Annons

Dreams närmar sig ett avtal med utländsk storbank

Henrik Rosvall är vd för spar-appen Dreams.
Henrik Rosvall är vd för spar-appen Dreams. Foto: Oskar Omne
Sparappen Dreams ska expandera internationellt. Förhandlingar pågår och inom ett år har man tecknat avtal minst en utländsk storbank, säger vd Henrik Rosvall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi är väldigt uppvaktade just nu och det pågår många förhandlingar. Inom ett år har vi tecknat avtal med minst en stor utländsk bank”, säger Henrik Rosvall, vd för Dreams som redan samarbetar med Ålandsbanken sedan ett drygt år.

Henrik Rosvall deltog under torsdagen vid Dagens industris fintech-evenemang på Grand Hotel i Stockholm. I samma panel utfrågades även Daniel Kjellén, vd för den konkurrerande privatekonomiska appen Tink, och Jonas Hombert, från vd för fondtjänsten Opti (tidigare Prisma).

Det är ju tråkigt att prata sparande, men roligt att prata konsumtion.

För ett år sedan hade dessa tre fintechbolag kanske riktat giftpilar i storbankernas riktning. Men nu var de ytterst välartade. Ingen lät sig lockas att döma ut sina största konkurrenter. Istället beskrevs de som ”potentiella samarbetspartners”.

Läs mer: ”Nordea ska bli som App Store”

Tink har ju redan gått längre än så. När den privatekonomiska appen i maj i år tog in 85 miljoner kronor i riskkapital var storbanken SEB en av de största investerarna. Sedan tidigare hade Tink ett samarbete med holländska ABN Amro.

Läs mer: SEB gör jätteinvestering i sparappen Tink

Nu flaggar även den ungdomliga konkurrenten Dreams för kommande samarbeten med storbanker.

”När vi startade för tre år sedan var det inga banker som var intresserade. Men de senaste 18 månaderna känner vi oss väldigt uppvaktade. Banker är ju väldigt riskaverta. Nu inser de plötsligt att de kan flytta ut en stor del av sin risk på externa parter”, säger Henrik Rosvall, vd för Dreams.

Dreams kan beskrivas som en sparapp för unga som upplever banker som tråkiga och obegripliga. Med appen Dreams kan de få hjälp att på ett roligt sätt välja bort små utgifter för att spara till något större, som en resa till Thailand.

”Det är ju tråkigt att prata sparande, men roligt att prata konsumtion. Dreams är en app för sparande som pratar om konsumtion”, säger vd Henrik Rosvall.

Läs mer: Truecaller-topp tar plats i Dreams styrelse

Sedan ett drygt år samarbetar man med Ålandsbanken för att erbjuda sparande för kunder i Sverige och Finland. I år ska man även introducera fondsparande, och 2017 är ambitionen att lansera ett eget betalkort.

”Just nu handlar det mesta om sparande på kort sikt, för konsumtion. Nästa steg blir långsiktigt sparande. Vi tjänar pengar på inlåning och delar vinsten med banken”, säger vd Henrik Rosvall.

Inom kort ska Dreams även teckna avtal med aktörer i handeln.

”Istället för att köpa en mobil på avbetalning, vilket är dyrt, ska vi hjälpa folk att spara till den där mobilen”, säger vd:n.

Om allt går vägen de kommande månaderna står Dreams redo att expandera utanför Sverige och Finland. Det ska ske genom ett eller flera samarbeten med utländska storbanker.

”Vi ska inte teckna avtal med någon av de svenska storbankerna. Istället förhandlar vi med flera stora utländska storbanker. Inom ett år har vi tecknat avtal med minst en av dessa. Just nu handlar det främst om att vi ska bli klara med vissa lanseringar på vår hemmamarknad först”, säger vd Henrik Rosvall.

Dreams är ett hett fintechbolag bland många av Sveriges affärsänglar. Sedan starten har man lockat närmare 16 miljoner kronor i riskkapital, enligt Nordic Tech List.

Läs mer: Springfield nästa för superängeln Lena Apler

Några som investerat i Dreams är Collector Banks grundare Lena Apler, Kings medgrundare Thomas Hartwig och Anna Settman, en av grundarna bakom riskkapitalbolaget och acceleratorn The Springfield Project.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer