Annons

Doldisförvaltarna siktar på ny fond – mitt under krisen: ”En tvärnit på marknaden”

Erik Ekfeldt och Jacob Brögger har grundat Never Eat Alone.
Erik Ekfeldt och Jacob Brögger har grundat Never Eat Alone. Foto: Press.
Riskkapitalbolaget Never Eat Alone förvaltar 165 miljoner kronor åt 27 svenska arvtagare och entreprenörer. Mitt i coronakrisen siktar grundaren Jacob Brögger på att stänga en ny – och ännu större fond. ”Det blir såklart svårare för oss att hitta kapital, precis som för bolagen. Beslutsprocesserna är mer utdragna”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2017 grundade Jacob Brögger och Erik Ekfeldt riskkapitalbolaget Never Eat Alone, eller NEA Invest. Duon hade tidigare arbetat tillsammans inom private banking på Nordea i Stockholm.

Deras första fond fick en storlek på drygt 165 miljoner kronor och har totalt 27 delägare, som gått in med ungefär lika stora belopp vardera. Det handlar om ett nätverk av entreprenörer, arvtagare och techmiljonärer som vill investera i tillväxtbolag. 

”Det är intresserade och engagerade privatpersoner, majoriteten har byggt egna bolag och har förståelse för entreprenörer och vad som krävs för att bygga ett långsiktigt stabilt bolag”, säger Jacob Brögger till Di Digital.

Nätläkaren Doktor.se är ett av bolagen som sticker ut i portföljen och värderas till hela 1 miljard kronor. Men det är också ett av NEA Invests minsta innehav, annars strävar riskkapitalbolaget generellt mot att ta en ägarandel uppemot 20 procent.

”Vi har investerat nästan 75 procent av kapitalet i tolv företag. Vi kommer inte göra några fler helt nya affärer, utan resterande medel ska användas för tilläggsinvesteringar i portföljbolagen”, säger Jacob Brögger.

Läs mer: Doldisförvaltare lockar arvtagare och techprofiler

Andra portföljbolag är utbildningsbolaget Hyper Island, konstnärshandeln Pen Store och det digitala låsbolaget Swedlock. Det sista tillskottet blev Jetshop, Nordens största teknikleverantör till e-handelsbutiker, i en affär som nyligen färdigställdes.

Sedan corona har vi medvetet legat lågt och egentligen inte pratat alls med intressenter.

NEA Invest säger sig inte ha någon tydlig exit-strategi, utan sitter på ett långsiktigt mandat från sina delägare. 

”Vi har en portfölj med en relativt stor risk i sin natur eftersom bolagen omsätter mindre än 300 miljoner kronor. Spridningen är stor mellan olika branscher, men vi har samtidigt försökt att vara konservativa genom mycket exponering mot stabila branscher som hälsovård, utbildning och säkerhet”, säger Jacob Brögger.

Sedan utbrottet av coronaviruset har många företag drabbats av kraftigt minskade intäkter. Enlig Jacob Brögger har dock inget av NEA Invests portföljbolag ett omedelbart likviditetsbehov, även om de är beredda att stötta dem vid behov.

”Om det här håller i sig kommer så klart vissa företag få problem före andra. Vi har bett våra portföljbolag att förbereda sig för det värsta och analysera ett fall i omsättning på 50-100 procent”, säger Jacob Brögger.

På kapitalmarknaden i Stockholm är dock aktiviteten generellt låg, intygar han.

”Det är tvärnit på att ta in kapital just nu. Företagen och investerarna står alldeles för långt ifrån varandra vad gäller värderingarna, det kan skilja dubbelt så mycket”, säger han.

Han jämför stämningen med den som rådde vid finanskrisen 2008, eftersom ingen kan föreställa sig hur situationen ser ut inom en överskådlig framtid. Jacob Brögger beskriver det som ett sorts ”vakuum”.

Mitt i all turbulens ska NEA Invest självt börja ta in kapital till sin nya fond, målet är att den ska ha en storlek på 200-500 Mkr. Förvaltarna vill få med sig 80 procent av delägarna från den första fonden och locka 15-20 helt nya delägare.

”Vi hade utfästelser på ungefär 100 miljoner kronor före utbrottet av corona, men sedan dess har vi medvetet legat lågt och egentligen inte pratat alls med intressenter. Men det blir så klart svårare för oss att hitta kapital, precis som för bolagen. Beslutsprocesserna är mer utdragna”, säger Jacob Brögger.

Tanken är fortfarande att NEA Invest ska kunna dra igång sin fond till sommaren, men tidsfristen kan nu komma att förlängas året ut. Ett alternativ är också att ta in en lägre grundplåt och senare fylla på fonden vid olika tillfällen med ytterligare kapital, enligt Jacob Brögger.

Läs mer: Rekordfyllda fonder ser köpläge: ”Kommer en tid efter corona” 

I slutet av 2019 stängde flera stora teknikinvesterare i Norden lägligt nog nya fonder. Creandum, Northzone och EQT Ventures tog in 3, 5 respektive 7 miljarder kronor i kapital. Jacob Brögger tror att aktörer på riskkapitalmarknaden med redan välfyllda kassor kan bli vinnare på krisen.

”Jag tror att de har väldigt bra möjligheter om värderingarna pressas lägre ned. Marknadsläget kan också skrämma andra aktörer från att investera i onoterade bolag, där aktierna inte är likvida, vilket minskar konkurrensen”, säger han.

Det finns däremot ett hot som gäller även för dessa spelare.

”De är ju delägare i många bolag som snabbt bränner pengar. De kommer att behöva genomföra nyemissioner för att överleva, och då är det troligt att riskkapitalbolagen då måste hämta finansiering från sina nya fonder”, säger Jacob Brögger.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer