Annons

Dreams fyller på kassan – flaggar för europeisk expansion

Dreams grundare: Johan Hemminger (tv) och vd Henrik Rosvall.
Dreams grundare: Johan Hemminger (tv) och vd Henrik Rosvall.
Spar-appen Dreams tar in 30 miljoner kronor i riskkapital från en rad investerare med Vitamin Wells medgrundare Martin Randel i spetsen. Pengarna ska bland annat användas till en europeisk expansion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den ungdomliga spar-appen Dreams har lockat 50 000 användare sedan lanseringen i somras. Tillväxten ligger på cirka 30 procent per månad och appen har 4,5 av 5 stjärnor i App Store.

”Vi har lyckats få sparande att gå från något förnuftigt till något lustfyllt”, säger Johan Hemminger, medgrundare och kommersiellt ansvarig på Dreams.

Han får medhåll från sin medgrundare, Dreams vd Henrik Rosvall.

Vi har lyckats få sparande att gå från något förnuftigt till något lustfyllt.

”Två tredjedelar av alla svenskar säger sig vilja byta bank om de hittar ett bra alternativ. Vi vänder oss till dem”, säger han och hänvisar till en undersökning från Svensk kvalitetsindex, SKI, från december i fjol.

Nu står det klart att bolaget tagit in drygt 30 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. Kapitalet kommer bland annat från Andrea Rossi, vd på AXA Asset Management, nystartade Tellus Ventures, med Carnegies förre vd Thomas Eriksson bland grundarna, norska entreprenören Petter Kleppan och Martin Randel, en av grundarna bakom vitamindrycken Vitamin Well.

”Det är kul att Andrea Rossi på AXA Asset Management deltar. Det visar att personer i den traditionella bank- och försäkringsbranschen tror på det vi gör”, säger Dreams vd och medgrundare Henrik Rosvall.

Målet är att teckna ett avtal med ännu en bank.

I samband med rundan värderas bolaget till cirka 180 Mkr. Bolaget får även en ny ordförande i form av delägaren Kjell Hedman, tidigare vd för Landshypotek.

”Det känns tryggt att få en så pass erfaren ordförande. Han sitter i styrelsen för finska nätbanken Aktia och Nordnets styrelse”, säger Henrik Rosvall, som tidigare var marknadschef på Avanza Bank.

Dreams erbjuder idag sparande i samarbete med Ålandsbanken. Inom kort ska man även börja erbjuda olika former av fondsparande.

Tjänsten lanserades som en spar-app för unga användare som var ointresserade av banktjänster. Men användarna har krupit upp i åren.

”Snittanvändaren är nu 32 år gammal. Användningen av appen är mer behovsbaserad än åldersbaserad”, säger Henrik Rosvall.

Foto:
Dreams medgrundare Johan Hemminger, tidigare vd och en av grundarna bakom den digitala reklambyrån Monterosa som såldes till Publicis 2012.

I år ska Dreams lanseras i minst ett nytt europeisk land.

”Målet är att teckna ett avtal med ännu en bank och lansera i minst ett nytt land”, förklarar Henrik Rosvall.

Han tillägger att Dreams plattform är byggd för SEPA (Single Euro Payments Area) och att expansionen därmed måste ske inom denna europeiska zon.

I dag har Dreams 26 medarbetare på kontoret på Östermalm i Stockholm. Minst fem av bolagets medarbetare har en bakgrund inom beteendevetenskap och artificiell intelligens (AI). Målet är att utveckla tjänsten och förstå hur spartjänster ska bli mer engagerade.

”I framtiden tror jag gränssnittet försvinner. Man kanske bara aktiverar en röststyrd AI i telefonen och säger vad man vill uppnå”, säger vd:n.

Dreams bokslut för det första verksamhetsåret är inte klart ännu. Men Henrik Rosvall tonar ner förväntningarna.

”Det blir ingen omsättning att tala om. Men när räntorna går upp och vi lägger till fondtjänster så kommer våra intäkter att öka”, säger han.

Dreams (NTL) har sedan tidigare tagit in in knappt 20 Mkr i så kallat såddkapital från bland andra Collectorgundaren Lena Apler (NTL), Aftonbladets förre vd Anna Settman (NTL) och Kings medgrundare Thomas Hartwig (NTL).

Andra svenskgrundade sparappar som uppmärksammats de senaste åren är Tink, som nyligen fördjupade sitt sammarbete med delägaren SEB, och Qapital, som nyligen tog in 110 Mkr i riskkapital för att fortsätta sin USA-expansion. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer