Hoppa till innehållet

“Du kan få vilken värdering som helst bara du skruvar på villkoren”

Allt fler startupbolag ger ut skräddarsydda superaktier i utbyte mot en högre värdering. Utvecklingen kan skapa problem för bolagsgrundarna, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. “Det finns inget självändamål i att bolaget har en galen värdering”, säger han. 

Sebastian Siemiatkowski är vd och medgrundare på Klarna.
Sebastian Siemiatkowski är vd och medgrundare på Klarna.

På måndagen kunde Di Digital visa att en majoritet av fjolårets största riskkapitalinvesteringar i svenska tech- och internetbolag gjorts med såkallade preferensaktier. Det handlar om skräddarsydda superaktier med lägre risk och ibland även garanterad avkastning för ägarna, som i gengäld säljs för ett högre pris.

Läs även: Superaktier blåser upp techbolagens värderingar

Resultatet blir i många fall markant högre bolagsvärderingar än vad som varit fallet om aktierna sålts på den öppna marknaden.

Bland de högst värderade svenskregistrerade techföretagen sticker betalbolaget Klarna ut som ett där grundarna aldrig utfärdat aktier med preferens. Klarna tog in sin första riskkapitalrunda år 2010, då från amerikanska Sequoia Capital.

“Jag förstår att det kan vara attraktivt (med preferensaktier) när man är i ett tidigt startupläge. Då kan man vara beredd att ta lite större risk. Men vi omsatte redan rätt stora pengar när de kom in”, säger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski.

“Vi ville behålla en enkel och rak och tydlig struktur. Om nedsidan blev att folk inte fattar varför vi är värderade som vi är så får vi väl leva med det, tänkte vi”, fortsätter han.

I fjol visade en genomgång av de 37 högst värderade techbolagen i USA att samtliga utfärdat preferensaktier i sina senaste finansieringsrundor. I vissa fall tycks entreprenörerna ha gett investerarna extra gynnsamma villkor för att nå upp till den åtråvärda enhörnings-stämpeln, alltså ett startupföretag som värderas till över en miljard dollar.

Du riskerar att skapa en ägarstruktur där alla inte nödvändigtvis ser till bolagets bästa

 

Faran med utvecklingen är att jakten på höga värderingar får entreprenörer att gå med på villkor “som kommer tillbaka och biter dem senare”, säger Sebastian Siemiatkowski.

“Du riskerar att skapa en aktieägarstruktur med olika incitament, där alla inte nödvändigtvis ser till bolagets bästa utan kanske har en egen agenda”, säger han.

Enligt Robert Ahldin, partner på investmentbanken GP Bullhound, skapar preferensaktierna bolagsvärderingar som i praktiken är “en chimär”. Sebastian Siemiatkowski stämmer in i den bilden.

“Jag har hört entreprenörer och investerare skämta om att ‘du kan ju få vilken värdering som helst bara du skruvar på villkoren’. Det är lätt att dras med i det där. Jag tror att många, i synnerhet på västkusten i USA, vill åt nyhetsartiklarna med ordet unicorn i rubriken”, fortsätter han.

Sebastian Siemiatkowski är även aktiv som affärsängel och delägare i bland annat startupbolaget Budbee.

Äger du preferensaktier i några av de bolag du är delägare i?

“Jag vet faktiskt inte. Jag har inte hundraprocentig koll på villkoren alla gånger. Det jag kan säga är att jag alltid berättar för entreprenörer jag rådger att det är skönt att vi inte har gjort det,” säger Sebastian Siemiatkowski.

“Men det sagt, kan det finnas specifika situationer där det är berättigat? Ja, kanske. Det beror på var bolaget befinner sig”, fortsätter han.

 

Läs även: Superaktier som blåser upp techbolagens värderingar

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera