Annons

Djur-affär: Vetzoo köps upp av finsk jätte

Lars Martin Norviit är grundare och vd för Vetzoo som förvärvas av finska Musti ja Mirri.
Lars Martin Norviit är grundare och vd för Vetzoo som förvärvas av finska Musti ja Mirri. Foto: Joey Abrait.
Djurfoder är en växande marknad på nätet. Svenska Vetzoo köps nu upp av djurfoderjätten Musti ja Mirri för att stärka upp bolagets e-satsning. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den finska djurfoderjätten Musti ja Mirri, med varumärken som Arken Zoo and Djurmagazinet, har i dag cirka 250 butiker i Norden med en omsättning på 1,7 miljarder kronor. Bolaget, med riskkapitalbolaget EQT som storägare, har satt ett aggressivt mål när det gäller e-handel. För nuvarande kommer 7 procent av bolagets omsättning från handel på nätet. 

”Vi har en klar strategi att växa på nätet. För att komma upp till 20 procent av vår totala omsättning måste vi både växa organiskt men även genom att leta förvärv. Det finns några få spelare i Norden och Vetzoo är den lysande stjärnan”, säger Musti ja Mirris nytillträdda vd David Rönnberg. 

För att komma upp till 20 procent av vår totala omsättning måste vi både växa organiskt men även genom att leta förvärv

Det finska storbolaget förvärvar nu den svenska uppstickaren Vetzoo (NTL) för att hjälpa till i den riktningen. Bolagen vill inte uppge köpeskillingen men enligt Di Digitals beräkningar ligger den på mellan 200 och 250 miljoner kronor. 

”Tillsammans kan vi stärka vårt erbjudande mot kunder och leverera en ännu bättre upplevelse. Jag och management på Vetzoo kommer även att vara med och återinvestera en del av köpeskillingen i Musti”, säger Vetzoos grundare och vd Lars Martin Norviit.

Läs även: Vetzoo dubblar omsättningen – går in i Norge

Vetzoo grundades 2010 av Lars Martin Norviit som har tagit bolaget till en beräknad omsättning på 130 miljoner kronor för 2017. Startupbolaget har har sedan 2015 inte gjort några större förluster men har tagit in runt 15 Mkr i riskkapital av investeringsbolaget Victor & Victor (NTL). 

”Jag tycker att den här affären känns helt rätt och en sak som var väldigt viktigt för mig och Vetzoo, var att kunna driva bolaget som vanligt. Samtidigt får vi det stöd och den hjälp som Musti kan ge”, säger Lars Martin Norviit. 

Genom det här uppköpet samt planen att rulla ut fler butiker och göra fler förvärv ska vi spränga den här marknaden

David Rönnberg tillsattes som vd för Musti i oktober och han har en aggressiv plan för att nå sitt e-handelsmål. Förutom att utöka den egna e-handeln för existerande varumärken ser han även möjligheten för fler förvärv framöver. 

Läs även: Animails jakt på lönsamhet börjar ge resultat

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer