Annons

Doktor.se ger gratis digital vård – här är kvittot för landstingen

Martin Lindman, vd på Doktor.se
Martin Lindman, vd på Doktor.se
När Doktor.se gick ut och erbjöd gratis digital vård på bekostnad av landstingen höjdes upprörda röster inom vården. Di Digital summerar hur det blev.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

E-hälsoföretaget Doktor.se (NTL) har rivit upp känslor efter att man genom sitt köp av Vingåkers vårdcentral (VC) i Södermanland erbjuder patienter i hela landet gratis digital vård.

Men investerare tror på idén. Nyligen tog bolaget in omkring 107 miljoner kronor i nytt kapital. En av investerarna är finska vårdbolaget Oriola som bland annat äger Kronans Apotek.

Enligt Martin Lindman växer man rejält med den digitala vården och beräkningen är att man hanterar runt 25 000 ärenden i månaden i slutet av året.

Varje patient som använder företagets app får formellt vård via vårdcentralen i Sörmland och eftersom landstinget där inte har någon patientavgift i primärvården, skickas notan till patientens hemlandsting. 

”I och med att vi ger hela svenska befolkningen möjlighet att söka vård digitalt så har vi ökat intäkterna mycket. Det är en enorm skillnad för Vingåkers VC”, säger vd på Doktor.se Martin Lindman.

Doktor.se köpte Vingåkers VC i början av året och under de första fyra månaderna besökte 7 853 patienter från andra landsting vårdcentralen genom att använda Doktor.ses app, visar siffror från Sörmlands landsting som Di Digital tagit del av.

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech 

Det är en rejäl tillökning för vårdcentralen i Vingåker, där det bor runt 9 000 människor i hela kommunen. Sammanlagt kan Doktor.se ha tjänat in strax över 3,2 miljoner kronor från landstingen där patienter som utnyttjade gratisvården genom appen är skrivna, enligt landstingets statistik räknat på de ersättningar Doktor.se får för digitala besök.

Trots den stora ökningen för den lilla vårdcentralen vill Martin Lindman inte kalla företagets affärsmodell för en lucka man hittat i reglerna om det fria vårdvalet.

”Det är inget kryphål, det är såhär vården fungerar i dag. Patienterna ringer för att det finns ett behov, inte av lättja. De flesta har ett rejält vårdbehov”, säger han.

Läs mer: HiQ anställer inom e-hälsa 

Nya regler kan dock sätta stopp för nätläkarens affärsmodell. I mars gick Sveriges kommuner och landsting, SKL, ut med rekommendationen att landstingen bör ta minst 100 kronor för digital vård. Det kan ses som ett sätt att ta sig an problematiken som uppstått i Vingåker.

”De reflektioner vi fått från aktörerna inom e-hälsa är att de välkomnar avgiften. Det skapar ju samma förutsättningar för alla aktörer. Det har varit rätt väg att gå att ta fram en gemensam avgift”, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL.

Läs mer: Boom för startups inom e-hälsa 

Sörmlands landsting kommer med största sannolikhet att följa rekommendationen och införa en patientavgift för digital vård. Monica Johansson (S) är ordförande i Landstingsstyrelsen. Enligt henne utreds patientavgiften av landstinget och snart kan det vara slut med gratis digital vård från Doktor.se.

”Jag kan inte säga exakt hur det kommer att bli. Vi har sagt att givetvis ska vi följa SKL:s rekommendationer och vi ska ha ärendet uppe i fullmäktige i juni för beslut.”

Trots att Doktor.se ökat antalet besök rejält på grund av luckan som uppstått där man kunnat erbjuda gratis digital vård, tror vd Martin Lindman inte att en eventuell patientavgift för digital vård kommer påverka verksamheten särskilt mycket. 

”Vi växer hela tiden. Eftersom vi har ett kundlöfte att svara inom tre minuter krävs en ökning av organisationen och vi måste anställa. Vi styr redan i dag själva hur stort inflödet av patienter är genom olika marknadsföringskampanjer och avtal med andra aktörer.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer