Annons

Doktor.se tecknar avtal i Brasilien: ”Väldigt lukrativt”

Martin Lindman, vd och grundare på Doktor.se.
Martin Lindman, vd och grundare på Doktor.se. Foto: Press och TT.
Det digitala vårdbolaget Doktor.se blir teknikleverantör till sin brasilianska motsvarighet Vivabem, som grundats av svenskättlingen Ian Bonde. ”I takt med att volymerna ökar kommer det bli ett väldigt lukrativt avtal för oss”, säger Martin Lindman, vd på Doktor.se.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I Sverige präglas marknaden för digital vård av hård konkurrens med aktörer som Kry, Doktor.se, Doktor24 och Min Doktor. 

Under 2018 genomfördes det hela 630 000 patientbesök genom nätläkarna i Sverige, enligt statistik från SKR, en siffra som förmodligen fortsatte att växa i fjol.

Utöver att erbjuda vård direkt till patienter i Sverige ser många av bolagen möjligheter att sälja sin tekniska plattform till andra företag som vill förmedla patientkontakt genom en app eller över nätet.

I andra länder har utvecklingen till exempel inte kommit lika långt. Ett av dessa är Brasilien, ett av världens största länder, med hela 210 miljoner invånare. 

En av aktörerna som vill bli ledande på jättemarknaden är bolaget Vivabem, eller Vibe i korthet. 

De har nu tagit in 2,5 miljoner dollar, motsvarande 24 miljoner kronor, där det svenska riskkapitalbolaget Webrock Ventures är ledande investerare.

”Det som hände i Sverige för fyra-fem år sedan sker i Brasilien just nu, det vill säga att några tidiga aktörer börja ta position inom digital vård. Vi vill skapa en marknadsledare på området”, säger Joakim Pops, vd på Webrock Ventures.

Vivabem grundades 2016 av svenskättlingen Ian Bonde, och lanserade sin produkt två år senare. Hittills har nätläkaren haft som affärsidé att teckna avtal direkt med företag för att erbjuda vård till deras anställda. 

Till vänster: Vivabems grundare Ian Bonde. Till höger: Joakim Pops, som är vd och en av fyra partners på Webrock Ventures.
Till vänster: Vivabems grundare Ian Bonde. Till höger: Joakim Pops, som är vd och en av fyra partners på Webrock Ventures. Foto: Press.

Ungefär 60 000 användare är kopplade till plattformen via ett 20-tal företagskunder, så som Volkswagen och McDonalds i Brasilien. 

Svenskkopplingarna tar inte slut där. Det står också klart att nätläkarbolaget Doktor.se nu blir teknikleverantör till Vibe. 

”Vi har förhandlat i ungefär ett år och det är väldigt kul att det äntligen är klart. All trafik som Vibe genererar kommer nu gå genom vår plattform och app, som så klart modifieras för den brasilianska marknaden”, säger Martin Lindman, vd och grundare på Doktor.se.

Sedan tidigare har man ett liknande tekniksamarbete med Anicura inom djursjukvård, som redan finns på flera europeiska marknader.

Läs mer: Miljardvärderade nätläkarens nya giv: Djursjukvård 

I början av 2019 hade Doktor.se 109 000 registrerade användare i Sverige. I januari i år hade den siffran stigit till cirka 350 000, enligt vad bolaget självt uppger.

Avtalet med Vibe innebär att Doktor.se kommer att bli garanterade nya intäkter.

”Vi får flera miljoner redan nu som betalning för utvecklingen. Men den stora fördelen för oss är att vi delar på framtida intäkter”, säger Martin Lindman.

Enligt egen utsago planerar Vibe att nå 300 000 användare under de kommande 18 månaderna. Det ska ske genom att bolaget också börjar rikta sig direkt emot konsumenter, vid sidan om företagsaffären.

”I takt med att Vibes volymer ökar kommer det bli ett väldigt lukrativt avtal för oss. Man ska komma ihåg att Brasilien är världens femte största ekonomi och att användandet av smartphones är väldigt högt”, säger Martin Lindman.

Grunden till Webrock Ventures, som är Vibes huvudinvesterare, lades 2014 och de har i dagsläget ett 10-tal portföljbolag i Brasilien. Ett av dessa är Finanzero, en sorts lokal motsvarighet till Lendo. 

Bland delägarna i Webrock Ventures utmärker sig Lundin-familjen genom bolaget Back In Black Capital. Rådgivare till riskkapitalbolaget är Spotifys expansionschef Cecilia Qvist, den förre Swedbank-vd:n Michael Wolf och David Frykman som är ordförande i stiftelsen Norrskens investeringskommitté.

Läs mer: Ian Lundin och DJ-duo tar svenska bolag till Sydamerika 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer