Hoppa till innehållet

Drönarbolaget tar in 19 miljoner – räddar kraftledningar från luften

Svenska Skyqraft utvecklar en smart mjukvara för att förändra sättet att inspektera elkraftledningar. Nu har bolaget säkrat 19 miljoner kronor från Subvenio Invest, startupfabriken Antler och ett antal affärsänglar.

Skyqrafts grundare (från vänster) Umar Chughtai, Turab Ali och David Almroth. Här tillsammans med bolagets dataanalytiker Uttejh Reddy.
Skyqrafts grundare (från vänster) Umar Chughtai, Turab Ali och David Almroth. Här tillsammans med bolagets dataanalytiker Uttejh Reddy.Foto: David Martinez Moreno

I Sverige finns det 205 000 kilometer elledningar över mark, som i dag kontrolleras manuellt genom att elkraftsingenjörer åker ut i helikoptrar. Det är en kostsam historia som också påverkar miljön. För att effektivisera arbetet med att kontrollera elnäten har Stockholmsbolaget Skyqraft tagit fram en mjukvara som är baserad på artificiell intelligens, ai, för bildanalys. 

Genom bilddata som samlas in och analyseras i mjukvaran kan bolagets drönare inspektera kraftledningar på ett smartare, säkrare och mer hållbart sätt. Det handlar både om att undvika riskerna med att människor skadar sig vid inspektioner, men också om att minska koldioxidutsläppen från helikoptertransporter.

Nu tar Skyqraft in cirka 19 miljoner kronor i en såddinvestering från det svenska riskkapitalbolaget Subvenio Invest, startupfabriken Antler som Skyqraft deltog i under 2019 och ängelinvesterar-gruppen Sustainable Energy Angels samt andra affärsänglar.

”Det här är en viktig investering för oss för vi rör oss mot att bli ett tillväxtbolag från att vara ett startupbolag. Finansieringen spelar en avgörande roll för flera stora avtal som vi är på väg att skriva med kunder och partners”, säger Skyqrafts medgrundare och marknadschef Sakina Turab Ali.

Pengarna ska användas för att förbättra mjukvaran och etablera sig på fler marknader. 

”Vi ska fortsätta utveckla våra ai-sökfunktioner och parallellt fortsätta att expandera både i Europa och USA”, säger Sakina Turab Ali.

Läs också: Antler genererar 13 nya bolag – får dela på 13 miljoner 

I fjol påbörjade Skyqraft arbetet med att inspektera elnät i Sverige och samarbetar med flera stora aktörer. Under 2020 kontrollerade deras drönare cirka 2 000 kilometer av det svenska elnätet. 

Hittills har man samlat in 150 000 bilder, och ju fler fel som dokumenteras desto bättre blir systemet på att upptäcka problem med kraftledningar. De kan bestå av trasiga komponenter, grenar som ligger för nära stolparna, eller att trät har torkat samt stolpar och reglar som lutar eller har ramlat ner.

Exempel på en drönarbild med en skadad träregel, som laddas upp i Skyqrafts mjukvara för analys.
Exempel på en drönarbild med en skadad träregel, som laddas upp i Skyqrafts mjukvara för analys.

 

Skyqraft har även kontakter på den amerikanska marknaden genom den spanska elnätjätten Iberdrola. I slutet av 2019 vann Skyqraft-grundarna en tävling som Iberdrola utlyste kring att skydda elnätverk mot stormar. Det spanska bolaget äger också elnät i andra länder och världsdelar, däribland USA, och har 100 miljoner slutkunder.

”De är två divisioner ovanför Vattenfall i storlek. Vi fick ett uppdrag genom Iberdrola att flyga för New York Gas & Electric under 2020, och lärde oss mycket av bilderna vi samlade in. Det var spännande att se hur lätt vårt system kunde lära sig den amerikanska utrustningen”, säger Skyqrafts medgrundare och vd David Almroth.

I Sverige är Skyqraft själv både mjukvaruleverantör och drönaroperatör, genom att köpa in drönare. Men i andra länder vill man samarbeta med befintliga drönaroperatörer för att samla in bilder till mjukvaran.

”I år hoppas vi kunna samla in över en miljon bilder”, säger David Almroth.

I fjol hade Skyqraft en blygsam omsättning om 2 Mkr, men målet för i år är att gå från pilotprojekt till fler betalande kunder.

Läs också: Skogsindustrin tar tekniksprång med AI – helautomatisering i siktet 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera