Annons

Doctrins nya duo: ”Kritiken mot digitala vårdbolag är delvis befogad”

Doctrins nya vd Markus Lundin och medgrundaren och finanschefen Carlos Lorente.
Doctrins nya vd Markus Lundin och medgrundaren och finanschefen Carlos Lorente. Foto: Jesper Frisk
Doctrin lovar minskade förluster i år, ökat fokus på AI och lanseringar i Norge och Tjeckien. I en öppenhjärtig intervju resonerar nya vd:n Markus Lundin och finanschefen Carlos Lorente om framtiden för bolaget – och kritiken mot digitala vårdgivare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det digitala vårdbolaget Doctrin växer fort med riskkapital från investerare som vårdgivaren Capio, Healthcap och Norrsken. Men resan har knappast varit spikrak. 

I början av året minskade man personalstyrkan från 60 till 50 efter några felsatsningar. Vid årsskiftet tog även bolagets vd och grundare Magnus Liungman en paus till följd av utbrändhet.

Markus har helt rätt bakgrund för att leda in oss i nästa fas.

Doctrins medgrundare Per Eriksson hoppade in temporärt. Men i början av maj hade bolaget rekryterat Markus Lundin som ny, permanent vd. Han har ägnat en stor del av sin karriär åt att bygga upp bolaget Analytics10, som jobbar med dataanalys, ”big data” och artificiell intelligens. Resan har bland annat tagit honom till Sydamerika där han bodde i flera år under 00-talet.

”Markus har helt rätt bakgrund för att leda in oss i nästa fas av skalbar produktutveckling och internationell expansion”, säger Carlos Lorente, medgrundare och finanschef, när Di Digital träffar dem båda i Almedalen.

Doctrin grundades 2016 och ägnade de första åren åt att bygga upp sin plattform, hitta investerare och sjösätta produkten. Under 2018 trefaldigades omsättningen till 15,6 miljoner kronor. Samtidigt landade förlusten på hela 48,8 Mkr.

”Vi ska fortsätta att växa fort i år och nästa. Förlusterna kommer samtidigt att minska i absoluta tal”, säger Carlos Lorente.

Läs mer: Förlusterna stegrar – nu byter vårduppstickaren vd 

En del av nätläkarnas tidiga marknadsföring ledde till onödiga vårdbesök.

I grund och botten är Doctrin ett mjukvarubolag med en så kallad ”Saas-modell”. Plattformen används av vårdgivare som vill ta emot patienter med ett digitalt formulär, och se till att de slussas vidare på ett korrekt sätt. På detta vis kan både patientnöjdheten och effektiviteten öka samtidigt.

”Vi hjälper vårdgivaren förstå om patienten ska träffa en läkare, sjuksköterska eller inte träffa någon alls. Vissa möten passar bättre på nätet, medan andra kräver ett fysiskt möte”, säger vd Markus Lundin.

Vd Markus Lundin och finanschefen Carlos Lorente på plats i Almedalen.
Vd Markus Lundin och finanschefen Carlos Lorente på plats i Almedalen. Foto: Jesper Frisk

Tekniken är inblandad i runt 400 000 vårdbesök i Sverige om året. Det gör Doctrin till Sveriges största vårdplattform, enligt dem själva.

Tekniken används bland annat av Sveriges två största privata vårdkedjor: Capio (som alltså även är delägare) och Praktikertjänst. Men man vänder sig även till försäkringsbranschen och specialistvården.

Till skillnad från Kry, Doktor.se och Min Doktor erbjuder inte Doctrin själva vården. De delar även en del av den kritik som riktats mot nätläkarna. 

”Nätläkarna har satt digital vård på kartan och fått många regler att anpassas. Men kritiken mot dem är delvis befogad. En del av deras tidiga marknadsföring ledde till onödiga vårdbesök. Men jag tror de tagit till sig av kritiken”, säger Carlos Lorente.

”Ingen vård är gratis och man ska vara försiktig när man använder det ordet”, stämmer Markus Lundin in.

Vi behöver tydligare regler kring hur data får lagras.

Läs mer: Doctrin bantar personalstyrkan 

För Doctrin stundar nu en expansion i Norge, Tjeckien och flera andra länder. Bolaget rekryterar även ny personal igen, inte minst inom försäljning och marknadsföring. Pengarna i kassan räcker för det. Carlos Lorente avslöjar att bolaget nyligen ”toppat” sin förra finansrunda med ytterligare 20 Mkr. Det innebär att Doctrin tagit in drygt 150 Mkr sedan starten.

”Det internationella intresset är stort, inte minst eftersom vi har Sveriges två största privata vårdgivare på kundlistan”, säger vd Markus Lundin. 

Som veteran inom dataanalys och AI hoppas han även utveckla produkten inom dessa områden.

”Vi tror att man kan automatisera en stor del av patientflödena inom vården. Vi sitter ju på mycket data nu som vi tror kan förbättra för både patienter och vårdgivare”, säger han. 

Vad lobbar du för när du träffar politiker i Almedalen?

”Vi behöver tydligare regler kring hur och var data får lagras. I dag lagrar vi vår data i Sverige då det är oklart om man får ha sin data hos internationella molntjänster som AWS.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer