Hoppa till innehållet

Doldisen investerade i Spotify 2008: ”Kom in på ett bananskal”

En liten krets fick chansen att investera i Spotify för tio år sedan. Däribland Bengt Hagnö – som satsade drygt 5 miljoner kronor. ”Jag var en av de första”, säger han till Di Digital.

Bengt Hagnö investerade i Spotify för tio år sedan. På tisdagen noteras musiktjänsten på Wall Street.
Bengt Hagnö investerade i Spotify för tio år sedan. På tisdagen noteras musiktjänsten på Wall Street.

Spotifys notering i New York – där musiktjänsten väntas få ett börsvärde på nära 200 miljarder kronor – kommer att berika en bred krets riskkapitalfonder, anställda och en liten krets tidiga investerare.

Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon bildade sitt bolag 2006. De finansierade också Spotifys verksamhet med visst stöd av Felix Hagnö, som hade grundat annonsbolaget Tradedoubler ihop med Martin Lorentzon. En mindre post tilldelades också Ludvig Strigeus, vars fildelningstjänst µTorrent blev Spotifys allra första förvärv.

Inför Spotifys lansering 2008 vänder sig bolaget till riskkapitalmarknaden. Firmorna Northzone och Creandum tar merparten av kapitalrundan på strax under 150 miljoner kronor. Martin Lorentzon, Daniel Ek och Felix Hagnö köper på sig ytterligare aktier.

Ludvig Strigeus,  vid det här laget anställd som senior programmerare, stannar kvar på samma antal aktier, visar handlingar från myndigheter i Luxemburg som Di Digital har tagit del av.

Ytterligare en ny aktieägare anslöt sig också till bolaget: SBH Capital. Bakom bolaget står Bengt Hagnö, ena grundaren av modekedjan Joy och pappa till Spotify-bekante Felix Hagnö, fick 1 procent av Spotify för knappt 6 miljoner kronor.

”Jag var en av de första som investerade, ja. Jag var med på lite av ett bananskal, eftersom jag är far till Felix Hagnö”, säger Bengt Hagnö, som är fåordig när Di Digital ringer upp.

Hela Spotify värderas 2008 till knappt 550 Mkr.

Läs mer: Innersta kretsen täljer guld på Spotify 

På tisdagen noteras Spotify på New York-börsen. Den privata handeln i aktien hittills i år indikerar ett värde på mellan 170 och 200 miljarder kronor. Delar av marknaden tror att bolagsvärdet uppgår till 240 miljarder vid första handelsdagens slut, rapporterade Sveriges Radio nyligen.

Det ser ut som att Bengt Hagnös post i Spotify blir värd omkring 700 miljoner kronor i den inledande handeln. Eller knappt 130 gånger den ursprungliga investeringen.

Jag har inga synpunkter på deras Cypern-upplägg

När Spotify började ta in extern kapital hade Martin Lorentzon och Daniel Ek flyttat sina förmögenheter från Tradedoubler-tiden till Cypern. Även Felix Hagnö investerade i Spotify via ett holdingbolag på Cypern. Northzone och Creandums fonder var även de baserade utomlands.

Läs mer: Problemet som plågar Spotify: ”Alla som rört det har slutat”

De enda som ägde Spotify-aktier via svenska bolag var Bengt Hagnö och Ludvig Strigeus. Bengt Hagnö ser inget problem med att Spotifys innersta krets tidigt flyttade pengarna från Sverige.

”Skattesystemet i Sverige är sådant att det är ganska mycket reavinstskatter. Jag har inga synpunkter på deras upplägg, faktiskt. Jag tycker att det är ganska naturligt att man försöker förminska sin skatt”, säger Bengt Hagnö, i dag 78 år gammal.

Ihop med sin fru Susanne Hagnö grundade han modekedjan Joy 1971. De sålde 2007 merparten av sitt innehav till riskkapitalbolaget Segulah.

Samma år dömdes Bengt Hagnö för grovt skattebrott efter att ha flyttat upp till 30 Mkr mellan privata konton och bolag inom Joy-koncernen i slutet på 1990-talet.

Läs mer om Spotifys notering:

Foto: Pressbild Spotify

Dokument: Succébolaget Spotify – från Rågsved till Wall Street

Digitalpodden Special, om Spotifys resa 2006–2018:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera