Annons

Facebook lovade att inte dela persondata – fortsatte ändå

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg. Foto: Alex Brandon
61 bolag gavs särskild tillgång till Facebook-användarnas privata uppgifter – även efter att bolaget lovat motsatsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook fortsatte att ge dussintals företag särskild tillgång till användardata även efter 2015 – ett erkännande som står i kontrast mot bolagets tidigare uttalanden om att de vid den tidpunkten slutade erbjuda personlig information till utomstående. Det skriver Wall Street Journal. 

Läs mer: Facebook-läckan: Det här har hänt 

Totalt ska 61 bolag ha fått fortsatt tillgång till användarnas data i ytterligare sex månader efter att sociala medier-jätten ändrade sina integritetsregler. Anledningen uppges ha varit att ge bolagen tid att anpassa sig till de nya reglerna, skriver CNBC.

Avtalen med apputvecklare, telefon- och mjukvaruproducenter beskrivs i ett 747-sidigt dokument som lämnats till den amerikanska kongressen. Facebooks redogörelse kommer efter krav från lagstiftare som vill att bolaget tar ansvar för delandet av användardata med utomstående företag.

Läs mer: Facebook-chefen: Skandalen påverkar inte vinsten 

Enligt dokumentet rör det sig om data om användarnas vänner, såsom namn, kön, födelsedatum, bostadsort, foton och sidor som lajkats. Bland bolagen som fick fortsatt tillgång till datan nämns AOL, Nike, UPS och dating-appen Hinge.

Läs mer: Efter skandalen: Nu betalar Facebook för tips om nya dataläckor

(Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer