Annons

Svenske dj-stjärnan investerar i bolag som ska rena hav

Dj-stjärnan Axwell från Swedish House Mafia.
Dj-stjärnan Axwell från Swedish House Mafia. Foto: Pressbild
Axwell investerar i techbolaget Surfcleaner. Bolaget har en produkt som renar hav och stora vattenmassor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dj-stjärnan Axwell från Swedish House Mafia investerar i techbolaget Surfcleaner.

Totalt tar bolaget in 4 miljoner kronor i den aktuella finansieringsrundan, enligt handlingar från Bolagsverket som Di Digital tagit del av.

Bolagets produkt, som heter just Surfcleaner, renar hav och stora vattenmassor genom att samla in och separera allt som flyter på vattenytan. Det gäller allt från det tunnaste oljeskimmer till tjock olja, slam och skräp. Tekniken bygger på så kallad gravimetrisk separation. 

Läs mer: Efter Avicii: ”Ash” lanserar digital talangjakt 

Surfcleaner kan i ett steg separera upp till 100 procent av det flytande ämnet med en kapacitet på upp till 8 000 liter i timmen, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Man hoppas även driva produkten med solpaneler. Bolaget säger sig ha räknat teoretiskt på Exxon Valdez oljespillet i Alaska 1989 och kommit fram till att 50 stycken Surfcleaners hade kunnat rena spillet på 54 dagar. Upprensningen sägs då ha tagit tre år och kostade flera miljarder kronor.

Surfcleaner renar hav genom att samla in och separera allt som flyter på vattenytan.
Surfcleaner renar hav genom att samla in och separera allt som flyter på vattenytan.

Bolaget har flera installationer idag på exempelvis Louddens Oljehamn, Cirkle K i Nacka, Preemraf i Göteborg och Midroc i Skellefteå.

Läs mer: Steve Angello: ”Har investerat 200 miljoner i startups” 

Surfcleaner är baserat på ett patent som Stig Lundbäck registrerade 1984. Idag är Stigs dotter, Christina Lundbäck, verksam som grundare i SurfCleaner.

Axwell uppges ha lagt fram idén om att kunna ”adoptera en Surfcleaner”. Tanken är att man som privatperson kan gå in och köpa en liten del av ett Surfcleaner-projekt, följa dess framsteg och chatta med andra delägare genom en app. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer