sig själv hemma.

- Tupplur mitt på dagen.

- Mer tid med nära och kära.

”Ett specialtips i dessa tider är också att planera lunchen innan du är för hungrig. Det gjorde inte jag i dag och vanligtvis kan man ju gå ut och äta lunch, men i coronatider fungerar inte det alltid”, säger han.

På sikt tror han att mer distansjobb skulle kunna förändra stadsbilden, om man istället har sina grannar som arbetskollegor.

”Kompisskapet kan komma tillbaka igen, för många vuxna som flyttade ifrån sina vänner. Det upplever jag här i Palo Alto”, säger Jonatan Littke.

Läs mer: Coronaviruset kan vända upp och ned på gamla sanningar i Silicon Valley

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer