Annons

Miljardvärderade nätläkaren på köpturné – gör sitt första av 20 förvärv

Martin Lindman är grundare och vd på Doktor.se.
Martin Lindman är grundare och vd på Doktor.se. Foto: Press och TT.
Nätläkaren Doktor.se, som värderas till över 1 miljard kronor, ska ge sig ut på en förvärvsturné för att köpa upp ett 20-tal fysiska vårdcentraler under den närmsta tiden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En stor utredning föreslog nyligen att regeringen borde tvinga de digitala vårdgivarna att ha en fysisk vårdcentral i samtliga landsting de vill vara aktiva i. Både Kry och Min Doktor har varnat för att kravet innebär att bolagen inte längre kan erbjuda vård i hela Sverige.

Men redan före det oväntade beskedet hade den tredje stora aktören på marknaden, Doktor.se, gått ut med en offensiv strategi om att köpa upp ett 20-tal fysiska vårdcentraler fram till slutet av 2020.

”För mig har det länge varit självklart att den fysiska och digitala vården kommer behöva knytas närmare varandra. Det är så klart glädjande att vår strategi nu valideras. Vårt mål är att bli en av de största aktörerna i Sverige även när det kommer till att driva fysiska vårdcentraler”, säger Martin Lindman, grundare och vd på Doktor.se. 

Anser du att ni ligger bäst till om utredningens förslag blir verklighet?

”Absolut, till hundra procent”, säger Martin Lindman.

Läs mer: Dråpslaget: Nätläkarna kan behöva vårdcentral i varje landsting 

Doktor.se driver sedan tidigare två egna fysiska vårdcentraler, i region Uppland respektive Sörmland. Men nu slår bolaget slag i saken och genomför sitt första förvärv. Det handlar om vårdcentralen Örestadskliniken i Malmö, med 13 000 listade patienter och 65 anställda.

”Örestadskliniken är en av Malmös mest populära och framstående vårdcentraler. Vi har mer på gång, men är väldigt selektiva och noggranna med vilka uppköpskandidater vi väljer att gå vidare med”, säger Martin Lindman.

Parterna vill inte uppge någon köpesumma i affären. Kliniken öppnade 2009 och säljare är Martin och Helena Wiklund.

Doktor.se omsatte 113 miljoner kronor under 2018, medan förlusterna uppgick till 98 Mkr. De säger sig behandla ungefär 30 000 patienter genom sin digitala tjänst varje månad.

”Vi var ett gäng år efter våra konkurrenter ut på marknaden. Men nu är vi större än Min Doktor och växer snabbare än Kry”, säger han.

Doktor.se har sedan starten 2016 tagit in ungefär 300 Mkr i riskkapital från bland andra Bonnier Ventures. Därutöver säkrade man nyliget ett brygglån på 150 Mkr från sin ägarkrets.

Är du närvarande måste du ta ansvar.

Men för att köpa upp ett 20-tal vårdcentraler på 18 månader kommer det att krävas mer kapital än så, medger Martin Lindman.

”Vi kommer ta in mer pengar för att fortsätta expansionen. De kommer i mångt och mycket vara viktade mot just förvärv. Det krävs stora resurser för att nå en ansenlig marknadsandel inom fysisk vård, vilket våra ägare är införstådda med”, säger han.

Nätläkarna drar i dag nytta av en öppning i lagen som innebär att alla patienter har rätt att söka vård hos andra landsting, så kallad ”utomlänsvård”. 

Doktor.se erbjuder på pappret sin digitala vård från region Sörmland, där patienterna bara behöver betala 100 kronor i självkostnad. Det kommer man fortsätta göra även efter förvärven av de fysiska vårdcentralerna runtom i Sverige, säger Martin Lindman, eftersom den administrativa bördan annars hade blivit för tung.

”Den stora vinsten att driva fysiska vårdcentraler är vi kan etablera en bättre kontakt och förståelse med landstingen. Är du närvarande måste du ta ansvar för att driva vården framåt och lyssna på olika önskemål”, säger Martin Lindman.

Kry har i sin tur öppnat två vårdcentraler i Sverige, medan Min Doktor tagit över driften av Icas så kallade ”Minutkliniker” som erbjuder enklare vård och ligger i anslutning till Apotek Hjärtats butiker i Sverige.

Läs mer: Min Doktor öppnar mottagningar i Skåne 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer