Hoppa till innehållet

Du sköna nya digitala värld – här är techtrenderna som präglar 2021

Pandemin gav digitaliseringen en rejäl skjuts. Men bolag måste tjäna pengar även i nya tider. Här är tre techtrender som präglar 2021. 

Ida Hansson Brusewitz håller dagliga digitala möten med Di Digitals redaktion hemifrån. När pandemin bröt ut i våras tvingades de, som många andra, att omdefiniera vad en arbetsplats egentligen är. Och många av våra nya digitala vanor är här för att stanna.
Ida Hansson Brusewitz håller dagliga digitala möten med Di Digitals redaktion hemifrån. När pandemin bröt ut i våras tvingades de, som många andra, att omdefiniera vad en arbetsplats egentligen är. Och många av våra nya digitala vanor är här för att stanna.Foto: Gustaf Månsson

”Jag och Johannes kommer in till kontoret för att podda i morgon”, skriver jag till min chef.

”Kontoret? Det heter redaktionen! Jag kommer aldrig i mitt liv att jobba på ett kontor”, svarar chefen.

Hade det varit i början av 2020 så hade jag inte heller sagt ”kontoret”. Men sedan mitten av mars jobbar i stort sett hela redaktionen hemifrån. Att ratta ett snabbfotat nyhetsarbete på distans var en utmaning. Men vi kom snabbt in i nya rutiner. Och nu tänker jag inte längre på redaktionen som en plats – den består av oss medarbetare och det innehåll vi skapar.

I åratal har vi pratat om digitaliseringen. Men under pandemin blev den plötsligt akut. Företag och organisationer vittnar om att de på några veckor drev igenom förändringar som de har brottats med i åratal. 

I en kris är det lättare att förändra beteenden eftersom de flesta förstår varför det behövs. Men våra nya digitala vanor är här för att stanna även efter att covid-19 har blåst över. Många av oss har upptäckt det är bekvämt och även förknippas med en sorts frihet att inte behöva infinna sig på sin arbetsplats en viss tid varje dag. Vi har märkt hur vi kan agera mer globalt och lokalt via digitala kanaler. Samtidigt är det mänskligt att vilja träffas ”på riktigt”. I framtiden blir det naturligt att blanda där vi ses digifysiskt – en del är på plats med andra deltar via video.

Vår spaning i fjolårets utgåva gick ut på att en ny techbubbla hotade att spricka under 2020. Den prognosen har som bekant inte besannats. Även om covid-krisen blev nådastöten för vissa bolag så har den digitala sektorn frodats som aldrig förr. Nätläkarna fick sitt stora genombrott under 2020. E-handeln boomar. Att använda informationsteknik för att bjuda in till eller delta i videomöten tillhör plötsligt vardagen för många.

Det har länge talats om delningsekonomin, där privatpersoner som hyr ut sina hem via Airbnb är ett klassiskt exempel. Men nu har den tagit fart på allvar. På storstädernas gator trängs tusentals elsparkcyklar. Din granne blir din hundvakt genom ett klick i en gigjobbar-app. Biluthyrningsfirmorna krisar medan tjänster där privatpersoner hyr ut sina egna fordon boomar. Tryggheten för konsumenterna säkras genom betygsättning och försäkringar.

Det snabbfotade nyhetsarbetet kräver ständig dialog och Di Digitals redaktion har avstämningar via video vid distansarbete.
Det snabbfotade nyhetsarbetet kräver ständig dialog och Di Digitals redaktion har avstämningar via video vid distansarbete.Foto: Gustaf Månsson

Techbolagens framväxt skapar också en ny elit. Sju av världens tio allra rikaste har gjort sina förmögenheter på tech. Amazons grundare Jeff Bezos är numera den rikaste personen i modern tid med ett aktieinnehav motsvarande 1 600 miljarder kronor.

Även ett antal svenska entreprenörer har byggt upp stora bolagsvärden. Vi på Di Digital listade i höstas Sveriges techmiljardärer och kom upp till 59 stycken – 17 fler än året innan.

Vårt land är välkänt för att bygga bolag med tekniskt fokus. Bolag som ljudbokstjänsten Storytel, betalbolaget Klarna och spelutvecklaren Embracer har rusat i värde i år.

De bolag som under 2020 tog in några av de största investeringarna visar stark tillväxt och står väl rustade inför 2021: Klarna (1,9 miljarder i januari och 5,7 miljarder i september), batteritillverkaren Northvolt (5,4 miljarder i september), nätläkaren Kry (1,5 miljarder i januari) och fintechbolaget Tink (700 miljoner i januari).

Fler svenska techbolag siktar på börsen inom några år. Klarna är med sina 93 miljarder kronor högre värderat än etablerade börsföretag som SKF och SCA. Andra omtalade börskandidater är betalbolaget Trustly och modehandlaren Na-kd.

Hittills har fokus främst legat på att visa tillväxt och på att bli störst i sitt segment. Men nu hörs allt oftare från investerarkollektivet att även här måste finnas en plan för att leverera vinst. Räkna med att höra mer om det under 2021.

Jeff Bezos med Amazon och 5g-nätet lär prägla techutvecklingen i Sverige nästa år.
Jeff Bezos med Amazon och 5g-nätet lär prägla techutvecklingen i Sverige nästa år.
Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera