Annons

Drönarstartupen som vill rädda drunknande flyktingar 

TILT Drone och Ahmed AlNomany
TILT Drone och Ahmed AlNomany Foto: Pressmaterial
Billigare än helikoptern, snabbare än båten. Den svenska startuppen Inkonova vill skicka ned sina egenutvecklade racerdrönare till Medelhavet för att upptäcka flyktingar i nöd. Nu diskuterar de samarbeten med hjälporganisationer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den ser ut som en elvaårings Lego Technic-bygge. Men den lilla 3D-printade kolfiberdrönaren TILT Drone, som är utvecklad på öppen källkod, har fler användningsområden än man kan ana. Åtminstone enligt startupen Inkonovas vice vd, ingenjören Ahmed AlNomany.

”Vi vill vara pionjärer inom den specialisade drönarproduktionen. Vi vill etablera en marknad, där företag kontaktar oss och vi utvecklar drönare specifikt för deras behov. Energibolag, byggföretag, företag som sysslar med gruvdrift, vi vill leverera unika lösningar för var och en av dem. Ja, och biståndsorganisationer förstås”, säger AlNomany.

På deras sajt marknadsför de sin drönare som en racingdrönare. På en filmsnutt tävlar den med en sportbil, och vinner med några tiondels sekunders marginal.

Hr9xYjHmr74

Ahmed AlNomany säger att det är den speciella tilt-tekniken som får den att gå snabbare.

Dess fyra propellrar sitter på rörliga armar som kan luta sig framåt och tillbaka, och det gör att den inte behöver luta hela kroppen framåt på samma sätt som vanliga drönare. AlNomany säger att det betyder längre räckvidd och högre hastighet.

”Man kan använda dem för att inspektera byggprojekt eller dammar, dit det är farligt att skicka människor. Man kan ha dem till hjälp under räddningsuppdrag och skallgångar, och för att lokalisera människor som är nödställda ute på havet”, säger AlNomany.

För ni några samtal med hjälporganisationer redan?

”Vi har en dialog med bland andra Röda korset och The International Organization for Migration. Det har emellertid inte ännu lett till något konkreta samarbete, hjälporganisationer är stora och långsamma organismer. Men vi har fått mycket värdefull feedback, bland annat att organisationer inte har tid eller resurser för att lära sig hur en avancerad drönare fungerar utan att det är bättre om de kontrakterar någon av oss som följer med och sköter drönaren.”

Att drönaren TILT Drone är utvecklad i öppen källkod är också en av fördelarna inför ett eventuellt samarbete med hjälporganisationer, säger AlNomany.

”De använder drönare från kinesiska storföretag som de inte kan utnyttja till fullo på grund av att de är utvecklade i stängd kod. Dessutom kostar deras produkter tiotusentals dollar. Vi förväntar oss att våra produkter ska kunna bli flera gånger billigare”, säger han.

AlNomany och hans partner och medgrundare Pau Mallol är baserade i startup-hubben Thing på KTH Campus i Stockholm, men ser för närvarande över möjligheten att starta kontor i USA och Australien, de två största marknaderna för drönare. Själv har han varit i Stockholm sedan ett par månader och kommer ursprungligen från Egypten.

”Vi hamnade i Sverige eftersom jag tycker de sociala värden som ni håller högt här är viktiga. Vi är passionerade anhängare av idén att företag och produkter ska kunna användas i humanitära sammanhang, och Sverige verkade vara ett bra land för att starta ett företag med den utgångspunkten”, säger AlNomany.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies