Hoppa till innehållet

Dubais plan: Flygande taxibilar och hyperloop

Oljedopade Dubai vill bli en av världens smartaste städer och spara mångmiljardbelopp varje år. I fokus står minskade koldioxidutsläpp, förarlösa bilar och 3D-utskrivna byggnader.

Dubai har visionen att bli en av världens smartaste städer. Ett led i det är en jättelik solpark som har kostat 125 miljarder kronor att bygga.
Dubai har visionen att bli en av världens smartaste städer. Ett led i det är en jättelik solpark som har kostat 125 miljarder kronor att bygga.Foto: Ashraf Mohammad Mohammad Alamra

Under de senaste årtiondena har Dubai växt till att bli Mellanösterns klarast lysande stjärna. Med sina 3,1 miljoner invånare har Förenade Arabemiratens största stad etablerat sig som ett centrum för finansiella tjänster, lyxhandel och turism.

Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, landets totalitära premiärminister, tillskrivs ofta den positiva ekonomiska utvecklingen. Med fickor fyllda av oljepengar har han drivit fram visionen om att Dubai ska bli en av världens smartaste städer.

De olika projekten har betalat sig hittills, enligt regimen. Staden Dubai har bland annat sparat 10,7 miljarder kronor under de senaste 13 åren genom att 60 olika myndigheter börjat dela infrastruktur och erbjuda gemensamma digitala tjänster till medborgarna.

I dagsläget sparar staden runt 5,5 kronor för varje krona som investeras i ett smartare Dubai, heter det.

Läs mer: Kampen om data avgör framtiden för den smarta staden 

Men man planerar att gå ännu längre än så. Dubai har prisats internationellt för sin vilja att testa ny och banbrytande teknologi – inom områden som AI och IoT – och med hjälp av blockkedjor ska nu 100 miljoner myndighetsdokument som genereras varje år digitaliseras. Tanken är att det ska minska koldioxidutsläppen, frigöra 25,1 miljoner arbetstimmar och spara 14 miljarder kronor varje år.

En annan viktig del av strategin har varit att etablera trafiklösningar för smartare flöden i staden. År 2030 ska 25 procent av de dagliga transporterna i staden vara autonoma, vilket kommer skära ner de samhällsekonomiska kostnaderna med 55 miljarder kronor varje år. 

Redan nu pågår skarpa tester av förarlösa fordon på gatorna i Dubai. Regelverket är enklare i Förenade Arabemiraten än i många andra länder.

Dubais ledare Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum har som mål att en fjärdedel av alla nybyggen ska ske med 3D-skrivare. 2016 poserade han framför världens första 3D-printade kontor.
Dubais ledare Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum har som mål att en fjärdedel av alla nybyggen ska ske med 3D-skrivare. 2016 poserade han framför världens första 3D-printade kontor.Foto: Ahmed Jadallah

För att hushålla smartare med resurser har Dubai också satt upp ett aggressivt mål om att 25 procent av byggnaderna ska konstrueras med 3D-skrivare år 2030.

Men incitamenten är inte bara ekonomiska, utan även miljömässiga. Trots regionens oljeberoende ska Dubai fram till 2050 öka andelen förnyelsebar energi till 75 procent av den totala elförbrukningen. Miljöstrategin innebär också att 80 procent av Dubais avfall med hjälp av ny teknologi ska återvinnas till energi 2030.

Läs mer: Investerarna har fått upp ögonen för smarta städer 

Staden har investerat 125 miljarder kronor i en stor solpark – som är världens största sett till den mängd energi som genereras från en och samma plats. Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum har också satt upp en grön fond på 250 miljarder kronor som garanterar lån med låga räntor till investerare i energisektorn.

Ett problem för Dubai är bristen på startupföretag med rötter i regionen. När världens mest innovativa startupstäder rankas brukar staden placera sig i mittenskiktet i den internationella konkurrensen. Därmed måste Dubai till stor del fortfarande förlita sig på att attrahera utländska företag och entreprenörer till regionen.

Dubai har planer på att införa en flygande taxiflotta. Provflygningar med tvåsitsiga fordon, en prototyp, genomfördes i fjol.
Dubai har planer på att införa en flygande taxiflotta. Provflygningar med tvåsitsiga fordon, en prototyp, genomfördes i fjol.Foto: AFP.

Det har medfört att en del mer galna idéer fått fäste i Dubai. Bland annat förekommer diskussioner om att införa en flygande taxiflotta, liksom att bygga en så kallad hyperloop mellan Dubai och huvudstaden Abu Dhabi. En hyperloop är en tub med ett mycket lågt lufttryck, nära vakuum, som gör att personer kan färdas i mycket snabb hastighet mellan två platser. Men på grund av de stora säkerhetsriskerna har projektet gång efter annan skjutits upp.

Visionerna är högtflygande, men frågan är hur mycket Dubai hittills har lyckats åstadkomma. Kommunikationen kring framstegen är bristfällig, så när som på att den allmänna livsglädjen i staden har ökat med 3 procent sedan 2013, enligt myndigheternas mätningar. Mycket fokus från myndigheternas sida tycks i stället ligga på att förbereda Dubai inför värdskapet av världsutställningen 2020.

Dubai har fortfarande en lång väg att vandra. I en årlig mätning av vilka städer som utvecklas i snabbast takt, från universitetet IESE i Spanien, placerar sig Dubai endast sig på plats 60. I jämförelse rankades Stockholm på plats 16 i mätningen för 2018, medan New York tog hem förstaplatsen.

Läs mer: Cervenka: ”Vem rattar vår väg mot Techtopia?” 

Dubai, med 3,1 miljoner invånare, är den största staden i Förenade Arabemiraten och ett etablerat turistmål.
Dubai, med 3,1 miljoner invånare, är den största staden i Förenade Arabemiraten och ett etablerat turistmål.Foto: Mostphotos.
Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera