Annons

Djurvård via nätet ökar snabbt

Marknaden för nätläkare växer så det knakar och nu verkar det som att turen även kommer till djuren. ”Vi fick tacka nej till flera investerare och tog in mer än vi tänkt”, säger Hidayet Tercan, vd på nätveterinärbolaget Vethem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan den digitala veterinärkliniken Firstvet tog in 53 miljoner kronor i kapital i fjol har de galopperat framåt. Förra årets omsättning landade på närmare 18 miljoner kronor, jämfört med 4 Mkr 2017. 

”Förutom att vi växer i Sverige, har vi kommit igång i Finland under hösten. Det kommande halvåret lanserar vi även i Norge, Danmark och Storbritannien”, säger David Prien, vd på Firstvet.  

Enligt honom är behovet av tjänsten lika stort i många andra länder som det är i Sverige.  

”Skillnaden mellan Sverige och de centraleuropeiska marknaderna är att försäkringsgraden är inte lika hög där, men grundförutsättningarna är samma, så behovet ser ut att vara lika stort”, säger David Prien. 

Läs mer: Han lanserar en digital veterinär 

Sedan startskottet 2016 har bolaget i snitt ökat antalet samtal med 15-25 procent per månad. 

”Under 2019 vill vi fortsätta på samma tillväxtsresa som vi redan slagit oss in på och hålla det här tempot uppe.Vi vill fortsätta skala upp tillsammans med våra partners och i samråd med allihopa.”

Innan årsskiftet nådde appen drygt 100.000 aktiva användare i Sverige och Firstvet närmar sig 10.000 samtal för rådgivning per månad. 

I bilden till vänster: Hidayet Tercan, Vethems vd och grundare. I bilden till höger: David Prien, vd på Firstvet.
I bilden till vänster: Hidayet Tercan, Vethems vd och grundare. I bilden till höger: David Prien, vd på Firstvet.

Företaget har samarbetsavtal med samtliga aktiva försäkringsbolag på marknaden, enligt David Prien. 

Tjänsten gäller inte bara vanliga husdjur som hund och katt, utan alla möjliga djur.  Enligt David Prien är veterinärkompetensen för något ovanligare husdjur generellt lågt och koncentrerat till ett fåtal kliniker, ofta i de större städerna. 

”Det har blivit så geografiskt spritt vad det gäller specialistkompetens. Där såg vi ett jättestort värde i att sprida den kompetensen som man kan jobba med genom det här formatet, vilket underlättar livet för både djurägare och veterinärer” 

Läs mer: De tar in 53 miljoner till sitt ”Kry för veterinärer” 

En prognos för omsättningen för i år är än för tidigt att uttala sig om enligt David Prien. 

”Vi fortsätter i samma procentuella utvecklingstakt som under tidigare år. Sedan kan vi komma igång i Storbritannien och på den nya marknaderna, vilket blir otroligt styrande på omsättningen”, säger han.  

Firstvet är inte ensamma om att se behovet av digital rådgivning för djurägare. Under hösten 2018 dök Vethem som utmanare. Sedan dess har tjänsten nått knappt tjugo tusen användare. 

”Vi startade verksamheten för att vi såg att behovet finns. Det händer otroligt mycket i den här branschen och det växer väldigt fort”, säger Vethems vd och grundare Hidayet Tercan. 

Företaget grundades under hösten 2017 och har sedan dess hunnit med två investeringsrundor, varav den senaste stängde under mitten av februari i år. Hur mycket det handlar om vill vd:n ännu inte kommentera. 

”Vi fick tacka nej till flera investerare och tog in mer än vi tänkt. Vi har verkligen fyllt på kassan. Det känns fantastiskt roligt och det har varit en flygande start”, säger Hidayet Tercan. 

Bland investerarna finns Laulima, ägare av nätapoteket Apotea. Även finansmannen Martin Bjäringer har investerat i bolaget och funnits med sedan start. 

En registrerad nyemission hos Bolagsverket gör däremot gällade att Vethem tog in 4 miljoner kronor i oktober 2018.

Fram till sommaren siktar Vethem på att nå 50.000 användare och 70.000 innan årets slut. 

”Det är verkligen en marknad som behöver den här resan. Man behöver inte springa till veterinären för minsta lilla. Det gör väldigt mycket att kunna få rådgivning snabbt. Det underlättar väldigt mycket för både djurägare och djuren”, säger Hidayet Tercan. 

Vethem har ett nära samarbete med försäkringsbolaget Agria sedan början av 2019. 

Trots sin unga ålder nosar Vethem på expansion bortom Sveriges gränser, och har redan påbörjat en rekrytering i andra europeiska länder. 

 ”Vi kommer vända oss till fler länder i Europa, men än så länge är det för tidigt att berätta mer”, säger Hidayet Tercan.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer