Annons

Dubbelt så många kodare utvisas av Migrationsverket

Ett dussintal nyckelpersoner på Spotify hotas enligt bolaget av utvisning.
Ett dussintal nyckelpersoner på Spotify hotas enligt bolaget av utvisning. Foto: TT
Migrationsverkets hårdare linje ger avtryck i statistiken. Inom techbranschen har andelen avslag för utlänningar som vill förlänga sina arbetstillstånd nästan fördubblats, visar Di Digitals genomgång.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska techsektorn har under flera månader protesterat mot Migrationsverkets tendens att utvisa utländska anställda vars tidigare anställningar i Sverige inte har levt upp till myndighetens krav.

Ett flertal fall har uppmärksammats. I februari rapporterade Di Digital till exempel att 15 nyckelpersoner på Spotify (NTL) hotades med utvisning. Detta eftersom musiktjänsten under en period missat att teckna tjänstepension eller sjukförsäkring åt dem. Spotifys HR-chef Katarina Berg kallade situationen ”absurd”. Migrationsminister Morgan Johansson uppgav nyligen att reglerna behöver ändras.

Läs mer: Spotify-anställda hotas av utvisning

Trots den häftiga kritiken har det aldrig framgått exakt hur vanligt det är att personer inom it-branschen nekas förlängt arbetstillstånd. Di Digital kan nu rapportera att avslagen på förlängningar nära fördubblades under 2016 jämfört med 2015.

De här siffrorna kommer att fortsätta att öka

I fjol avslog Migrationsverket 2,3 procent av alla ansökningar om förlängt arbetstillstånd inom it-branschen, vilket motsvarar 51 ärenden. Motsvarande siffra för 2015 är 27, eller 1,3 procent av samtliga ärenden. Siffrorna omfattar inte de som ansöker om uppehållstillstånd efter fyra års arbete i Sverige.

”De här siffrorna kommer att fortsätta att öka. Det har legat många ärenden på hög”, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, som ställer sig kritisk till Migrationsverkets nya tolkning av utlänningslagen.

Andelen utvisningar är dock en betydligt lägre andel än i vissa andra branscher.

”Tittar man inom it-sektorn så är det betydligt färre avslag där än vad det är inom andra sektorer. En stor anledning kan vara att många inom it-sektorn har bra avtal”, säger Alexandra Elias, pressekreterare på Migrationsverket.

Läs mer: ”Techindustrin går som på nålar”

Hela 31 procent av de som ville förlänga sitt arbetstillstånd inom bygg-, service-, omsorgs- och försäljningsyrken fick avslag under 2016, en dryg fördubbling jämfört med 2015. Där är det enligt Migrationsverket vanligare att arbetsgivare inte lever upp till de villkor man utlovar från början, vilket gör att Migrationsverket underkänner ansökan. Avslagen drabbar den nuvarande arbetsgivaren även om de bristande villkoren uppdagas hos en tidigare arbetsgivare i en annan bransch.

Den hårdare linjen kan härledas till Migrationsöverdomstolen, som i mars 2015 slog fast att den utlänning som vill fortsätta att arbeta i Sverige var tvungen att uppvisa tidigare anställningsvillkor som mötte Migrationsverkets krav om saker som ersättning och försäkringar. Migrationsverkets rättschef slog fast hur myndigheten skulle tolka domen i december 2015.

Nyligen sade migrationsminister Morgan Johansson (S) att reglerna om att förnya arbetstillstånd ska ändras för att företag lättare ska kunna behålla anställda i Sverige.

”Vi måste ändra regelverket, och jag instämmer sannerligen i att det här är inga bra regler”, sade Morgan Johansson till Ekot.

Maria Rankka instämmer.

”Det är ställt bortom allt tvivel att reglerna behöver ändras. Personer som svenska bolag behöver för att kunna fortsätta växa och utvekclas i Sverige kastas ut”, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies